„Nimeni nu vrea să mă asculte”. Ilan Șor vrea să fie audiat la viitoarea ședință a Parlamentului pe subiectul miliardului furat

19 august 2021, 11:00 Politică 302
Ilan Șor.  Sursa: Ilan Șor/Facebook

Ilan Șor cere să fie audiat la ședința extraordinară a Parlamentului de vineri, 20 august. Liderul partidului „Șor” spune că el este „singurul deținător de informații despre ceea ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, și, cel mai important, cum poate fi soluționată această problemă”, însă nimeni nu vrea să-l asculte. Acesta i-a cerut președintelui Parlamentului, Igor Grosu, să-i ofere posibilitatea să fie audiat vineri pe tema miliardului prin videoconferință.

„Dragi prieteni, înțeleg faptul că știți că eu sunt singurul deținător de informații despre ceea ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, și, cel mai important, cum poate fi soluționată această problemă. Dar nimeni nu vrea să mă asculte, deoarece tuturor le este convenabil. Având în vedere cele menționate, în calitate de președinte al unui partid politic, de deputat al acestei legislaturi, în calitate de lider al fracțiunii parlamentare, mă adresez președintelui Parlamentului să mi se ofere posibilitatea, prin videoconferință, să fiu audiat vineri pe tema miliardului. Poate fi o „luare de cuvânt” sau o altă formă care vă este comodă”, a declarat Ilan Șor în cadrul unui live pe pagina sa de Facebook.

Șor spune că va explica ce s-a întâmplat cu adevărat în furtul miliardului, de ce s-a întâmplat și ce trebuie de făcut astfel încât banii să ajungă cât mai repede în buget.

Ulterior, acesta va solicita crearea unei comisii parlamentare care să monitorizeze nu doar punerea în aplicare a planului său privind returnarea banilor în buget, ci și să contribuie zilnic la realizarea acestui plan.

„Îmi doresc foarte mult ca, vineri, deocamdată, prin intermediul unei videoconferințe, ca cetățenii Republicii Moldova, deputații Parlamentului Republicii Moldova să audă, în premieră, adevărul. Domnule Președinte, sunt sigur că știți cum să organizați acest proces, iar secretariatul Parlamentului va lua legătura cu reprezentanții fracțiunii noastre, pentru a-mi îndeplini cererea”, a declarat Ilan Șor.


Soliticată de Replica Media, șefa Direcţiei generale comunicare și relații publice a Parlamentului, Svetlana Rudenco, a precizat că deputata și secretara fracțiunii „Șor”, Marina Tauber a înaintat un demers la Parlament prin care a solicitat permisiunea de participare în regim online a Președintelui Fracțiunii, Ilan Șor, iar actul a fost înregistrat astăzi, 19.08.2021, la secretariatul Parlamentului cu nr.1615.

Parlamentul se va întruni în ședință plenară pe 20 august, cu începere de la ora 10:00, când deputații vor audia raportul de progres privind procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Ilan Șor nu se află în țară din iunie 2019, când a părăsit teritoriul Republicii Moldova odată cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost condamnat, în dosarul fraudei bancare, la 7,6 ani de închisoare cu executare, fiind recunoscut drept unul dintre principalii figuranți în jaful din sistemul bancar.

Apelul său de la Curtea de Apel Cahul se prelungește deja mai bine de trei ani și jumătate, perioadă în care acesta a fost ales deputat, iar apoi a părăsit Republica Moldova, după schimbarea puterii. La 30 iulie 2019 a fost anunțat în căutare internațională. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

În aprilie anul curent, Ilan Șor a anunțat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”. Tot atunci a cerut procurorilor să-i anuleze mandatul de arest pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media