ULTIMA ORĂ! Victor Chironda - DEMIS. Consilierii municipali au decis demiterea sa din funcția de viceprimar al Chișinăului

2 iulie 2021, 15:20 Politică 250
Viceprimarul capitalei Victor Chironda.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Victor Chironda a fost demis astăzi, 2 iulie, în cadrul ședinței Consiliul Municipal Chișinău din funcția de viceprimar al Chișinăului. Pentru demiterea sa au votat 28 de consilieri municipali.

Astfel, pentru demiterea viceprimarului responsabil de urbanism și mobilitate urbană au votat consilierii PSRM, PP „Șor”, PL, PD și PCRM.

Într-un discurs ținut în fața consilierilor, primarul Ion Ceban a pus pe umerii lui Victor Chironda toate eșecurile de la Primărie timp de aproape doi ani de zile.

„Am dat termeni și semnale din decembrie. Am dat termeni care nu au fost asumați pe măsură. Fiecare a avut dreptul sa-și aleagă oamenii cu care au vrut să muncească. Toți au avut disponibilitatea de a face lucrul bine. Avem multe reușite, dar la unul avem tare multe restanțe. Avem probleme cu parcările, dezvoltarea transportului și multe altele. Ne-am dat seama că lucrurile nu se mișcă. În acest sens am intervenit noi. Viceprimarul Victor Chironda are foarte multe restanțe.

Urmare a evaluării activității lui Chironda s-a constată executarea necorespunzătoare, a obligațiilor, prerogativelor și competențelor, manifestate prin realizarea obiectivelor /neîndeplinirea atribuțiilor stabilite pe domeniile de ramură încredințate. Considerăm că acțiunile de denigrare a imaginii Primăriei prin acuzații neprobate asupra funcționarilor publici, declarații defăimătoare în presă sunt nefondate și discreditează imaginea autorităților publice locale”, a declarat Ceban.

Victor Chironda califică ceea ce se întâmplă aceste zile la Primărie „o banală răfuială politică”.

„Cineva mi-a scris că ieși la tribună și vorbește despre această „execuție” eu cred că este o banală răfuială politică, Nu este o răfuială a primarului ci a celor care controlează domeniul construcțiilor în acest oraș. Aceste peroane sunt oameni din partide și din multe alte locuri importante. Din momentul în care am vorbit pentru prima dată despre Hotelul Național am devenit incomod pentru multe persoane din Primărie”, a declarat Chironda.

La finalul discursului, Chironda a urat succese și realizări tuturor consilierilor.

Subiectul privind demiterea viceprimarului Victor Chironda a fost inclus astăzi pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău.

Victor Chironda a anticipat că la ședința de astăzi a CMC urmează să i se solicite demisia din funcția viceprimar. Asta după ce Chironda a primit rezultatele anchetei de serviciu care a fost inițiată după o dispoziție a primarului general Ion Ceban.

Acesta consideră aceste acțiuni drept o tentativă de intimidare care are drept scop reducerea sa la tăcere pe subiectul ilegalităților admise de șefa Direcției Generale Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, în procedura autorizării demolării hotelului Național dar și alte încălcări în domeniul autorizărilor în construcții.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Chironda susține că a primit astăzi o scrisoare privind rezultatele anchetei de serviciu care a fost inițiată după o dispoziție a primarului general Ion Ceban.

În scrisoare este menționat că „viceprimarul, Victor Chironda, a lipsit pe parcursul perioadei 31 mai - 4 iunie, 2021 nemotivat de la locul de muncă”, menționând că „acțiunile constatate constituie abateri disciplinare, care denotă lipsă de responsabilitate și nu este un bun exemplu personal”.

În ultima perioadă, relațiile au devenit tensionante între primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda, responsabil de domeniul transport și urbanism. Conflictul a apărut după ce Chironda a pus în lumină săptămânile trecute problema demolării Hotelului Național când, viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a organizat o conferință de presă în care a lansat acuzațiii grave în adresa arhitectei-șef a capitalei. Chironda a cerut o anchetă de serviciu pe numele șefei Direcţiei generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare pentru că a fost falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021, și că funcționarii direcției au admis sau au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

Primarul Ion Ceban a reacționat imediat și l-a acuzat pe Chironda de restanțe mari în activitatea sa. Niciun cuvânt însă despre acuzațiile la adresa arhitectei capitalei, Svetlana Dogotaru. A doua zi, arhitecta capitalei a reacționat. Într-o postare pe facebook, Svetlana Dogotaru spune că nu a încălcat legea și că Victor Chironda încearcă de mai mult timp să scape de ea. Ulterior, Chironda a depus o plângere la Procuratură și la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, după dispoziția primarului Ion Ceban de a fi inițiată pe numele său o anchetă de serviciu.

Câteva zile mai târziu, Chironda a anunțat că în urma unei dispoziții semnate de primarul Ion Ceban acestuia i-au fost retrase sarcinile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor.

Conform dispoziției semnate de Ceban, atribuțiile lui Chironda în calitate de viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiții și audiență.

Victor Chironda a fost numit la 15 noiembrie ăn funcția de viceprimar al capitalei de către Primarul General, Ion Ceban.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media