LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua a doua. Militarii ruși ar fi oprit lângă orașul Konotop din cauza lipsei de combustibil

25 februarie 2022, 07:04 Ucraina 3885
Explozie la Kiev.  Sursa: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, 24 februarie, o operațiune militară specială în Ucraina. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Trupele rusești atacă din nord, sud și est și se îndreaptă inclusiv spre capitala Kiev. La mai bine de 24 de ore de la operațiune, forțele ucrainene au pierdut controlul mai multor baze și aeroporturi militare și a zonei Cernobîl.

LISTA paginilor cu voluntari care oferă cazare, mese și transport pentru refugiații din Ucraina.

LIVE de pe străzile din capitala Kievului:

UPDATE 21:57. Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că forțele ruse au staționat lângă Konotop întrucât întâmpină probleme în aprovizionarea cu combustibil a tehnicii militare și hrană. Tanchiștii merg cu canistrele și încearcă să cumpere combustibil. Soldații forțelor de ocupație cer hrană de la populația locală.

Autoritățile ucrainene spun că au fost înregistrate cazuri de jefuire a unităților comerciale de către ocupanții ruși.

Potrivit sursei citate, la marginea orașului Konotop se află aproximativ 40 de unități de echipamente rusești arse.

UPDATE 21:50. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a avut astăzi, 25 februarie, o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden.

„Tocmai am discutat cu peședintele SUA despre sancțiuni mai puternice, asistență defensivă concretă și o coaliție anti-război. Sunt recunoscător Statelor Unite pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei!”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.UPDATE 21:23. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei anunță în această seară, 25 februarie, despre cinci explozii ce au avut loc la un interval de 3-5 minute la Kiev. Primarul orașului, Vitali Kliciko, atenționează că pericolul este iminent și că această noapte, spre dimineață, va fi una grea.

UPDATE 20:40. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să se retragă din Ucraina și să revină la calea dialogului. El spune că obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina și că Rusia contestă ordinea de securitate europeană. „Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. Rusia contestă ordinea de securitate europeană și folosește forța pentru a-și îndeplini obiectivele”, scrie Digi 24.

UPDATE 20:25. UE și Marea Britanie vor îngheța activele lui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe Serghei Lavrov, după invazia în Ucraina. Anunțul despre sancțiunile europene a fost făcut de șeful diplomației europene, Josep Borrell.

UPDATE 18:39. Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a anunțat astăzi, 25 februarie, excluderea Rusiei din Concursul Muzical Eurovision Song Contest din acest an. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al EBU, în urma unei recomandări a organului de conducere al Eurovision Song Contest, Grupului de referință, pe baza regulilor evenimentului și a valorilor EBU.

UPDATE 17:50. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a suspendat calitatea de membru al Rusiei în Consiliul Europei, potrivit vicepreședintelui Dumei de Stat, Piotr Tolstoi.

UPDATE 17:17. Peste 2.800 de soldați ruși au decedat și sute de vehicule de război ale forțelor ruse au fost distruse de Armata Ucraineană, de la invazia Federației Ruse în Ucraina.

UPDATE 17:00. Peste 2.800 de soldați ruși au decedat și sute de vehicule de război ale forțelor ruse au fost distruse de Armata Ucraineană, de la invazia Federației Ruse în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate a Ucrainei informează că, potrivit datelor deținute până la ora 16:00, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus aproximativ 80 de rezervoare, 516 vehicule blindate de luptă de diferite tipuri, șapte elicoptere, 10 aeronave, până la 20 de rachete de de croazieră, peste 100 de tehnică auto.

UPDATE 15:00. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Vladimir Putin a aprobat trimiterea unei delegații oficiale ruse care să meargă la Minsk, Belarus, pentru a negocia cu partea ucraineană.

UPDATE 14:45. Oficialii americani sunt îngrijorați că Kievul ar putea cădea sub controlul Rusiei în câteva zile, potrivit a două surse familiarizate cu cele mai recente informații, transmite CNN. Aceeași sursă mai adaugă că evaluarea inițială a SUA de dinainte invaziei Rusiei în Ucraina anticipa faptul că Kievul va fi invadat în termen de până la patru zile.

UPDATE 14:40. O navă sub pavilionul Republicii Moldova a fost lovită de un obuz în apele neutre din Marea Neagră. La bordul navei se aflau 10 persoane, toți cetățeni ai Federației Ruse.

UPDATE 14:33. Ministerul rus al Apărării anunță că a reușit să pună stăpânire totală pe aeroportul din Hostomel, la 20 kilometri de Kiev și astfel, a blocat în totalitate capitala Ucrainei pe direcția de Vest. De asemenea, orașul Cernigov, aflat în nordul Ucrainei a fost încercuit total, iar trupele ruse se află într-un marș forțat spre Kiev. Armata Rusă mai spune că a reușit să spargă linia frondului în republicile separatiste din sud-estul Ucrainei și au înaintat 12 kilometri. Informațiile nu au fost confirmate de partea ucraineană.

UPDATE 14:26. Zelenski lansează o invitație liderului de la Kremlin de a se așeza la masa de negocieri.

UPDATE 14:00.Invazia Rusiei nu este doar o invazie în Ucraina, este începutul unui război împotriva Europei, împotriva unității Europei, împotriva drepturilor fundamentale ale omului în Europa, împotriva tuturor regulilor de conviețuire pe continent - a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, într-o nouă adresă video către poporul ucrainean. În cea de-a doua zi după invadarea Ucrainei de către Rusia și la o zi după ce marile state ale lumii au anunțat sancțiuni „dure” pentru Federația Rusă, Zelenski a acuzat Occidentul că ajută „prea încet” Ucraina și a cerut acțiuni mai ferme contra agresiunii Rusiei.

UPDATE 13:00. Mobilizare militară de amploare în Cecenia. Pe străzile centrale ale orașului Groznîi sunt zeci de blindate și sute de militari echipați. Potrivit canalului de telegram de opoziție anti-Kadîrov, 1ADAT, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, un apropiat de-al lui Vladimir Putin, trimite militarii pe care îi are în subordine în Ucraina.

UPDATE 12:55. Un soldat ucrainean, cu prețul vieții sale, a aruncat în aer podul pentru a opri înaintarea unei coloane de tancuri rusești din Crimeea, anunță serviciul de presă al Forțelor Armate ale Ucrainei. Este vorba despre inginerul unui batalion separat de marinari, pe nume Vitalii Skakun, care a s-a aruncat în aer în timp ce se afla pe podul rutier din Genichesk.

UPDATE 12:51. Guvernele statelor UE care au blocat sancțiunile dure împotriva Rusiei s-au făcut de rușine, spune fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk.

UPDATE 12:40. Consiliul European solicită Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să își retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucraine, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional.

UPDATE 12:30. De dimineață, multă lume a văzut imaginile video în care o blindată rusă strivește efectiv o mașină în cartierul Obolon din Kiev. Ca prin minune, șoferul mașinii a rămas în viață și a fost descarcerat de mai mulți trecători.

UPDATE 12:15. Harta ciocnirilor dintre forțele uncrainene și ruse din capitala Ucrainei.

â

sursa foto: NEXTA Live

UPDATE 12:11. În centrul Kievului sună din nou sirenele, iar oamenii au fost îndemnați să se adăpostească.

UPDATE 12:00. Președintele României a pledat pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Klaus Iohannis a participat la Bruxelles la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 11:50. Înainte de summitul extraordinar B9, președintele Vladimir Zelenski a lansat un apel în care cere ajutor pentru apărarea Kievului, sancțiuni și exercitarea de presiuni asupra Rusiei.

„Ne apărăm libertatea, pământul nostru. Avem nevoie de asistență internațională eficientă. Am discutat despre asta cu Andrzej Duda. A apelat la B9 pentru ajutor de apărare, sancțiuni, presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să punem la masa negocierilor. Avem nevoie de coaliție împotriva războiului”, a declarat liderul ucrainean.


UPDATE 11:20. Agenția Nucleară din Ucraina a actualizat informația și anunță că a crescut nivelul de radiație la fosta centrala nucleară de la Cernobîl. „Datele sistemului automat de monitorizare a radiațiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indică faptul că nivelurile de control ale dozei de radiații gamma (puncte roșii) au fost depășite cu o cantitate semnificativă”, se arată în raport.

UPDATE 10:20. S-a întâmplat ceea de ce ne temeam cel mai mult - militarii ruși au intrat în Kiev și se îndreaptă spre centrul capitalei. Deja au fost trase focuri de armă, iar forțele ucrainene opun rezistență.

Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, transmite presă ucraineană. Statul Major ucrainean confirmă luptele din Obolon și cer mobilizare generală. Oamenii sunt îndemnați să facă rezerve de cocktail-uri Molotov. Obolon este unul dintre cele mai populate și prestigioase cartiere ale Kievului. Un adevărat oraș în oraș, se află în nordul capitalei, pe malul drept al Niprului, înconjurat de păduri și are o populație de peste 300 de mii de oameni.

Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.UPDATE 10:17. Alertă de pericol aerian în capitala Ucrainei. Autoritățile Kievului cer locuitorilor să se ascundă imediat în adăposturi.

UPDATE 10:02. Calea Ferată a Moldovei (CFM) anunță că lansează, înainte de termen, o cursă nouă de tren Chișinău –Iași – Chișinău. O altă noutate bună este că va fi gratuită călătoria.

UPDATE 09:41. Ucraina spune că fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu a fost afectată de ocupația armatei ruse.

UPDATE 09:35. Trenul de pe cursa Odessa-Chișinău își sistează activitatea pe un termen nedeterminat.

UPDATE 09:23. În această dimineață, potrivit presei ucrainene, o coloană importantă de blindate ruse a pornit din zona Cernobîl spre Kiev. Deocamdată, marșul trupelor ruse a fost oprit în zona orășelului Ivankiv, aflat la 80 de kilometri de Kiev. Asta după ce trupele ucrainene au distrus un pod, oprind penru moment înaintarea tancurilor ruse.

UPADATE 09:20. Cetățenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19, potrivit Dispoziției nr.1 emisă în seara zilei de ieri, 24 februarie, de Comisia pentru Situații Excepționale, în urma votului din Parlamentul R. Moldova.

UPDATE 09:07. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei atenționează că cetățenii sunt supuși unui atac de tip phishing.

„Adresele de e-mail ale cetățenilor primesc scrisori cu fișiere atașate de natură incertă. Este posibil să fie trimise astfel de mesaje prin Messenger. Forțele ruse își propun să obțină acces la dispozitivele electronice ale ucrainenilor pentru a aduna o cantitate mare de informații!”

UPDATE 08:52. Ministerul Apărării al Ucrainei informează că în zona Starobilsk, artileria ucraineană a spulberat o coloană de echipament rusesc care se pregătea să traverseze râul Aidar.

„Inamicul a străbătut granița cu Ucraina și a încercat să intre din spate, să lovească și să rupă linia de apărare a trupelor ucrainene. Drept urmare, ocupanții au suferit pierderi și s-au retras”, se arată în nota informativă.

UPDATE 08:15. Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei raportează că, la ora 06:00, o activitate semnificativă a elicopterelor forțelor ruse a fost remarcată în zonele de deasupra orașului Vîlkov din Odesa și Tiraspol, Republica Moldova. Forțele ruse au atacat aerian orașul Kropîvnîțkîi. Armata ucraineană luptă în satele Dîmer și Ivankiv, unde un număr mare de vehicule blindate rusești au avansat la granița râului Teteriv. Podul de peste râu a fost distrus.

UPDATE 08:13. Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat că potrivit informațiilor din 25 februarie, ora 03:00, în urma luptelor din Ucraina, trupele ruse au pierdut șapte avioane, șase elicoptere, peste 30 de tancuri, 130 de vehicule blindate de luptă. Totodată, sunt raportați și circa 800 de morți.

UPDATE 08:03. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, într-o nouă adresare către populație, 25 februarie, că Ucraina va continua să-și apere teritoriile de agresiunea rusă și că forțele ruse, încă din seara zilei de ieri, 24 februarie, au început să bombardeze zone rezidențiale din Kiev.

„La ora 4:25 inamicul a atacat cu rachete unitatea de grăniceri din regiunea Zaporojie. În urma atacului sunt victime”, potrivit notei informative a Serviciului de Frontieră de Stat.

În seara zilei de 24 februarie, Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei anunță că Insula Șerpilor a fost capturată de trupele ruse și că a pierdut contactul cu grănicerii care o apărau. Președintele ucrainenean, Vladimir Zelenski, a declarat că toți polițiștii de frontieră de pe insulă au fost uciși. De asemenea, trupele ruse de ocupație ar fi reușit să captureze centrala nucleară de la Cernobîl, care este conservată din anul 1986 din cauza accidentului nuclear care a avut loc acolo.

Prima zi de atac a Rusiei asupra Ucrainei, 24 februarie, potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina, Viktor Liașko, s-a soldat cu 57 de morți în Ucraina, printre care și un copil, și 169 de răniți, transmite Strana.ua.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media