DOC/ Deși a fost refuzat de CMC, Nagacevschi va putea ajunge viceprimar prin dispoziția primarului, arată legea. Consilier PL: Nagacevschi va sta în biroul lui Chironda. Acolo pregătirile sunt în toi

6 noiembrie 2021, 12:06 Politică 182
Fadei Nagacevschi.  Sursa: gov.md

Deși candidatura lui Fadei Nagacevschi înaintată de primarul capitalei Ion Ceban la funcția de viceprimar al municipiului Chișinău a fost refuzată spre numire de Consiliul Municipal Chișinău (CMC), ex-ministrul Justiției oricum va putea obține fotoliul, fiind numit printr-o dispoziție emisă de edil.

Potrivit legii privind administraţia publică locală, viceprimarii sunt aleși, la propunerea primarului, prin decizia consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi.

În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcţia de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliu sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, primarul numeşte viceprimarul prin dispoziţie, care se aduce la cunoştinţa consiliului.

Cel mai probabil fostul ministru al Justiției va lua locul lui Victor Chironda după revenirea lui Ion Ceban din concediu. Conform dispoziției de pe site-ul Primăriei, edilul, în perioada 2 - 7 noiembrie i-a acordat atribuțiile viceprimarului Ilie Ceban.


Nemulțumit de plecarea primarului capitalei în concediu s-a arătat liderul fracțiuni PL în CMC, Ion Cebanu, care dă de înțeles că luni va semna dispoziția de numire a lui Nagacevschi în funcția de viceprimar.

„Primarul Chișinăului a obosit și a plecat în concediu! Prin Europa și Rusia la adunat bani și relații pentru un nou proiect politic… N-ar vrea el să vină nici luni, dar trebuie să semneze numirea lui Fadei Nagacevschi, care va sta în biroul lui Chironda. Acolo pregătirile sunt în toi. Este urât să lași orașul în plină pandemie, când prețurile la gaz și la agentul termic vor fi duble, tu Ivan Ceban să mergi la odihnă!”, a scris Ion Cebanu într-o postare pe Facebook.


Amintim că, joi, 4 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău nu a acceptat repetat propunerea primarului general, Ion Ceban, de a-l numi pe Fadei Nagacevschi în funcția de viceprimar. Pentru candidatura sa au votat doar 24 de consilieri, astfel proiectul de decizie nu a fost adoptat.

Fadei Nagacevschi este fostul jurist al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, de unde a fost promovat în poziția de consilier al fostei președintă a Parlamentului Zinaida Greceanîi. Ulterior, a devenit ministrul Justiției în mandatul lui Ion Chicu, iar recent a fost angajat în funcția de consilier al fracțiunii PSRM din Parlament.

După înaintarea candidaturii sale, Nagacevschi, într-o postare pe Facebook, a declarat: „Este o provocare nouă pentru mine, pe care mi-o asum”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media