Un grup de locatari cer consilierilor municipali să aprobe demolarea construcției ilegale de pe strada E. Coca, 7: Vă rog să susținem această decizie, poate vom face regulă

28 septembrie 2022, 13:26 Justiție 2345
Un grup de cetățeni cer demolarea construcției din strada E. Coca.  Sursa: captură video/ privesc.eu

Un grup de locatari din preajma blocului de locuit de pe strada Eugen Coca 7 din capitală, construit ilegal, au venit astăzi, 28 septembrie, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și au solicitat implicarea consilierilor municipali în executarea deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a demola această construcție, întrucât autoritățile responsabile, potrivit locatarului, pasează problema de la unii la alții, și nimic nu se rezolvă.

„Rog consilierii și pe toți ceilalți să votăm pentru ca această construcție care stă într-o murdărie, nu pot să vă spun, e de nedescris ce se petrece la construcția asta. Nimeni nimic nu face, când lucrează, când nu lucrează, construcția stă pe loc. Știu că încă cu 5 ani în urmă CSJ a emis o hotărâre irevocabilă, nu mai poate fi vorba despre o casă de 10 etaje. Trebuie să o demolăm, să fie un exemplu în orașul ăsta, pentru a face totul cu acte în regulă, nu fiecare cum vrea. În toate rugămințile, tânărul care construiește nu știe ce să facă. De asta vă rog din suflet, dați să punem un punct, dați să facem o regulă. Dacă nu credeți, vă invit ca vecin să vedeți. Am făcut o casă ca să trăiesc ca omul, dar trăiesc în mizerie, pentru că cineva nu vrea să spună așa cum este corect. Dați, vă rog, această construcție să o demolăm și vă rog să o susținem, poate vom face regulă. Juriștii din Primărie tac, de la Pretură tac, toți se fac că pe nimeni nimic nu interesează. Cum o Pretură tace cu o așa murdărie la construcția asta?”, s-a întrebat un locatar din preajma construcție de pe E. Coca, 7.

Amintim că la 13 septembrie, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) l-a acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, că refuză să demoleze construcția unui bloc de locuit de pe strada Eugen Coca 7 din capitală, deoarece edilul ar fi de „partea mafiei imobiliare și că beneficiază de „donații” de la cei care construiesc ilegal.

Potrivit viceprimarului, pentru dărâmare, urmează să fie inițiată o nouă acțiune în judecată, astfel încât agentul economic să fie sancționat pentru construcție neautorizată, instanța fiind cea care va emite actul privind demolarea.

În luna mai 2022, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), vicepretorul Preturii Buiucani, Pavel Movilă, susținea că construcția de pe strada Eugen Coca, 7, nu poate fi demolată chiar dacă ar exista o decizie irevocabilă emisă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pe subiect, invocând faptul că ar mai exista un dosar pe rol.

„Decizia CSJ stipulează refuzul dezvoltatorului imobiliar la pretinsa autorizare tacită, însă speța care este CA Chișinău stipulează expres obligarea Primăriei Chișinău pentru a da autorizație. Dacă ne uităm ca subiect, e același. Considerăm că atâta timp cât există două spețe în judecată pe același subiect, imixtiunea APL nu este oportună”, a declarat vicepretorul Preturii Buiucani, Pavel Movilă.

Atunci, Direcția Asistență Juridică a Primăriei Chișinău a precizat că există o decizie irevocabilă prin care se stipulează că această construcție este neautorizată și poate fi deja demolată.

„În 2019, dezvoltatorul s-a adresat în instanța de judecată cu cererea de a constata că lucrările de construcție se efectuează în baza aprobării tacite a autorizației de construire. Prin Hotărârea din 2020, decizia lor a fost respinsă, iar prin decizia CA Chișinău din 2021 a fost anulată Hotărârea Judecătoriei Rîșcani și emisă o altă decizie prin care s-a demonstrat că construcția a avut loc în baza autorizației de construire. Prin decizia CSJ din 2022, a fost anulată decizia CA Chișinău din 2021 și menținută Hotărârea Judecătoriei Rîșcani din 2020, iar acțiunea dezvoltatorului a fost respinsă integral ca fiind neîntemeiată. Aici avem decizia instanței irevocabilă. Al doilea litigiu ține de faptul că dezvoltatorul s-a adresat în instanța de judecată privind anularea Dispoziției primarului general cu privire la anularea certificatul de urbanism pentru proiectare. Prin Hotărârea Judecătoriei Râșcani, a fost respinsă ca neîntemeiată. Putem concluziona că avem o construcție neautorizată care poate fi demolată”, a declarat Talmaci.

Consiliera PAS, Zinaida Popa, declarase că în acest context nu e nevoie de așteptat o altă decizie a instanței.

„Aveți toate actele pentru a putea acționa. Azi, avem lucrări de construcție acolo în care terenul public municipal este ocupat de compania de construcție. De aceea, nu așteptăm alte decizie. Toți știu că construcția este ilegală, iar dvs. spuneți că trebuie să așteptăm”, a subliniat Popa.

În replică, Pavel Movilă precizase că nu își va schimba opinia și că va acționa după ce va exista decizia Curții de Apel Chișinău din 24 mai cu privire la cealaltă speță pe același subiect.

„Poziția dvs. pentru mine e clară, poziția mea eu am expus-o și dacă aveți o altă poziție mi-o dați prin vot nominal. Indicația dvs. este doar a dvs, poziția mea rămâne neschimbată”, a conchis Pavel Movilă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media