UPDATE 21.30.
După o pauză de 28 de ani, formaţia Pink Floyd va lansa o nouă melodie în sprijinul poporului ucrainean. Piesa intitulată „Hey Hey Rise Up” va putea fi ascultată după miezul nopții. Toate profiturile generate vor fi direcţionate către ONG-ul Ukrainian Humanitarian Relief, a anunţat joi legendara trupă rock londoneză pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 20.40. O persoană necunoscută l-a atacat pe Dmitrii Muratov, redactorul-șef al Novaya Gazeta și laureatul Premiului Nobel pentru Pace, chiar în vagonul de tren. „Au stropit cu ulei și acetonă dintr-un recipient. Ochii mei ard ca naiba. Trenul Moscova-Samara. Miroase a ulei peste tot”, a spus Muratov. Persoana care l-a stropit i-ar fi spus: „Muratov, în cinstea băieților noștri”.
UPDATE 20.00. Forțele ruse au executat civili în diferite locații din regiunea Kiev, potrivit unui nou articol publicat de Amnesty International.
Organizația pentru drepturile omului a intervievat mai mult de 20 de persoane din orașe și sate din apropierea capitalei, unii au fost martori sau au avut cunoștință directă a violențelor comise, potrivit organizației.
„În ultimele săptămâni, am adunat dovezi că forțele ruse au comis execuții extrajudiciare și alte crime ilegale, care trebuie investigate ca fiind crime de război”, spune secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard.
„Mărturiile arată că civili neînarmați din Ucraina sunt uciși în casele și străzile lor în acte de cruzime nespusă și brutalitate șocantă”.
Într-o relatare oferită, o femeie dintr-un sat de la est de Kiev a declarat pentru Amnesty că doi soldați ruși au intrat în casa ei pe 9 martie, și-au ucis soțul, apoi au violat-o în mod repetat sub amenințarea armei, în timp ce tânărul ei fiu s-a ascuns într-un cazan din apropiere.
Rusia a negat în mod repetat că forțele sale au comis atrocități și a încercat să de-a vina pe ucraineni.
UPDATE 19.45. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, ultimele informații:
- Ocupanții ruși continuă să se pregătească pentru ofensiva din estul Ucrainei, regrupând trupele pentru a finaliza formarea grupului ofensiv.
- Măresc componenta aviației și sistemul de control.
- Principalele eforturi ale inamicului sunt concentrate pe capturarea orașului Mariupol, desfășurarea unei ofensive în apropierea orașului Izyum și încercarea de a distruge apărarea în direcția Donețk.
- Este posibil ca ocupanții ruși să încerce în curând să distrugă apărarea trupelor ucrainene din orașele Severodonețk, Avdiivka și Kurakhov
- Există, de asemenea, un deficit tot mai mare de produse de primă necesitate, în special alimente, care ar putea complica și mai mult situația umanitară din regiunea ocupată de ocupanții ruși.
UPDATE 19.20. Uniunea Europeană va respecta cu stricteţe contractele cu Rusia şi va continua să plătească în euro sau dolari pentru furnizarea de cărbuni, gaze sau petrol, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Contractele sunt foarte clare. În acestea se spune că plata se face în euro sau dolari. În acest moment luăm în considerare foarte atent aceste contracte, dar, la prima vedere, pare că le vom respecta şi plătim în euro şi nu în ruble”, a declarat oficialul european la Sofia, la o conferinţă de presă cu premierul bulgar, Kiril Petkov, scrie Agerpres.
UPDATE 19.05. Rusia a fost exclusă de Consiliul pentru Drepturile Omului. 93 de țări au votat în favoarea excluderii, printre care și Republica Moldova.
Rusia a fost exclusă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) din cauza rapoartelor privind atrocitățile comise în zonele din Ucraina pe care le-a ocupat.
58 de țări s-au abținut, iar 24 de au votat împotrivă.
UPDATE 18.30. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut țărilor NATO să acorde imediat asistență Kievului, altfel va fi prea târziu.
Kuleba avertizează că bătălia pentru Donbas va fi similară cu cel de-al Doilea Război Mondial - cu manevre operaționale mari, mii de tancuri, avioane și vehicule blindate.
„Fie ne ajutaţi acum - şi vorbesc de zile, nu de săptămâni -, fie ajutorul vostru va veni prea târziu. Şi mulţi oameni vor muri, mulţi civili îşi vor pierde casele, multe sate vor fi distruse dacă acest ajutor soseşte prea târziu'', a susţinut ministrul ucrainean în faţa presei.
„În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfăşurare, (dar) nu şi-a amploarea maximă. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate”, a spus Kuleba.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, citată de Reuters și CNN.
UPDATE 18.02. Președintele Ucrainei a susținut un discurs în Parlamentul Greciei.
„Sunt recunoscător Greciei pentru sprijinul umanitar și de apărare oferit deja Ucrainei. Sunt recunoscător pentru sprijinul politicii generale de sancțiuni a lumii democratice. Dar războiul continuă. Distrugerea orașului Mariupol continuă. Deportarea oamenilor din teritoriile unde au venit trupele ruse continuă. Vă îndemn să vă folosiți de influența statului dumneavoastră și de oportunitățile dumneavoastră, ca membru al Uniunii Europene, pentru a organiza salvarea orașului Mariupol.
Vă îndemn să faceți mai mult pentru ca Rusia să caute pacea și chiar să renunțe la visele sale de a cuceri Ucraina”, a declarat Zelenskiy.
UPDATE 17.45. „Cumpărând petrol și gaze rusești, finanțați uciderea ucrainenilor. Acționați mai hotărât. Este suficient să alimentezi un vehicul militar rus”, a subliniat Zelenskiy.
UPDATE 17.25. Ofensiva din estul Ucrainei este principala activitate a trupelor ruse, potrivit serviciilor secrete britanice. Avioanele și artileria ruse lovesc de-a lungul părții de Est a Ucrainei. Marea Britanie confirmă că armata rusă are un moral scăzut, lipsă de personal și provizii.
UPDATE 17.20. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, susține că Ucraina se abate de la acordurile încheiate la Istanbul. Potrivit lui Lavrov, Statele Unite și aliații săi conving conducerea ucraineană să continue ostilitățile, scrie Tass.
UPDATE 16:07 Parlamentul European a adoptat o rezoluție care prevede un embargo total și imediat la importul de gaze și petrol din Rusia în UE/ Rezoluția, care nu are un caracter legislativ, ci este doar un îndemn către statele membre UE și Comisia Europeană, a fost adoptată de plenul Parlamentului European cu 513 voturi pentru, 22 contra și 19 abțineri.
UPDATE 15:42 Primarului orașului Bucha, suburbia Kievului unde trupele ruse de ocupație sunt acuzate de masacru împotriva civililor spune că majoritatea victimelor au decedat în urma gloanțelor, fiind împușcați și nu din cauza unor obuze sau lovituri cu rachete. Declarațile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.
Anatolii Fedorchuk spune că numărul victimelor civile omorâte a ajuns la 320, iar căutările continuă. „Circa 90 la sută din cazuri sunt din cauza unor răni din gloanțe și nu din schije”, a declarat edilul orașului.
UPDATE 14:50 Președintele nerecunoscut al Belorusiei, Alexandr Lukașenko a cerut ca țara sa să fie inclusă în cadrul negocierilor dintre Ucraina și Rusia. „Nu pot avea loc negocieri fără participarea Belorusiei. Dacă tot ne-ați băgat în asta, în primul rând țările vestice, acolo la negocieri, desigur, trebuie să se audă și poziția Belorusiei. Noi nu pornim de la ideea că pe noi ne-au pus deja într-o oală cu Rusia. Nu. Noi spunem că totul e deoarece acest război este peste gard. Și ea în mod esențial afectează Belorusiei. Iată de ce, decizii separate pe la spatele Belorusiei nu pot avea loc”, a declarat Lukașenko.
UPDATE 13:01. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei anunță că până astăzi, 7 aprilie, au găsit și neutralizat 6.883 de obiecte explozibile în regiunea Kiev, după ce armata rusă s-a retras din această zonă a Ucrainei.
UPDATE 11:24. Uniunea Europeană nu va interzice deocamdată importurile de gaz și petrol din Federația Rusă și se va concentra în schimb pe o sarcină mult mai ușoară - de a interzice importul de cărbune, care este mai puțin valoros, în ciuda dovezilor aparentelor crime de război comise de forțele armate ale președintelui Vladimir Putin în Ucraina.
Un embargo asupra petrolului rusesc ar aduce o lovitură mult mai mare asupra fondurilor militare ale Kremlinului, decât țintirea cărbunelui, însă blocul UE se lovește de rezistență din partea țărilor, în special din partea Germaniei, scrie cotidianul Politico.
UPDATE 10:44. Austria a declarat patru diplomați ruși personae non gratae și i-a expulzat pentru că desfășoară activități „conform statutului lor diplomatic”, a declarat joi Ministerul de Externe al Austriei într-un comunicat, transmite CNN. Aceștia sunt obligați să părăsească țara cel târziu până pe 12 aprilie, potrivit comunicatului.
Trei dintre diplomați erau angajați ai Ambasadei Rusiei la Viena, iar celălalt era membru al personalului consulatului Rusiei din Salzburg.
UPDATE 10:37. Forțele armate ale Ucrainei anunță pierderile suportate de trupele rusești până la 7 aprilie:
- Personal - aproximativ 18.900 persoane;
- rezervoare - 98 698;
- vehicule blindate de luptă ‒ 1.891;
- sisteme de artilerie - 332;
- RSZV / MLRS - 108;
- sisteme de război antiaerian - 55;
- avioane - 150;
- elicoptere - 135;
- echipamente auto - 1.358;
- nave / bărci - 7;
- rezervoare de combustibil - 76;
- UAV nivel operațional-tactic - 111;
- echipament special - 25;
- Lansator OTRK / TRK / sistem SRBM mobil - 4.
- în regiunea Donețk este planificată evacuarea persoanelor cu transportul propriu de la Mariupol la Zaporojie;
- în regiunea Zaporojie s-a convenit evacuarea cu transport propriu din Berdyansk, Tokmak și Melitopol către Zaporojie, vor fi trimise și autobuze;
- oamenii vor putea părăsi orașul Energodar cu propriul transport către Zaporojie;
Următoarele coridoare au fost convenite în regiunea Luhansk:
- din orașul Severodonetsk până în orașul Bakhmut;
- de la Lîsîceansk la Bakhmut;
- din orașul Popasna până în orașul Bakhmut;
- din orașul Rubijne până în orașul Bakhmut;
- din orașul Gorsky până în orașul Bakhmut.
„Evacuarea de pe podurile regiunii Luhansk se va desfășura cu condiția respectării regimului de încetare a focului de partea trupelor de ocupație”, a declarat viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuc.
UPDATE 09:38. Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a cerut țărilor membre NATO să furnizeze Ucrainei toate armele necesare pentru a învinge armata președintelui rus Vladimir Putin.
Kuleba a spus acest lucru la un briefing comun cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței.
„Am sosit la Bruxelles pentru a participa la reuniunea ministerială a NATO și voi avea întâlniri bilaterale cu aliații. Agenda mea este foarte simplă. Are doar trei puncte: despre arme, arme și arme”, a declarat Kuleba.
„Suntem convinși că cea mai bună modalitate de a ajuta acum Ucraina este să oferim tot ceea ce este necesar pentru a-l opri pe Putin și a învinge armata rusă pe teritoriul Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă mai mult”, a spus ministrul ucrainean.
UPDATE 09:17. Canada îl va chema pe ambasadorul Rusiei pentru uciderile raportate de civili în suburbiile Bucha și Irpin din Kiev, a declarat ministra Afacerilor Externe, Mélanie Joly. Există o reacție dură din ce în ce mai mare la nivel internațional cu privire la crime.
„Există un nivel de inumanitate în ceea ce am văzut în Bucha”, a spus Joly reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, unde miniștrii din țările membre se întâlnesc pentru a discuta privind sancțiunile împotriva Rusiei.
La începutul acestei săptămâni, Canada a impus sancțiuni împotriva a nouă ruși și nouă persoane din Belarus „pentru că au facilitat și au permis încălcări ale suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei”.
UPDATE 09.10. Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
UPDATE 08.50. Potrivit Poliției de frontieră, în ultimele 24 de ore, la traversarea frontierei naționale de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 8 599 treceri, dintre care 4 200 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 4 399 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 2 059 au constituit trecerile minorilor ucraineni.
UPDATE 08.30. ONU va organiza joi un vot pentru a stabili dacă Rusia ar trebui să fie exclusă de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) din cauza rapoartelor privind atrocitățile comise în zonele din Ucraina pe care le-a ocupat.
Rezoluția a fost introdusă de SUA după ce au apărut dovezi ale uciderilor de civili în suburbia Bucha din Kiev, scrie BBC.
Rusia a avertizat țările că încercările de a-l retrage din grupul de 47 de membri vor fi privite ca un „gest neprietenos”, potrivit unei scrisori adresate diplomaților văzută de Reuters.
UPDATE 08.00. Pentagonul susține că trupele ruse s-au retras complet din regiunile Kiev și Cernihiv, în timp ce Rusia se pregătește să-și concentreze forțele în regiunile de est ale Ucrainei, scrie The Washington Post.
„Conform estimărilor noastre, toți rușii au plecat”, a spus oficialul. Potrivit acestuia, retragerea completă a trupelor a fost confirmată în ultimele 24 de ore.
Pentagonul avertizează că trupele rusești probabil să fi lăsat multe mine la Kiev și Cernihiv.
Potrivit Departamentului de Apărare al SUA, Rusia se pregătește să-și concentreze forțele în regiunile de est ale Ucrainei, în special în regiunile Donețk și Lugans.
UPDATE 07.45. Principalul consilier economic al președintelui Joe Biden a declarat că SUA au avertizat India să nu aibă un parteneriat prea strâns cu Rusia după invazia Ucrainei.
„Mesajul nostru către guvernul indian este că costurile și consecințele pentru ei ale trecerii la o aliniere strategică mai explicită cu Rusia vor fi semnificative pe termen lung”, a declarat miercuri Brian Deese, directorul Consiliului Economic Național al Casei Albe.
„Există cu siguranță țări în care am fost dezamăgiți atât de deciziile Chinei, cât și ale Indiei în contextul invaziei”, a spus el.
India a refuzat să impună sancțiuni Rusiei, așa cum au făcut alte țări.
UPDATE 07.20. „Dacă nu există un pachet cu adevărat dureros de sancțiuni împotriva Rusiei și dacă nu există nicio aprovizionare cu arme de care avem cu adevărat nevoie și pentru care am solicitat de multe ori, aceasta va fi considerată de Rusia drept o permisiune. O permisiune de a merge mai departe. O permisiune de a ataca. O permisiune de a începe un nou val de sânge în Donbas”, susține Zelesnkiy.
Acesta a mulțumit pentru noile sancțiuni, însă a menționat că nu sunt suficiente.
Totodată, președintele ucrainean a subliniat că acum este important ca oamenii să se întoarcă și să muncească în regiunile sigure ale ucrainei, să fie reluate procesele economice, ca viața normală să fie restabilită în măsura în care securitatea o permite.
„Economia este și un front pe care luptăm pentru libertatea noastră, pentru statul nostru, pentru poporul nostru. De aceea trebuie să găsim modalități de a ne adapta la circumstanțele actuale... O economie funcțională este la fel de importantă ca armata noastră curajoasă și puternică”, a spus Zelensky.
UPDATE 07.10. Țările NATO nu sunt de acord cu privire la măsurile care ar trebui luate împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei și crimele de război, scrie The New York Times cu referire la oficiali occidentali de rang înalt. Astfel, țările din Europa Centrală, în special Polonia și statele baltice, sunt în favoarea unei rupturi complete cu Moscova și în favoarea „aducerii Rusiei în genunchi”. Ei cred că tot ceea ce Rusia poate prezenta ca o victorie va cauza daune grave securității europene.
UPDATE 07.06. Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din orașul asediat din sud-estul Ucrainei, a declarat miercuri președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.
„Cred că unul dintre principalele motive pentru care nu putem primi ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul nu este ‘curățat’ de soldații ruși, se tem că lumea va vedea ce se întâmplă acolo”, a declarat Zelenskiy într-un interviu acordat postului de televiziune turc Habertürk, citat de Le Figaro.
UPDATE 07.02. Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat „crime de război majore” în Ucraina, făcând referire la „cadavrele rămase pe străzi după retragerea forţelor ruse” şi la „civilii executaţi cu sânge rece” la Bucha, lângă Kiev.
„Nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore. Țările responsabile trebuie să se unească pentru a-i face pe cei vinovați de aceste acte să răspundă”, a declarat preşedintele SUA
UPDATE 07.00. Vicepremierul Ucrainei a avertizat oamenii estul Ucrainei să se evacueze cât timp mai pot face acest lucru, în condițiile în care sunt așteptate atacuri ale forțelor ruse, relatează BBC.
Irina Vereșciuk a spus că liderii din regiunile Harkov, Donețk și Lugansk le cer localnicilor să plece și că fac tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple „într-un mod organizat”.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie și 6 aprilie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
