Cea de-a patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a fost reluată, după o pauză tehnică

15 martie 2022, 14:25 Ucraina 176
Negocieri ruso-ucrainene, 14 martie 2022.  Sursa: Mихайло Подоляк @Podolyak_M/Twitter

Delegațiile Ucrainei și Rusiei au reluat negocierile după o „pauză tehnică” luată cu o zi mai devreme, a declarat un membru al delegației ucrainene - șeful fracțiunii „Servitorul Poporului” din Rada Supremă, David Arahamia, într-un comentariu pentru publicația Ukrainskaia Pravda.

„Negocierile sunt deja în curs”, a spus Arahamia.

Membrii delegației ucrainene s-au abținut până acum să facă orice alte comentarii.

În același timp, Kremlinul a apreciat marţi drept prematur orice "pronostic" cu privire la negocierile cu Kievul, care ar urma să fie reluate marţi, după ce un consilier al preşedinţiei ucrainene a apreciat drept posibil ca un acord de pace să fie încheiat până în luna mai, informează Agerpres.

Munca celor două delegaţii (rusă şi ucraineană) continuă prin videoconferinţă, aceasta este o activitate complexă şi faptul că ea continuă este deja un lucru pozitiv", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. "„Nu vrem să facem pronosticuri deocamdată”, a adăugat Peskov, afirmând că preferă să aştepte „rezultate tangibile înainte de a informa populaţiile celor două ţări”.

Discuțiile privind încetarea ostilităților între Ucraina şi Rusia au început luni, 14 martie, în videoconferință. Partea ucraineană a stabilit ca obiective principale încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţiile de securitate.

După câteva ore, în jurul orei 16:00, negocierile au fost întrerupte pentru „o pauză tehnică”, fiind amânate pentru marți, 15 martie.

Înainte de aceasta, Oleksii Arestovici, consilier al preşedinţiei ucrainene, a apreciat drept posibilă încheierea unui acord de pace între Moscova şi Kiev. „Cred că cel târziu în luna mai (...) ar trebui foarte probabil să ajungem la un acord de pace şi poate că mult mai repede”, a spus el pe un canal YouTube.

Oleksii Arestovici a mai declarat că războiul din Ucraina se află la o răscruce ce ar putea duce la un acord în negocierile cu Rusia sau la o nouă ofensivă rusă. „Ne aflăm la o răscruce. Fie vom conveni (asupra unui acord) în timpul actualelor negocieri, fie ruşii vor întreprinde o nouă tentativă (de ofensivă) şi apoi vor avea loc noi negocieri”, a spus Arestovici.

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă cu privire la formatul unui asemenea acord, Peskov a declarat că este de asemenea prea devreme pentru a discuta public despre aceasta. „Aceasta face de asemenea parte din discuţii”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media