ULTIMA ORĂ/ PA îl obligă pe procurorul Andrei Balan să investigheze acțiunile lui Stoianoglo în legătură cu dosarul expulzării profesorilor turci

24 noiembrie 2021, 17:26 Justiție 1017
Alexandr Stoianoglo, arest.  Sursa: Replica Media

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Balan, va investiga acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în legătură cu dosarul expulzării profesorilor turci de la Liceul Orizont. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat, într-un comunicat de presă emis miercuri, 24 noiembrie, că declarația de abținere a acestuia a fost respinsă.

„Acțiunile Procurorului General suspendat de drept, la sesizarea Ingăi Grigoriu, vor fi examinate de către procurorul desemnat de către CSP Andrei Balan. Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție a respins, prin ordonanța din 22.11.2021, declarația de abținere a procurorului desemnat, care urmează s-o examineze în continuare”, se arată în anunțul PA.

Andrei Bălan a fost desemnat de CSP să examineze acțiunile lui Stoianoglo în identificarea și pedepsirea persoanelor vinovate de expulzarea profesorilor turci la ședința Consiliului din 18 noiembrie.

Balan a fost desemnat la solicitarea fostei deputate PPDA, Inga Grigoriu, care a cerut investigarea „inacțiunilor” procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, referitor la investigarea expulzării celor șapte profesori turci de la rețeaua de Licee Orizont și pedeapsa cu care s-a ales fostul șef al SIS, Vasile Botnari.

Stoianoglo a fost acuzat că nu ar fi investigat în mod eficient persoanele responsabile de deportarea profesorilor turci din Republica Moldova și nu ar fi acționat în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. În consecință, unicul vinovat în acest dosar a fost găsit fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare, a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei și a fost obligat să le plătească familiilor victimelor despăgubiri de câte 25 de mii de euro.

Acesta însă a depus la CSP o solicitare de abținere a investigării procurorului general suspendat. Prin urmare, Consiliul a remis cererea de abținere a procurorului, conform competenței, Procuraturii Anticorupție.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media