Fostul șef de stat, Igor Dodon, depistat cu o avere nedeclarată de peste 1,1 milioane de lei, obținută în anii 2017, 2018 și 2019. ANI va cere confiscarea banilor

2 decembrie 2022, 22:12 Justiție 464
Igor Dodon înainte de examinarea sa în dosarul „Energocom”.  Sursa: Replica Media

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis vineri, 2 octombrie, un act de constatare pe numele lui fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Instituția a constat existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat în sumă de 1.175.457 de lei pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada decembrie 2016 și februarie 2020 de către Igor Dodon și membrii familiei sale.

Astfel, ANI a constat încălcarea regimului juridic al declarării averii șe intereselor personale de către fostul șef de stat.

În acest sens, ANI va trimite instanței de judecată competentă actul de constatare, în vederea aplicării măsurilor de asigurare necesare si dispunerii încasării în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia.

Totodată, în actul de constatare este menționat că Igor Dodon este decăzut din dreptul de a exercita funcții publice si funcții de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data ramânerii definitive st irevocabile a hotarîrii judecatorești prin care se confirmă existența averii nejustificate.

Mai mult, fostul șef de stat a fost înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa funcții publice „de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data ramânerii definitive st irevocabile a hotarîrii judecatorești prin care se confirmă existența averii nejustificate”.

La 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019. Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond.

Potrivit procurorilor, „lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA”. În reacție, Igor Dodon s-a declarat „total nevinovat” și spune că că va demonstra în instanță acest lucru.

De menționat că, președintele de onoare al PSRM - Igor Dodon, actualmente este vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”, iar la începutul lunii august dosarul a fost trimis în judecată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai curent, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au luat decizia, la 18 noiembrie, de a modifica măsura preventivă în privința președintelui de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și de a-l plasa sub control judiciar pentru un termen de 60 de zile.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media