Senatul american îl condamnă în unanimitate pe Vladimir Putin drept criminal de război

16 martie 2022, 08:10 SUA 386
Vladimir Putin.  Sursa: captură video

Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate marți, 15 martie, o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstrație rară de unitate în Congresul profund divizat, transmite postul de televiziune american NDTV.

Rezoluția, introdusă de senatoarea republicană Lindsey Graham și susținută de senatorii ambelor partide, a încurajat Curtea Penală Internațională (ICC) de la Haga și alte națiuni să vizeze armata rusă în orice anchetă a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Toți cei din această Cameră ne-am unit, împreună cu democrații și republicanii, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea pentru atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean”, a declarat liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs, înainte de procesul de vot.

Rusia îşi numeşte acţiunile o „operaţiune militară specială” de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei, iar preşedintele Putin a vorbit despre Ucraina ca despre o colonie americană cu un regim marionetă şi fără tradiţia unei statalităţi independente.

Moscova nu a capturat niciunul dintre cele mai mari 10 orașe din țară în invazia sa care a început pe24 februarie, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media