Maia Sandu despre contractul cu MGRES: Am câteva întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat. Nu este suficientă claritate

16 decembrie 2022, 09:00 Economie 308
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că are „câteva întrebări” privind condițiile în care s-a semnat contractul dintre Energocom și MGRES. Șefa statului a declarat că Guvernul nu a oferit suficientă claritate pentru a da de înțeles că această tranzacție a fost cea mai bună care putea fi obținută în acele condiții și a declarat că va discuta cu reprezentanții Executivului pe acest subiect.

„Cu toții înțelegem problema prețului la curent electric și chiar dacă o parte din energia necesară am putut să o cumpărăm din România la un preț decent, altă parte a trebuit să o cumpărăm pe piață și prețurile pe piață sunt foarte volatile, pot crește de la o zi la alta și din păcate asta se întâmplă și această creștere conduce neapărat la creșterea tarifului în țară, și, respectiv, are impact asupra populației”, a spus Maia Sandu la ediția de joi, 15 decembrie, a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Președinta a spus că nu a participat la negocieri și că are întrebări cu referire la condițiile semnării contractului de la Cuciurgan.

„Nu am participat la negocieri, am niște întrebări în raport cu condițiile în care s-a semnat acest contract, o să discut cu Guvernul și, sigur nu a fost o comunicare promptă, care să explice lucrurile din start, care să nu lase spații de interpretare, spații de acuzații, că toată lumea trebuie să aibă încredere că această tranzacție este cea mai bună care putea fi obținută în aceste condiții. Întrebarea pe care trebuie s-o clarificam pentru că noi toți ne dorim un preț mai mic. Comunicarea trebuia să vină nu după câteva zile, trebuia să fie promptă, să se explice lucrurile pe înțelesul oamenilor așa încât să nu apară suspiciuni”, a clarificat președintele.

Șefa statului a amintit că Statele Unite au alocat deja o anumită sumă pentru ca să ajute Republica Moldova să cumpere energie electrică.

„Toată lumea înțelege că prețurile sunt înalte pentru noi și acest tip de ajutor este important. Și mai important este să ne ajute să găsim soluții pe termen mediu și lung. Acum experți care sunt finanțați de către guvernul SUA ne ajută să elaboreze aceste strategii și proiecte concrete în sectorul securității energetice al țării, în special cea regenerabilă. E sprijinul din partea SUA, doar că soluțiile nu se pot implementa peste noapte. Eu aș pune accent pe energia regenerabilă, pentru că aceasta este energia viitorului și e o cale spre o independență energetică, pentru că nu avem gaze naturale, nu avem alte resurse pe care să contăm, de aceea e mai bine să folosim soarele sau vântul, tipuri de resurse energetice care sunt la noi aici și pentru care nu trebuie să plătim prețuri exorbitante", a spus Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, cel mai mare pericol în acest moment este e pe partea de energie electrică pentru că în cazul gazelor, Republica Moldova are soluții tehnice, de a cumpăra din altă parte, fără a fi create aceste impedimente.

„Problema este prețul, dacă găsim surse de furnizare la prețuri accesibile. Pe partea de energie electrică, pentru că nu avem această conexiune directă cu România, linia trece prin regiunea transnistreană și există întotdeauna acest pericol să fie deconectată energia pe malul drept, asta e vulnerabilitatea majoră și, din păcate, o vom putem elimina doar în câțiva ani, atunci când vom finaliza construcția unei noi linii”, menționează Maia Sandu în studionul TVR Moldova.

Cât despre construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău, președintele spune că nu poate fi grăbită și a spus că cea bună soluție pentru a fi independenți energetic este energia regenerabilă.

„Acest proiect nu poate fi grăbit, este un proiect pentru care Guvernul și Banca Mondială au organizat anterior licitații. O companie a câștigat această licitație, există un contract semnat anul trecut, există o perioadă în care aceasta trebuie să facă aceste lucrări. Am întrebat Banca Mondială dacă se poate face ceva pentru a grăbi construcția si au zis că nu se poate. În același timp, Guvernul discută și trebuie să grăbească inițierea acestui proiect, a achizițiilor pentru construcția celei de-a doua linie care să fie la nordul țării pentru că e nevoie de o linie suplimentară, dar ambele aceste linii vor fi o soluție sigură doar peste câțiva ani", conchide Maia Sandu.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită AICI.

Amintim că Maia Sandu a reacționat la declarațiile făcute de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la nedumerirea sa față de faptul că Republica Moldova stochează rezerve de gaz în Ucraina. Președinta a spus că Rusia nu are niciun drept să indice Republicii Moldova unde să-și stocheze gazele naturale.

În urma unui acord cu autoritățile autoproclamate de la Tiraspol din 3 decembrie, Chișinăul a decis să cedeze malului stâng întregul volum de gaze naturale procurat de la Gazprom în schimbul unui preț mai mic la energie electrică. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate” a anunțat Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dacă autoritățile de la Chișinău nu făceau compromisuri pentru Tiraspol pentru soluționarea crizei energetice, războiul din Ucraina risca să se extindă şi în Republica Moldova.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media