DOC/ Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” vă invită la aniversarea primei biblioteci de carte românească din Chișinău

26 august 2021, 20:13 Carte 286
Biblioteca municipală „B.P. Hașdeu”.  Sursa: diez.md

Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” are bucuria de a invita cetățenii la aniversarea primei biblioteci de carte românească din Chișinău, cu genericul „Biblioteca «Transilvania»: trei decenii de contribuție comunitară”. Aniversarea va avea loc în data de 31 august, orele 11:45-13:00, în scuarul din preajma Bibliotecii și continuarea programului la Bibliotecă, și în zilele 1-2 septembrie, ora 10:00, în incinta Bibliotecii, bd. Mircea cel Bătrân nr. 7.

Biblioteca a fost creată datorită sprijinului oferit de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, România și al unor personalități și asociații culturale transilvănene, datorită cărui fapt a fost numită „Transilvania”. Momentul inaugurării unei biblioteci de carte românească la Chișinău fondatorii l-au trăit acum 30 de ani, în data de 29 august 1991, cu deplină conștiință că până în anul 1989, în Republica Moldova circa 50 de ani s-a utilizat alfabetul chirilic, nefiresc pentru limba română.

De atunci, Biblioteca a devenit un „izvor activ” al spiritualității românești la Chișinău. Darul de zeci de mii de cărți românești și implicarea specialiștilor clujeni a fost
de neprețuit pentru intelectualii și pedagogii de la Chișinău, sectorul Ciocana, care au avut în anii 1990 pentru prima dată acces la texte de specialitate și literatură artistică și universală în limba română, cu caractere latine, bineînțeles.

În mod special, Biblioteca a devenit un fenomen, datorită implicării necondiționate și a împărtășirii experienței din partea specialiștilor de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, al cărui director pe atunci era Traian Brad, și, pe de altă parte, a seriozității echipei de la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, al cărui director general era dr. Lidia Kulikovski. Diferite aspecte și amănunte ale relațiilor spirituale, sufletești și profesionale ale transilvănenilor și basarabenilor pentru și prin intermediul Bibliotecii „Transilvania” au intrat deja în istorie. De această Bibliotecă sunt legate nume ale culturii naționale, adevărați ctitori.

De trei decenii la Biblioteca „Transilvania” partenerii clujeni realizează, în baza acordului de colaborare, programe profesionale şi culturale comune şi schimburi reciproce de specialişti şi publicaţii. Astfel la Chișinău este realizat un transfer de experiență profesională dinamic, creativ și inovativ în domeniul practicii biblioteconomice şi activităţilor culturale specifice dezvoltate în judeţul Cluj, România. În așa mod, miracolul înfrățirii durează de atunci și până în prezent, fiind asigurat de dr. Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, și dr Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”.

La Biblioteca „Transilvania” colecțiile de carte și serviciile livrate către comunitate sunt organizate după normele europene și internaționale. Colecția de carte a Bibliotecii este alcătuită din 67.258 de volume. Instituția este printre cele mai populare în oraș, numărând circa 10 435 utilizatori activi. Biblioteca este un loc de întâlnire cu personalitățile culturii autohtone, în cadrul lansărilor de carte, al sesiunilor de comunicări științifice organizate anual (Duplexul profesional) și al celor mai diverse servicii, animații culturale și educaționale și de cult. Această locaș cultural este coordonat de trei decenii cu generozitate și strădanie de doamna Parascovia Onciu și alți specialiști, care cunosc că sectorul Ciocana și urbea, în general, trebuie să aibă acces la multă și diversă carte românească.

În prima zi a aniversării, 31 august, la ora 13:15 va fi lansată monografia „Biblioteca Transilvania: trei decenii de contribuție comunitară”, autori: dr. Lidia KULIKOVSKI,
Parascovia ONCIU, Ludmila CAPIȚA – cel mai bun mod de a sărbători Biblioteca „Transilvania” și rolul ei în comunitate. Volumul a fost conceput „într-o nouă abordare – cea de a arăta parcursul Bibliotecii „Transilvania”, raportat la scopul ei inițial de susţinere a aspiraţiilor naţionale ale colectivităţii chişinăuiene, prin colecţii selecte de carte românească” (autorii).Aniversarea este prilej de bucurie pentru cititori, dat fiind că Biblioteca Județeană „O. Goga” Cluj vine cu o importantă donație de carte, în data de 31 august, orele 13:15-14:30, prezentată de managerul instituției respective dr. Sorina Stanca. De asemenea, în acest an, tradițional, Biblioteca „Transilvania” vă invită la Duplexul
profesional, ce are genericul „Reinventarea bibliotecii”, ce va fi organizat în data de 1 septembrie, orele 10:00-12:00, întrunind specialiști clujeni, angajați ai Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, România, printre care se numără dr. Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, Simona Floruțău, Alexandra Moldovan, Georgeta Topan, de la aceeași instituție. Totodată, vor participa dr. Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hașdeu” și dr. Lidia Kulikovski, director adjunct al BM „B.P. Hașdeu”, comunicând despre cele mai recente realizări ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”.

Duplexul profesional își propune să aducă în prim-plan noutățile și provocările profesiei de bibliotecar și să fie o punte de legătură între specialiștii din bibliotecile înfrățite.
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media