În aprilie, prețul de achiziție al gazelor naturale ar putea fi de peste 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi: Motivele scumpirii invocate de șeful Moldovagaz

22 martie 2022, 17:35 Economie 174
gaz.  Sursa: Replica Media

În luna aprilie, Moldovagaz ar putea fi nevoită să cumpere gaz natural la un preț mai mare de 1.000 de dolari pentru o mie de metri cubi, a declarat președintele Consiliului de administrație al companiei, Vadim Ceban, pentru News Maker. Acesta a invocat trei motive pentru care prețul de achiziție va fi mai scump, menționând totuși că tariful pentru consumatorii finali nu va fi modificat.

Potrivit șefului Moldovagaz, există mai multe motive ale scumpirii:

- în primul rând, în aprilie, se va modifica formula de calcul a prețului. În primul și cel de-al patrulea sfert al anului, 70% din preț va depinde de costul coșului produselor petroliere, iar 30% – de prețul de piață al gazului. În al doilea și al treilea sfert de an, adică din aprilie până în septembrie, este utilizată formula inversă: prețul la gaz este format în proporție de 70% din costul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă (TTF front month) și 30% din costul coșului produselor petroliere.

- în al doilea rând, la începutul lunii martie, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, prețul la gaz în Europa a ajuns la un nou maximum istoric. Pe 7 martie, 1000m3 de gaz era comercializat cu $3892, conform indicelui olandez TTF. De atunci, prețurile s-au micșorat simțitor, însă insuficient pentru a compensa creșterea anormală de la începutul lunii. Prețurile la gaz în Europa, la bursele din 22 martie, au depășit ușor 1100 dolari pentru mia de metri cubi.

„Da, prețul la gaz în Europa scade, însă este greu să ne imaginăm care ar trebui să fie diminuarea pentru a acoperi fluctuațiile prețurilor de la începutul lunii martie”, a precizat Vadim Ceban, potrivit sursei citate.

- în al treilea rând, prețul la petrol de la începutul conflictului militar din Ucraina a crescut cu 15-20%.

În pofida creșterii considerabile a prețului la gaz, Moldovagaz, potrivit lui Ceban, nu se va grăbi să majoreze tariful.

Șeful companiei estimează că prețul la bursele europene va scădea în lunile aprilie și mai.

Tariful pentru luna ianuarie include un preț de 620 de dolari pentru mia de metri cubi. În luna martie, Moldovagaz a cumpărat gaz la prețul de 547 de dolari pentru mia de metri cubi.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media