Media Azi: SIS, despre corespondenta Rossia 24 care a realizat un interviu cu Igor Dodon în arest la domiciliu: „A încălcat prevederile cu privire la acreditarea jurnaliștilor străini”

8 august 2022, 18:14 Societate 1433
Secvență din emisiunea „Veștile Săptămânii” de la Rossia-1.  Sursa: captură video

Corespondenta de la Rossia 24 care a realizat un interviu cu ex-președintele Igor Dodon la mijlocul lunii iulie, din arest la domiciliu, a încălcat prevederile unei hotărâri guvernamentale cu privire la acreditarea reprezentanților presei străine în Republica Moldova, scrie Media Azi. Biroul Migrație și Azil urmează să se expună pe marginea subiectului, potrivit unui răspuns oficial al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru sursa citată. Anterior, un deputat al formațiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a lansat un apel cu privire la clarificarea acestui caz.

„Olga Armiakova nu a solicitat acreditare pentru desfășurarea activității jurnalistice pe teritoriul Republicii Moldova, astfel a încălcat prevederile Hotărârii Guvernului Nr. 359/1995 cu privire la acreditarea jurnaliștilor străini în Republica Moldova”, se arată în răspunsul SIS, solicitat de Media Azi pe marginea interviului difuzat de postul de televiziune rus Rossia 24 pe 15 iulie.

Reprezentanții serviciului au precizat că autoritatea națională competentă pentru străini (Biroul Migrație și Azil, o subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne) urmează să se expună referitor la legalitatea aflării și desfășurării unei anumite activități de către jurnalistă pe teritoriul Republicii Moldova.

Anterior, deputatul Radu Marian a făcut un apel către Serviciul de Informații și Securitate, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, să ofere explicații privind circumstanțele de acordare a interviului de către Igor Dodon.

„Din câte am înțeles, această doamnă a venit mai demult la rude. Are rude în Republica Moldova. Înțeleg că a venit până la începerea acestui război și nici nu era în atribuțiile legale ale organelor noastre să i se refuze. Faptul că a ajuns să dea un interviu la Dodon, într-adevăr, e o problemă. Și, apropo, fac apel la SIS să vină cu o clarificare (…), să vină cu explicații privind această propagandistă”, a declarat Radu Marian în cadrul emisiunii.

Amintim că la 18 iulie, aflat în arest la domiciliu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a continuat să ofere interviuri. De această dată, a apărut în timpul uneia dintre cele mai importante emisiuni de propagandă rusă, „Вести недели” (Știrile Săptămânii) cu Dmitri Kiseliov din această duminică, 17 iulie, de la Rossia 1, cel mai important și popular post de televiziune public din Rusia.


Igor Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, pe data de 24 mai, după ce în aceeași dimineață ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală (dosarul Kuliok), trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În aceeași zi a fost reținut și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu. Potrivit procurorilor, Merineanu a încercat să înghită o recipisă care confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare de peste 700 de mii de euro.

Iar la 26 mai, magistrații Judecătoriei Ciocana au decis plasarea în arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon. În aceeași zi, Instanța a decis plasarea în arest în penitenciarul nr. 13 a lui Petru Merineanu. Ambilor fiindu-i prelugită măsura preventivă constant.

Fostul șef de stat Igor Dodon a declarat de mai multe ori că dosarul său a fost intentat la indicația actualei președinte a țării, Maia Sandu, cu scopul de a „neutraliza opoziția”.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media