UE a adoptat al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Von der Leyen: Va deraia şi mai mult „maşina de război” a Moscovei

16 decembrie 2022, 18:33 UE 176
Ursula von der Leyen. Chișinău, 10 noiembrie 2022.  Sursa: Replica Media

Uniunea Europeană a adoptat vineri, 16 decembrie, cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei. Măsurile punitive vizează companii ruseşti de apărare, bănci, media şi oficiali ai statului „pentru a deraia şi mai mult economia rusă şi maşina de război”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.

Aproape 200 de „persoane şi entităţi implicate în atacuri asupra civililor şi răpirea de copii” în Ucraina au fost vizate, potrivit şefei executivului UE.

Persoanele de pe listă au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană şi eventualele active pe care le-ar deţine în blocul comunitar sunt îngheţate.

Restricţiile la export sunt extinse pentru a acoperi accesul armatei ruse la chimicale, componente IT şi electronice pentru fabricarea armelor şi a fost introdusă o interdicţie completă la exportul de motoare de drone, citează Agerpres.

O interdicţie de difuzare în UE vizează patru canale ruseşti, respectiv NTV/NTV Mir, Rossiia 1, Pervîi Kanal şi REN TV.

Încă două bănci ruseşti vor avea activele în UE îngheţate. De asemenea, a fost adoptată o interdicţie a tranzacţiilor cu Banca Regională Rusească pentru Dezvoltare.

A fost extinsă şi o interdicţie care vizează investiţiile în proiecte din Rusia pentru a include şi sectorul minier, cu anumite excepţii pentru materiile prime considerate critice pentru economia UE.

De asemenea, menţionează un comunicat al Consiliului UE, de astăzi cetăţenii Uniunii Europene nu mai au voie să deţină vreo funcţie în toate companiile ruseşti deţinute de stat sau de persoane, entităţi sau organisme localizate în Rusia.

Sancţiunile intră în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media