Doliu în natația moldovenească. S-a stins subit din viață Iurie Bașcatov, unul dintre cei mai titrați înotători moldoveni

3 septembrie 2022, 11:02 Sport 568
Iuri Bașkatov după ce a câștigat în 1990 titlul de campion al URSS la 100 de metri liber.  Sursa: Vladimir Rodionov/RIA Novosti

La vârsta de doar 54 de ani a decedat Iurie Bașcatov, unul dintre cei mai mari și titrați înotători moldoveni din istorie. Bașcatov a fost multiplu campion al fostei Uniuni Sovietice la proba de 100 de metri liber și a fost de 2 ori la un pas de medalia de aur la Olimpiada de la Seul din 1988 și Barcelona din 1992. Este considerat drept unul dintre cele mai bune produse a școlii de natație de la Chișinău.

În onoarea performanței sale de la Barcelona, Poșta Moldovei a emis și un timbru special cu Iurie Bașcatov.


„Început trist de toamnă. La doar 54 de ani s-a ridicat la ceruri dublul vicecampion olimpic, Iurie Bașcatov. Cu nemărginită durere în suflet trăim aceste clipe grele, cauzate de plecarea pe drumul cel fără de întoarcere al marelui înotător”, se arată într-un necrolog publicat pe pagina oficială a Comitetului Național Olimpic continuarea căruia o găsiți mai jos.

Iurie Bașcatov s-a născut la Chişinău pe 20 iunie 1968 și a reuşit să se impună în timpul Uniunii Sovietice, când concurenţa era foarte dură. Cele mai mari rezultate le-a obţinut în proba de ștafetă 4×100 metri liber: fiind dublu vicecampion olimpic, în 1988 şi 1992, campion european în 1989 şi medaliat cu bronz la Mondialele din 1991. La invididual s-a remarcat în 1989, când a devenit vicecampion european pe distanţa de 100 metri stil liber.

În 1993 Iurie Başcatov a câştigat ultimul său titlu din carieră, campionatul Moldovei şi a decis să se retragă învingător. Următorul an s-a mutat cu traiul în Chile. A locuit 28 de ani în America de Sud.

Comitetul Naţional Olimpic și Sportiv și membrii Asociației Naționale a Atleților Olimpici transmit condoleanţe familiei, prietenilor, colegilor, odată cu trecerea în neființă a lui Iurie Bașcatov. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media