„Răspunsul este foarte simplu. Cu toții înțelegem deja. Nu vom fi în NATO pentru că le este frică de Rusia. Asta e tot. Și trebuie să ne liniștim, să spunem „bine, sunt și alte garanții de securitate”. Sunt țări NATO care vor să fie garanți de securitate, care, din păcate, nu ne pot oferi 100% calitatea de membru al Alianței, dar sunt gata să facă tot ce ar trebui să facă Alianța dacă am fi membri ai ei. Și cred că acesta este un compromis normal”, a spus Zelenskiy.
Acest lucru se referă la problemele garanțiilor de securitate, teritoriile ocupate temporar din Donbass și Crimeea.
El a declarat că oamenii vor trebui să răspundă la anumite formate de compromisuri.
Astfel, potrivit lui Zelensky, garanțiile de securitate vor viza modificări constituționale și modificări ale legislației ucrainene.
„Oamenii vor trebui să spună și să răspundă la anumite formate de compromis. Și aceasta este o chestiune a conversației și înțelegerii noastre dintre Ucraina și Rusia. Prin urmare, în orice caz, sunt gata să fac orice”, a spus Zelenskiy.
Zelenskiy, a afirmat, într-un interviu acordat ABC News, că s-a liniștit demult în privința aderării țării sale la NATO, după ce a înțeles că Ucraina nu este acceptată pentru că Alianța se teme de chestiuni controversate. Zelenskiy a declarat totodată că se poate găsi un „compromis” în privința teritoriilor separatiste.
Acesta a mai spus că este pregătit pentru un dialog cu Vladimir Putin, dar nu este pregătit pentru capitulare, întrebat despre solicitările Moscovei pentru încetarea focului.
Chiar înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a cerut ca Ucraina și alte țări să nu se alăture niciodată NATO și chiar a sugerat ca Alianța să revină la configurația sa din 1997, care includea 17 țări.
Atât Statele Unite, cât și NATO s-au opus public unor astfel de condiții, menționând că fiecare țară își poate determina propria cale de dezvoltare.
