Doliu în Bucovina. A plecat la ceruri scriitorul Vasile Tărâțeanu, un promotor al culturii și identității românești la Cernăuți

8 august 2022, 15:27 Societate 116
Vasile Tărîțeanu.  Sursa: Vasile Tărîțeanu via Facebook

Unul dintre cei mai activi și neobosiți promotori ai valorilor culturale românești din Bucovina, scriitorul Vasile Tărâțeanu a plecat la ceruri. Mai mulți colegi de-ai săi, dar și politicieni de la Chișinău și București au venit cu mesaje de condoleanțe pentru cel care și-a dedicat viața pentru apărarea drepturilor identitare și culturale românești în regiunea Cernăuți.

Născut pe 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi (Ucraina), Vasile Tărâţeanu avea la activ multe distincţii primite cu diferite ocazii festive, după o operă poetică şi activitate culturală impresionantă, scrie Infoprut.ro.

Vasile Tărâțeanu era membru corespondent al Academiei Americano-Române de Ştiinţe şi Arte, membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi, dar şi membru de onoare al Academiei Române şi director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.

A fost un militant de frunte pentru limba română în Nordul Bucovinei, director și fondator al primului ziar independent în limba română, PLAI ROMÂNESC din Cernăuți, apoi al revistei ARCAȘUL. În anul 2000, pentru merite deosebite în studierea, editarea, promovarea sau interpretarea operei eminesciene, prin decret prezidențial i s-a conferit medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, iar în anul 2014 pentru întreaga activitate a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria A – „Literatură”. În 2019, poetul primise titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.

Cu mesaje de condoleanțe au venit colegii săi și prietenii bucovineni de la publicația „Zorile Bucovinei”. „Bucovina e în mare doliu! Steaua vieţii poetului Vasile Tărâţeanu nu s-a stins, ci va lumina de-acum cutezanţei şi speranţei din cerul nostru de sfinţi.

Nu putem spune, nici nu dorim, că luptătorul şi învingătorul Vasile Tărâţeanu ne-a părăsit. Nu! Steaua acestui mare patriot român, Membru de Onoare al Academiei Române va lumina de –cum înainte din cerul nostru de sfinţi”, scrie în mesajul de adio al publicației.

„Ne-am molipsit de la el de patriotism, de dragoste de neam, de grai, de Ţară. Acum, când sufletu-i nobil planează în sferele divinului, dorim să-l însoţească mereu lumina lină, Dumnezeu să-l ţină mereu în dreapta sa în Împărăţia veşnică a cerurilor, iar noi îi vom păstra mereu vie în inimi amintirea!”, semnează „Zorile Bucovinei” și Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din Ucraina.

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și europarlamentarul Eugen Tomac.

Zi tristă astăzi, foarte tristă. Ne-a părăsit neobositul luptător pentru limba și cultura română din Nordul Bucovinei, prietenul meu, Vasile Tărâțeanu! Dumnezeu să te primească în Împărăția Sa, om bun cu suflet mare!”, a scris politicianul pe pagina sa oficială de facebok.Pleacarea lui Vasile Tărâțeanu a fost deplânsă și de deputatul Vasile Șoimaru. „IMPOSIBIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Și Vasile TĂRÂȚEANU a plecat dintre noi... Drum lin, Frate Vasile!!! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească!!!”, a scris parlamentarul care publică și două poze cu scriitorul.
Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media