Moldovagaz a transferat Gazpromului plățile pentru volumele de gaz furnizate în lunile noiembrie și decembrie

16 decembrie 2022, 18:09 Economie 137
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

S.A. Moldovagaz a transferat companiei ruse Gazprom plățile pentru volumele de gaz furnizate Republicii Moldova pentru lunile noiembrie și decembrie, a anunțat vineri, 16 decembrie, președintele consiliului de administrație al întreprinderii, Vadim Ceban. Suma plătită părții ruse a constituit peste 923 de milioane de lei.

„Începând cu 16 decembrie 2022, SA „Moldovagaz” a plătit gazele naturale furnizate în noiembrie și decembrie 2022, plătind PJSC „Gazprom” 47,64 milioane dolari SUA, sau peste 923 milioane lei”, a anunțat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz a subliniat că transferul a fost posibil după ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale a plătit furnizorului de gaz compensațiile pentru cetățeni în valoare de circa 363,46 milioane lei.

De menționat că la 28 noiembrie S.A. Moldovagaz a achitat concernului rus SAP Gazprom avansul în valoare de 50% pentru gazele consumate de moldoveni în luna noiembrie, în valoare de 21,41 de milioane de dolari, după care concernul rus a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.

La 3 decembrie,autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord cu Tiraspolul privind livrările de gaze. SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie, la un preț de 73 de dolari pentru MW. Totodată, întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie de la Gazprom, de 5,7 milioane de metri cubi, a fost cedat Centralei de la Cuciurgan în schimbul furnizării energiei electrice.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Această decizie a Guvernului a stârnit un val de critici în spațiul public. În replică, ministrul Spînu a argumentat că dacă autoritățile de la Chișinău nu ajungeau la o înțelegere cu reprezentanții de la Tiraspol cu privire la contractul de livrare a energiei electrice, curentul electric s-ar fi scumpit până la aproximativ 8 lei/ kWh.

O zi mai devreme, pe 2 decembrie, SA Energocom a anunțat că a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers coridorul transbalcanic. Potrivit companiei, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media