Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu oficialii Consiliului Europei. Principalul subiect al discuțiilor

20 octombrie 2021, 17:23 Justiție 63
Maia Sandu și Gianni Buquicchio.  Sursa: Președinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, și membrii Grupului de Lucru de nivel înalt al Consiliului Europei privind reforma justiției, care se află, în aceste zile, în vizită la Chișinău.

„Am avut o discuție deschisă despre acțiunile de reformare reală a justiției, pe care le-am pornit împreună cu colegii din Guvern și Parlament. Am menționat că modificările operate la legile din domeniu au ca scop principal curățarea sistemului și asigurarea unui corp de procurori și de judecători integri. Doar astfel vom construi statul de drept pe care ni-l dorim și vom reda oamenilor sentimentul de dreptate”, a declarat președinta Maia Sandu.

Referitor la ultimele evoluții din cadrul Procuraturii, șefa statului a menționat că instituția prezidențială este interesată ca investigațiile în care este vizat procurorul general suspendat, dar și alte persoane din sistem, să se desfășoare cu respectarea tuturor normelor legale și cu maximă transparență.

Potrivit unei note emise de Președinție, Maia Sandu și-a reafirmat determinarea de a avansa în procesul de curățare a sectorului de justiție și „de a-i reda integritatea, acesta fiind angajamentul cel mai important față de cetățeni și condiția-cheie de a recâștiga încrederea oamenilor în țara noastră”.

Comisia de la Veneția va veni curând cu o opinie referitoare la modificările la Legea cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, astăzi, 20 octombrie, în timpul unei conferințe de presă, cu ocazia vizitei în Republica Moldova.

Potrivit paginii oficiale a Comisiei de la Veneția, grupul de lucru la nivel înalt al Consiliului Europei privind reforma justiției se va întruni, în perioada vizitei cu următorii reprezentanți ai autorităților moldovenești:

• Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu;

• Curtea Constituțională a Republicii Moldova;

• Vicepreședintele Parlamentului și Comisia juridică pentru numiri și imunități;

• Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu;

• Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco;

• Consiliul Superior al Magistraturii;

• Directorul Centrului Național Anticorupție;

• Directorul Autorității Naționale de Integritate.

Grupul de lucru la nivel înalt privind reforma justiției a fost creat în urma inițiativei secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media