„Rădăcinile artei s-au „infiltrat” în mine de la străbunicii mei”
Curiozitatea față de forme și culori i-a apărut protagonistei noastre încă din perioada copilăriei, stăvilindu-și pofta abia după ce a început să frecventeze Centrul de creație din localitatea de baștină, Șoldănești.
„De când mă țin minte aveam o relație specială cu desenul. Deși în orașul unde am copilărit, până la vârsta de 8 ani nu a existat o școală de pictură. Eu îmi dedicam timp mereu pentru crearea lucrurilor frumoase, inclusiv desen. Nu credeam că o pot face perfect, perfecțiunea de fapt este un bici pentru firile artistice, însă pasiunea față de proces mă ținea mereu pe roate. Apoi, cu apariția unui centru de creație am început a frecventa atelierul de pictură, ca ulterior să avem și o școală de pictură pe care am frecventat-o timp de șapte ani, pe parcursul anilor de școală”, povestește Valeria.
Tânăra susține că relația cu domeniul artei i-a fost transmisă genetic, iar profesorii au fost cei care au cizelat ceea ce i-a fost dat de la străbunici.
„Probabil că rădăcinile totuși s-au „infiltrat” de la străbunicii mei care erau sculptori în lemn. Bunicele la fel și-au lăsat o amprentă datorită răbdării lor obținute din timpul meșteșugăritului - țeseau, brodau, coseau. Pentru perioada în care învățăm pictură am avut alături profesori deosebiți. Am avut profesori care au tins mereu să încurajeze copiii să participe la tot felul de concursuri de nivel național și internațional. Mereu s-a pus accentul pe personalitatea fiecăruia în parte și au promovat ideile și stilurile care le dezvoltam”, a spus Valeria.
Deși avea talentul împământenit de la generațiile precedente, părinții au decis că cel mai bine pentru ea e o specializare serioasă, care să-i asigure un venit stabil.
„Câțiva ani în urmă eram la răscruce. Îmi doream să aleg dintre domeniile arte, finanțe sau medicină. De a alege un alt domeniu decât artele a fost de fapt ideea părinților, pe care o respectasem. Arta nu a fost considerată ca ceva serios și era evident că doar din artă, ceva timp în urmă, nu îți construiai o condiție financiară stabilă”, a subliniat pictorița.
Perfecțiunea în artă - un bici care te lovește dureros
Valeria pictează pe hârtie sau pânză, folosind acrilul sau acuarela, motivând că „acuarela e pentru ușurință și prospețime, iar acrilul pentru textură și posibilitatea de a experimenta cu diferite suprafețe, dimensiuni și tehnici.”
„În funcție de rezultatul dorit, pot sa combin și diferite medii sau ustensile, care în prezent are tot mai mare popularitate, fiind numit mixed media”, explică pictorița.
Potrivit ei, sursele de inspirație nu apar la „un timp potrivit” sau după un „un anumit grafic.”
„Arta este un atribut esențial în a înțelege emoțiile umane, de a le crea, de a le trăi și retrăi. Ne atribuie acel ceva uman. Adevărata inspirație nu există la o ora potrivită sau după un grafic înțeles. Ea există în mișcare, gânduri, acțiuni, istorii și situații. De obicei, mă pierd în gânduri când am nevoie de o scânteie, sau viceversa, ies în căutare de inspirație, uneori o găsesc în momente de rutină”, ne mai mărturisește ea.
Mai mult, Valeria susține că tinde spre perfecțiune, deoarece „în goana după ea, ai avantajul sa te dezvolți, sa ieși din zona de confort, să atingi noi scopuri și cel mai important, să crești”, dar subliniază partea negativă a acesteia, care potrivit ei, este un „bici care te lovește dureros având convingerea că dacă nu-ți iese perfect – nu trebuie s-o faci”, catalogând-o drept „un fel de generator pasiv de procrastinare”.
„Personal, îmbrățișez greșelile, în momentele de creație există multe eșecuri, care prin mirare pot duce la rezultate care sunt asupra așteptărilor. Dacă nu-mi iese, merg mai departe și iau în considerare pentru viitoarele experimente”, a precizat pictorița.
Inktober - provocarea artistică pentru pictori din întreaga lume pentru luna octombrie
Valeria Gafin a participat la Inktober 2021- o provocare artistică la nivel global, care se desfășoară timp de 31 de zile ale lunii octombrie, și care este creată de artistul Jake Parker. Această mișcare are drept scop îmbunătățirea abilităților și dezvoltarea obiceiurilor pozitive de desen ale artiștilor din întreaga lume, iar regula de bază -crearea unui desen cu cerneală, și nu doar, și plasarea acestuia în mediul online.
Tematica Inktober 2021:
„Eu am preferat să merg pe acest drum de mult îndrăgita mea acuarelă. Am aflat de mișcarea Inktober în anul 2019. Atunci m-a fascinat volumul de desene și de creatori pe care până acum cu cea mai mare plăcere îi urmăresc. Fiind angajată în alt domeniu de activitate, sigur că mai neglijezi singur procesul de a crea. Inktober mi-a permis să am o motivație de a avea o gândire flexibilă în „ramele” impuse de concurs”, a ținut să ne spună Valeria.
Ea ne-a povestit că a picta 31 de zile la rând e mai mult o „presiune” din cauza „lipsei de timp.”
„Un desen pe zi e destul de mult, mai mult dacă e sa luăm în considerare factorul de perfecționism. Realizarea desenelor pe diferite teme îți creează un pic de disconfort, dar el te pune pe roate. E ca un exercițiu de creativitate”, ne dezvăluie Valeria.
Potrivit ei, au fost „31 de zile lungi”. Aceasta a spus că a ajuns la concluzia că, în cazul în care îți pare că timpul trece rapid – încearcă să desenezi în fiecare zi.”
„Dedicam zilnic de la două la cinci ore pentru un desen. În total am pus pe altar două albume de hârtie pentru acuarelă, mulți litri de apă, 4 creioane, 2 radiere, 36 de capsule pentru acuarelă, 12 pensule și 31 de nopți. Inktober-ul a fost un challenge personal cu un scop bine definit - de a crea, indiferent de situație, de a mă dedica complet chiar dacă la jumătate de drum muntele îți pare prea înalt de a-l escalada. Aștept cu nerăbdare și anul următor să particip și o să caut și alte oportunități de acest gen”, mărturisește Valeria.
Pictorița spune că această mișcare a ajutat-o să se adapteze mai rapid, să fie mai fermă în legătură cu deciziile pe care le ia, dar și în legătură cu scopurile pe care și le stabilește.
„În 31 de zile am oferit emoții și în schimb am primit opinii, păreri, istorii inspirate din vizualul creat, pentru asta sunt enorm de mulțumită. Inktober are scopul de bază de a te face să desenezi mai bine, să fii flexibil și să te distrezi puțin cu arta. Inktober este o provocare, nu un concurs pentru a vedea cine este cel mai bun artist. Este o provocare să vezi cât de mult îți poți îmbunătăți arta într-o lună și să fii inspirat sau să ajuți să inspiri alți artiști să facă același lucru”, a subliniat pictorița.
În acest context, Valeria și-a exprimat opinia față de reinventarea artei în secolul XXI și impactul rețelelor sociale asupra acestui domeniu.
„În prezent este mult mai ușor să te promovezi având la dispoziție rețelele de socializare. Practic ai un marketplace pe tot globul la click-uri distanță. Despre concurența în domeniul artei nu prea aș spune că ar trebui să influențeze creatorii, ba din contra, să construiască o comunitate, dacă desigur nu este vorba doar de ceva pur și strict comercial. Sigur, în cazul în care vrei să ai succes în mediul online, ești nevoit să te adaptezi sau să placi publicului în primul rând prin prezență. Am observat că anumite creații conectează un public anumit cu anumite preferințe. Așa poți sesiza, de fapt, și consumatorii de artă. Un stil ar putea fi favoritul la o categorie și altul la complet altă categorie”, opinează pictorița.
Mai mult, Valeria e de părere că „pictura a fost mereu în trend, iar trendul a curbat pictura într-un mod sau altul în istorie, fiind influențată de religie, politică și alți motori masivi.
„Trăind în era tehnologiilor, am sesizat anul precedent, în special, ca urmare a lockdown-urilor, un val enorm de succes în domeniul artei, în special la tineri, care au putut stăpâni și au fost stricți în a fi prezenți online. Per general, fenomenul artei nu era doar rezultatul final, ci și manifest-urile care sădesc anumite emoții printre spectatori. Astfel și Tik-tok-ul, și Instagram-ul își au algoritmul de a permite crearea unei scene, în același timp, având locul potrivit pentru fiecare gurmand”, a mai argumentat ea.
Venit din pictură în Republica Moldova
Tânăra ne-a mărturisit că execută picturi la comandă, iar promovarea o face, de asemenea, pe rețelele sociale, întrucât altă modalitate de a te face văzut nu îi este la îndemână.
„În cazul în care apar cereri pentru a crea un desen/ o pictură sunt deschisă să execut. Sunt mândră de faptul că știu că există pereți sau odăi decorate cu creațiile mele și că sunt ochi care le privesc și le apreciază”, spune bucuroasă Valeria.
Potrivit ei, cea mai scumpă pictură creată a fost de 500 de euro.
„Țin să menționez că fost o lucrare cu mult material utilizat de dimensiuni mai impunătoare, fapt pe ce și se bazează prețul. În pofida acestui fapt, prețurile încep și de la 200-300 lei și se discută la început de cooperare. La fel ca și în cazul Inktober, unele îmi iau o zi, altele - săptămâni de executare”, a precizat Valeria.
Pentru ea, lifehack-ul în acest domeniu e „să fii deschis, să creezi ceea ce îți place, să savurezi din proces și să lași pe cei interesați să se bucure de tine.”
„Nu am un secret – îmi place să dau culoare”, a conchis Valeria.
Toate cele 31 de desene create de Valeria în perioada Inktober 2021 le puteți găsi pe rețelele de socializare - Facebook Valeria Gafin, Instagram galaxymind11 și Tik Tok.
