Federația Rusă impune din 15 august embargo asupra fructelor și legumelor din Republica Moldova. Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului

10 august 2022, 11:14 Societate 118
Fructe, legume.  Sursa: Imagine simbol

Instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă, Rosselhoznadzor, anunță că din 15 august, va introduce restricții temporare la importul de produse vegetale în Rusia din mai multe regiuni ale Moldovei. Decizia a fost motivată în legătură cu „situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul țării” și că produsele „încalcă repetat standardele de calitate”.

Astfel, din 15 august va fi interzis importul de mărfuri din următoarele regiuni: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău și Bălți.

Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului.

Potrivit Rosselhoznadzor, în 2021 și 2022, în produsele vegetale care au venit din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de fapte de detectare a 11 tipuri de obiecte de carantină.

„În ciuda notei trimise de Serviciu în iulie 2022 cu privire la luarea în considerare a posibilei introduceri de restricții temporare, (n. red. R. Moldova) continuă furnizarea de produse vegetale contaminate pe piața internă”, se arată în comunicatul instituției.

Potrivit Agenției, doar în iulie 2022, au fost detectate 13 cazuri de 5 tipuri de obiecte puse în carantină pentru țările membre ale Uniunii Economice Euroasiatice (UEE):

  • Molia răsăriteană Grapholitha molesta (Busck);
  • Musca orientală a fructelor Bactrocera dorsalis Hend;
  • Putregai brun de monilioză Monilinia fructicola (Iarnă) Miere;
  • Musca de fructe mediteraneene Ceratitis capitata Wiedemann;
  • Ambrosia artemisiifolia Ambrosia artemisiifolia L.

„Cele de mai sus indică un sistem ineficient de asigurare a siguranței fitosanitare. În ciuda notificărilor repetate de la Rosselhoznadzor, colegii moldoveni nu au luat măsuri suficiente pentru a se conforma cerințelor fitosanitare internaționale și rusești la exportul de fructe și legume în Rusia”, este menționat în comunicatul instituției.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media