Procurora Nadejda Busuioc a refuzat inițierea urmăririi penale pe numele lui Dumitru Robu în baza plângerii fostului șef al Moldatsa, Sorin Stati

29 august 2022, 16:51 Justiție 4055
Dumitru Robu.  Sursa: Replica Media

Procurora Nadejda Busuioc a refuzat să pornească urmărirea penală pe faptele expuse în sesizarea fostului al Moldatsa, Sorin Stati, care a cerut investigarea unor pretinse acțiuni ilegale ale Procurorului General interimar Dumitru Robu, deoarece nu a fost constatat faptul vreunei infracțiuni prevăzute de legea penală, anunță Procuratura Anticorupție.

În opinia procurorei, soluția de a refuza în pornirea urmăririi penale a fost determinată de următoarele argumente: „presupusa bănuială rezonabilă cu privire la comiterea unor pretinse acte de corupție sau altor pretinse acțiuni ilegale de către Procurorul General interimar Dumitru Robu s-a bazat în exclusivitate pe cele declarate de Sorin Stati, care nu a putut aduce probe în confirmarea celor invocate.

De asemenea, Busuioc argumentează că Stati a declarat personal că nu a fost prezent la evenimentele relatate ca fiind ilegale și, în majoritatea cazurilor, a relatat opiniei publice presupusele fapte infracționale la care nu a fost martor direct, dar care i-au fost aduse la cunoștință de către sursele de informații din cadrul organelor de drept cu scopul de a fi făcute publice.

Procurora Nadejda Busuioc a mai menționat faptul că „în cadrul investigației efectuate s-a demonstrat cu certitudine că alegațiile lui Sorin Stati referitor la pretinsele acte de corupție comise de către Dumitru Robu nu corespund adevărului, fiind infirmate în totalitate prin probele administrate legal în cadrul prezentului proces penal”.

Procuratura precizează că, în conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, decizia procurorului desemnat de CSP, prin care s-a refuzat în pornirea urmăririi penale, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

Amintim că procurora Nadejda Busuioc a fost desemnată la 15 iulie de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a decide asupra sesizării înaintate de către Sorin Stati.

Fostul director al companiei de stat Moldatsa Sorin Stati a depus o plângere la CSP în care l-a acuzat pe procurorul general interimar Dumitru Robu de mușamalizarea unor dosare penale în perioada în care a activat în Procuratura de transport și a cerut investigarea acțiunilor acestuia.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media