Veronica Dragalin, interviu pentru Euronews: „Noi nu știm în ce țară se află Vladimir Plahotniuc”

14 noiembrie 2022, 18:05 Justiție 308
Veronica Drăgălin, procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție.  Sursa: Replica Media

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, a fost invitata jurnalistului Vitalie Cojocari, la Euronews România, unde a făcut mai multe declarații referitoare la cazurile lui Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc. „Dacă ne concentrăm la volumul de cazuri, mai ales cazuri mici de corupție, n-am avea destul loc în închisorile din Moldova, dar asta nu ar fi o soluție pentru a combate fenomenul de corupție în țara noastră”, a fost una din principalele declarații făcute de șefa Procuraturii Anticorupție.

Șefa PA a fost întrebată de jurnalistul Vitalie Cojocari despre cazul lui Veaceslav Platon, un afacerist moldovean dat în urmărire internațională care se află la Londra.

Întrebată când o să fie adus Platon în Republica Moldova, Dragalin a dat detalii despre demersurile procurorilor moldoveni.

„Noi, procurorii, avem legi pe care trebuie să le respectăm. Jurnaliștii de multe ori au surse, au posibilități de a face lucruri pe care noi, procurorii, nu le putem face. Un procuror din Moldova nu poate să zboare la Londra să-l caute pe Veasclav Platon.

Noi trebuie să respectăm legile care există în sistemul internațional, de a ne adresa prin comisii rogatorii ca statul străin să depună eforturi de a căuta persoana în țara respectivă, prin respectarea legilor din țara aceea.

Noi, în Republica Moldova, am luat toate măsurile necesare să ne adresăm statului străin să-l caute pe domnul Platon și să ne dea un răspuns prin canalele oficiale”, a afirmat ea.

„Dacă ar fi adus în Republica Moldova, (...) sunt cazuri deja pe rol în instanță de judecată care-l vizează pe domnul Platon, sunt altele la fața de urmărire penală, chiar la sfârșitul acestei etape de urmărire penală. Dacă nu reușim să-l aducem prin canale oficiale, legea modificată în Republica Moldova ne-ar permite să mergem înainte în lipsa lui, asta ne-ar permite (...) dacă obținem o condamnare, ar putea inclusiv să aibă un element de a confisca bunuri”, a explicat ea.

Întrebată câți bani sunt sub sechestru în Republica Moldova din banii lui Platon, Dragalin a afirmat că în acest moment nu dispune de o cifră exactă. „În acest moment noi avem mai multe dosare, nu doar unul. Nu am o cifră aproximativă”, a menționat ea.

De asemenea, potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, nu se știe încă ce țară se află Vlad Plahotniuc.

„Din punctul de vedere a ceea ce ne permite legea, noi nu știm în ce țară se află Vladimir Plahotniuc. Nu este un impediment. Putem merge înainte să folosim aceeași lege care permite să mergem cu dosarul în judecată în lipsa lui, dacă am demonstrat judecătorului că am încercat să-l localizăm prin toate eforturile.

În luna august, am depus un demers să mergem înainte în lipsa lui Plahotniuc. Mai sunt alte cereri care au fost depuse de avocații lui, încă merge mai departe procesul. Sperăm să putem merge înainte dacă toate probele demonstrează că au comis infracțiunile pe care le-am înaintat, putem avea o condamnare.

Vă pot spune că cifra aproximativă a prejudiciului este aproximativ 40 de milioane de euro”, a menționat Dragalin , în direct la Euronews România.

Întrebată de ce a cerut ca partidul lui Șor să fie declarat neconstituțional, Veronica Dragalin a afirmat că Procuratura Anticorupție nu a solicitat acest lucru.

„Noi avem un dosar penal care vizează și partidul Șor. Investigăm finanțarea ilegală a unui partid politic și dacă ajungem la finalitate cu o condamnare, inclusiv a partidului Șor ca persoană juridică, ar fi posibilă lichidarea partidului Șor. Din punct de vedere al Codului Penal, asta este calea pe care Procuratura Anticorupție o urmează”, a afirmat ea.

Cât despre colaborarea cu serviciile de informații, șefa PA a spus că „sunt situații cum este dosarul care vizează partidul Șor în care trebuie să întreprindem măsuri speciale sau percheziții la foarte multe persoane în fiecare zi”.

„Noi, ca Procuratură, nu avem suficienți ofițeri. Avem numai opt ofițeri de urmărire penală și șapte ofițeri de investigați în instituția noastră. Când avem o operațiune așa mare, lucrăm cu ofițerii de la Centrul Național Anticorupție (CNA), dar ne adresăm și altor organe, cum ar fi SIS care ajută la filaj sau alte măsuri”, a punctat ea.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media