LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39. Zelenskiy, după masacrul din Bucha: „Este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor”

3 aprilie 2022, 08:52 Ucraina 410
Război în Ucraina.  Sursa: www.aljazeera.com

Pe 24 februarie, sub pretextul unei „operațiuni militare de denazificare” a Ucrainei, Federația Rusă a invadat statul vecin. Peste 100.000 de oameni rămân blocați în Mariupol, unde situația umanitară este o catastrofă, după ce Comitetul Internațional pentru Crucea Roșie nu a reușit să ajungă în orașul asediat. Totodată, s-a reușit evacuarea a 2.700 de civili din regiunea Luhansk. Sâmbătă, 2 aprilie, steagul ucrainean a fost arborat deasupra centralei nucleare de la Cernobîl în urma retragerii forțelor ruse.

Ucraina suferă pierderi colosale de pe urma războiului, economia scăzând cu 16% în primul trimestru al acestui an și ar putea scădea cu 40% în 2022. În ceea ce privește infrastructura, Agenția culturală a Națiunilor Unite, UNESCO, spune că cel puțin 53 de obiecte importante din punct de vedere cultural au fost avariate de la începutul războiului. Aceasta include 29 de biserici, 16 clădiri istorice, patru muzee și patru monumente. Totodată, 869 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 83 dintre ele sunt complet distruse.

În toată această perioadă mii de oameni și-au pierdut viețile. Numai bilanțul deceselor din regiunea Nikolaev a ajuns la 36. În același timp, 158 de copii au decedat în urma bombardamentelor, iar alții 254 au fost răniți, de la începutul războiului în Ucraina.

UPDATE 19:29. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat astăzi, 3 aprilie, Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse, scrie AFP, citează Agerpres.

UPDATE 18:59. Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea Bucha, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare a autortăților de la Kiev.”

UPDATE 18:47. Preşedinta Maia Sandu s-a declarat „şocată” de „masacrul” din oraşul ucrainean Bucha, în apropiere de Kiev, şi a anunţat mâine, 4 aprilie, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

UPDATE 18:38. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că cei care sunt implicați în tortura și execuția civililor vor fi condamnați pe viață, după ce au fost publicate zeci de imagini și înregistrări video cu civilii omorâți în Kiev, Bucha, dar și alte localități. De asemenea, ea le-a transmis soldaților ruși aflați încă pe teritoriul Ucrainei să se comporte „în așa fel încât pentru tot restul vieții să nu fiți nevoit să căutați constant un gol unde să vă ascundeți”, deoarece „războiul se va termina mai devreme sau mai târziu.”

UPDATE 18:14. Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit). În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă, scrie Meduza.

UPDATE 15:52. Serviciul de Relații Publice al Comandamentului de Asalt Aeropurtat al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că astăzi, 3 aprilie, unități ale Forțelor de Asalt Aeropurtat ale Forțelor Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra orașului Prîpiat aflat în zona de excludere Cernobîl și a frontierei de stat a Ucrainei cu Republica Belarus.

UPDATE 15:20. Primarul Cernihivului Vladislav Atrosenko a anunțat că orașul a fost distrus în proporție de 70% urmare a bombardamentelor și atacurilor forțelor ruse, scrie UNIAN.

UPDATE 13:51. În acest weekend, rușii au deschis focul în mai multe localități, în urma cărora mai multe persoane au decedat, altele sunt rănite, iar obiecte de infrastructură sunt distruse, a anunțat responsabila privind drepturile omului pe lângă Parlamentul Ucrainei, Liudmila Denisova, prin intermediul paginii de Telegram.

UPDATE 12:17. La un protest pentru pace al ucrainenilor, desfășurat în localitatea Kahovka aflată sub controlul armatei ruse, forțele ruse au deschis focul și au țintit în oameni. Informația despre pierderile omenești se actualizează.

UPDATE 11:19. Pierderile armatei ruse în Ucraina, de la începutul invaziei:

📌oameni - aproximativ 18.000;

📌tancuri - 644;

📌vehicule blindate de luptă - 1.830;

📌sisteme de artilerie - 325;

📌lansatoare multiple de rachete - 105;

📌sisteme de luptă antiaeriană - 54;

📌aeronave - 143;

📌elicoptere - 134;

📌vehicule - 1.249;

📌corăbii/bărci - 7;

📌rezervoare de combustibil - 76;

📌UAV de nivel operațional și tactic - 89;

📌echipament special - 24;

📌sistem SRBM mobil - 4.

UPDATE 09:40. Orașul Odesa a fost atacat în această dimineață, 3 aprilie, la ora 04:25, iar în urma bombardamentelor au izbucnit mai multe incendii. Șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk, i-a îndemnat pe cetățeni să se adăpostească și să asculte sirenele, scrie UNIAN.

UPDATE 08:46. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei anunță că în orașul Izium, forțele ruse au distrus aproximativ 80% din locuințe. Potrivit autorităților orașului, în Izium și în suburbii sunt blocați și au nevoie de ajutor umanitar între 15 și 20 de mii de oameni.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie și 2 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media