VIDEO/ Continuarea Ședinței CMC: Consilierii municipali au aprobat acordarea unui ajutor material pentru bucătarii și magazionerii școlilor și grădinițelor din Chișinău

16 decembrie 2021, 09:58 Societate 116
Primarul Ion Ceban și președintele ședinței, Andrei Năstase.  Sursa: captura video

ACTUALIZARE: 12.50
Consilierii municipali au audiat reprezentanții Direcției Comunal-Locative, a necropolei și alte subiecte, după care au anunțat închiderea ședinței.

ACTUALIZARE: 11:29
Încă un proiect de pe ordinea de zi a fost votat de Consiliul Municipal. Este vorba despre corelarea bugetului pe 2021, iar acum se examinează Planul de acțiuni pentru anii 2022-2025 privind implementarea Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului pe anii 2020-2025.

ACTUALIZARE: 10:57
Consilierii municipali au aprobat un proiect care prevede un ajutor material pentru personalul necalificat din grădinițe și școli, bucătari și magazioneri. Deși proiectul este înaintat de direcția învățământ, consiliera socialistă Eugenia Ceban, mama primarului general a declarat de la microfon că este proiectul dânsei, susținut de primarul general și a cerut să fie aprobat de urgență. Inițiativa a fost susținută de la microfon și de consilierul Șor, Serghei Burgudji, dar și președintele ședinței, Andrei Năstase. La final, proiectul a fost votat unanim de consilierii municipali.

ACTUALIZARE: 10:30
Pretura Buiucani și Primăria mun. Reșița din România vor încheia un acord de cooperare. Pentru acest proiect de decizie au votat toți consilierii, cu excepția lui Valeriu Climenco de la Partidul Șor care s-a abținut.

ACTUALIZARE: 10:20
Ședința a început. Consilierii au aprobat punctul 3 de pe ordinea de zi, cel ce ține de transmiterea unui utilaj medical pentru spitalul „Gheorghe Paladi” din Chișinău.

Consilierii municipali revin în ședință. Aleșii locali au de aprobat mai multe puncte pe ordinea de zi, cel mai important fiind aprobarea Bugetului municipiului pe 2022.

La ședința începută ieri, 15 decembrie, consilierii au aprobat proiectul taxelor locale și bugetul, în primă lectură. Pentru documentul ce prevede cuantumul taxelor locale au votat fracțiunile PSRM, Platformei DA și consilierii PUN, PD și PCRM, în total, 37 de voturi. PAS, Partidul Șor și consilierul independent Victor Bunescu s-au abținut de la vot, în timp ce PL a votat împotrivă.

Veniturile municipiului vor constitui anul viitor, 5,42 miliarde de lei, iar cheltuielile – 6,60 miliarde de lei. În acest fel, deficitul bugetar în 2022 va depăși 1,18 miliarde de lei. Ion Ceban susține că acesta va fi acoperit în primăvară prin vânzarea unor terenuri, apartamente, dar și din împrumuturi.

Bugetul a fost votat în prima lectură cu 21 de voturi PSRM, 13 voturi ale Platformei DA, un vot PD și 1 vot al PCRM. Cei cinci consilieri PAS și trei consilieri PL au votat împotrivă, iar doi consilieri ai Partidului „Șor” și un consilier independent s-au abținut.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media