ULTIMA ORĂ/ Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, și-ar fi dat demisia

8 noiembrie 2021, 16:41 Societate 587
Oleg Budza.  Sursa: sindicate.md

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, și-ar fi dat demisia. Potrivit a două surse independente una de alta, acesta și-a anunțat demisia luni, 8 noiembrie, după ce a revenit din concediu. Informația însă, nu a fost confirmată oficial de Budza. Am încercat să-l apelăm de mai multe ori, însă telefonul său este deconectat. La fel ca cel al consilierului său, Vasile Patrașcu.

Contactată de Replica Media, șefa departamentului mass-media și relații internaționale a CNSM, Tatiana Marian, nu a confirmat sau infirmat informația, însă a ne-a comunicat că va „informa atunci când va fi informația oficială”.

Totodată, vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, ne-a comunicat că demisia președintelui Oleg Budza, ar fi fost solicitată, și că un subiect în acest sens va fi discutat joi, 11 noiembrie, în cadrul unei ședințe. Un alt vicepreședinte al Confederației, Mihai Hîncu a negat însă demisia șefului săi și ne-a întrebat de unde avem aceste informații, după ce ne-a închis telefonul.

Oleg Budza a fost ales președinte al CNSM în noiembrie 2009. Anterior, acesta a ocupat funcția de vicepreşedinte al CNSM, dar a asigurat o perioadă şi interimatul funcţiei de preşedinte. Budza este considerat unul dintre cei mai importanți și influenți lideri sindicali de la independență fiind implicat în mai multe investigații privind vânzarea proprietăților sindicale lui Ilan Șor, dar și alte scheme la care ar fi participat privind înstrăinarea patrimoniului sindical. Potrivit unor informații publicate în presa de investigație, imediat după obținerea independenței, sindicatele dețineau un patrimoniu de circa 200 de milioane de dolari, o bună parte din care a fost înstrăinat de-a lungul timpului, în special în perioada când Budza conducea sindicatele.

În perioada mandatului lui Budza, Ilan Șor și-a mutat sediul mai multor firme ce-i aparțin în clădirea sindicatelor de pe strada 31 August. Este locul unde omul de afaceri a depus autodenunțul pe numele lui Vlad Filat în prezența procurorilor anti-corupție.

Încă în 2011, Adevărul Moldova publica o investigație prin care arăta cum mai multe hoteluri printre care „Turist”, „Cosmos” sau „Flora” şi alt patrimoniu sindical au fost vândute fără licitaţii, contra a peste 120 de milioane de lei, sumele cerute fiind şi de zece ori mai mici decât valoarea de piaţă a obiectelor.

În același timp, activitatea lui Budza a fost subiectul unei anchete a Parlamentului care arăta legăturile foarte apropiate între Ilan Șor și Oleg Budza, inclusiv despre activitatea fiului liderului sindical în cadrul companiilor deținute de omul de afaceri condamnat în Republica Moldova.

Tot în perioada mandatului său au avut loc mai multe tranzacții suspecte și decizii dubioase prin care sindicatele practic au pierdut sanatoriile de la Sergheevka, Ucraina, dar și alte proprietăți din Ucraina.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media