LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 261. Zelenskiy salută „o zi istorică” după retragerea rusă din Herson; Localnicii sărbătoresc în beznă cu dansuri și cântece sosirea trupelor ucrainene

11 noiembrie 2022, 08:13 Ucraina 854
Horă, Herson 11 noiembrie 2022.  Sursa: captură video

Ucraina se află în cea de-a 261-a zi de rezistență împotriva Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării poporului ucrainean”.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat joi seară că forțele de apărare au eliberat 41 de localități din sudul țării. Cel mai important oraș din regiune în acest moment care a revenit sub controlul Ucrainei, este Snigirevka. din regiunea Nikolaev. Acest oraș este situat în regiunea Nikolaev, lângă granița administrativă a regiunii Herson, și are o importanță strategică mare. Snigirevka a servit drept fortăreață importantă pentru armata rusă, deoarece se află la o răscruce pe căile de acces și, de fapt, deschide calea către Herson.

De la începutul nopții, ucrainenii au raportat numeroase atacuri cu rachete ucrainene asupra unităților ruse care traversau râul Nipru, după ce o zi mai devreme Ministerul rus al Apărării a anunțat o „manevră” de retragere a trupelor de pe malul drept al Niprului.

UPDATE 22:25. Ucrainenii continuă să sărbătorească retragerea rușilor din Herson până la căderea nopții, în timp ce videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare arată petreceri stradale și oameni scandând „ZSU”, inițialele forțelor armate ucrainene.


UPDATE 22:15. Ucraina a recunoscut că forțele sale au efectuat atacuri asupra flotei Mării Negre din Sevastopol în Crimeea la sfârșitul lunii trecute, relatează CNN. De asemenea, Ucraina anunță că prin intermediului platformei United24, dedicată strângerii de fonduri pentru o flotă de drone maritime, s-au adunat destui bani pentru achiziția primei drone din cele 100 care vor forma flota de USV-uri a Ucrainei.


UPDATE 21:30. Cel puțin șapte poduri – patru dintre ele peste râul Nipro – au fost distruse în ultimele 24 de ore, potrivit imaginilor din satelit de la Maxar Technologies.

Două poduri, un vehicul și un pod de cale ferată care se află deasupra unui baraj de la Nova Kahovka se numără printre cele distruse. În ultimele luni, loviturile ucrainene pe și în apropierea podului au avariat grav podul pentru vehicule Antonovskii, situat chiar la sud-est de orașul Herson, dar ultimele avarii au distrus complet o câteva porțiuni de drum. În plus, podul de cale ferată Antonovskii, situat chiar la est de podul rutier, a fost și el distrus.

Un alt pod, care traversează râul Inhulets la Darivka, a fost de asemenea distrus.

Alte două poduri - o autostradă și un pod pietonal - au fost distruse în satul Tiahinka. Acest sat este situat la doar 14 mile est de barajul de la Nova Kahovka. Nu este clar cine este responsabil pentru distrugerea podurilor, dar distrugerile s-au produs în timp ce forțele militare ruse se retrăgeau de pe malul de vest al Nipro în regiunea Herson.


UPDATE 21:00. Regiunea Nikolaev a fost eliberată, a anunțat vineri seara guvernatorul Vitali Kim.

Potrivit acestuia, Rusia controlează doar Kinburskaia Kosa, un loc turistic pe malul Niprului pe de o parte și Marea Neagră pe de altă parte.

Kim și alți de lideri ai regiunii au vizitat astăzi Snegirevka, un oraș eliberat cu aproximativ o zi în urmă. Ei au examinat starea rețelelor de apă și energetice, a spitalului și au promis că vor restabili accesul la canalele TV ucrainene în curând.

Kim a cerut locuitorilor din toate teritoriile eliberate să fie mai atenți din cauza minelor care au rămas după retragerea trupelor ruse.


UPDATE 20:40. Zelenskiy despre recucerirea Hersonului: „Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem Hersonul. Astăzi, apărătorii noștri se află la marginea orașului. Dar unitățile speciale sunt deja în oraș. Oamenii din Herson așteptau. N-am abandonat niciodată Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată - iar Ucraina își întoarce întotdeauna ceea ce este al ei. Și chiar și atunci când orașul nu a fost încă complet eliberat de prezența inamică, oamenii din Herson singuri se izbăvesc deja simbolurile rusești și orice urmă de prezență a ocupanților de pe străzi și clădiri.La fel a fost și în toate celelalte orașe eliberate de apărătorii noștri. La fel va fi și în acele orașe care încă așteaptă întoarcerea lor în Ucraina. Ucraina va veni la toți oamenii săi”.


UPDATE 20:15. Pe teritoriul eliberat al regiunii Herson, oamenii legii ucraineni au descoperit rămășițe ale civililor morți.

Procurorii din cadrul grupurilor de investigație și operaționale specializate interdepartamentale continuă să consemneze crime de război comise de armata rusă împotriva populației civile în teritoriile dezocupate din regiunea Herson.

La o nouă inspecție a zonei dintr-o așezare de tip urban a cartierului Berislav, oamenii legii au descoperit rămășițe de corpuri umane într-o pivniță.

Conform datelor preliminare, acestea aparțin a trei localnici care au murit în timpul ocupației ruse. În timpul examinării inițiale a cadavrelor scheletizate au fost dezvăluite leziuni corporale sub formă de fracturi ale oaselor craniului.

Rămășițele morților au fost trimise pentru un complex de examinări, inclusiv examinări ADN.

Sub conducerea procesuală a Procuraturii Regionale Herson, în cadrul procesului penal se desfășoară o anchetă prealabilă asupra faptului de încălcare a legilor și obiceiurilor războiului, combinat cu omor intenționat (Partea a 2-a din art. 438 din Codul penal al Ucraina).


UPDATE 19:45. Poliția ucraineană a demarat „măsuri de stabilizare” la Herson, a declarat vineri șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko.

Potrivit acestuia, aceste activități – de fapt, curățarea orașului – vor dura câteva săptămâni. „Totul va depinde de numărul de cetățeni care au rămas în teritoriile eliberate și de gama de informații pe care le vom primi din diverse surse”, a precizat Klimenko.

Mai devreme, consilierul Ministerului Apărării, Iuri Sak, a declarat că armata rusă rămasă în Herson se îmbracă în civil și încearcă să „contopească cu populația locală”. Sak i-a îndemnat pe astfel de oameni „să nu facă prostii și să se predea”.


UPDATE 19:20. Autoritățile ucrainene îi îndeamnă pe locuitorii plecați din Herson și din regiune să nu se grăbească să se întoarcă acasă.

Purtătoarea de cuvânt a comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei Natalia Gumeniuk a declarat astăzi că întreaga zonă eliberată continuă să fie bombardată și nu există nicio garanție că va fi posibilă conectarea căldurii acolo.

„Nu recomandăm să vă întoarceți acolo. Vine iarna și probabil că va fi imposibil să se reia comunicațiile și serviciile pentru populația locală", a spus Gumeniuk pentru Ukrayinska Pravda.

Astăzi, guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a spus același lucru. Potrivit acestuia, în multe case abandonate de soldații ruși pot fi capcane. „Există o mulțime de mine pe teritoriile eliberate și în localități. Nu umblați fără treabă. Sunt victime”, a scris Kim.


UPDATE 18:55. Ucraina construiește un zid la granița cu Belarus, spune Kirill Timoșenko, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei pe canalul său Telegram.

Acum, pe primii trei kilometri ai graniței, a apărut deja un gard cu sârmă ghimpată și un șanț. Timoșenko spune că lucrările vor continua, bariere similare vor apărea pe o parte a graniței ruso-ucrainene.

Amintim că în februarie Rusia a atacat Ucraina, inclusiv de pe teritoriul Belarusului. În septembrie, comandamentul ucrainean nu a exclus noi atacuri sau lansări de rachete din țara vecină. Astăzi s-a aflat faptul că exercițiile militare comune ruse și belaruse în curs de desfășurare pe teritoriul Belarusului au fost prelungite până pe 21 noiembrie.


UPDATE 18:35. Ministerul rus de Externe a declarat vineri că a interzis intrarea în Rusia a 200 de cetățeni americani, inclusiv o soră și doi frați ai președintelui american Joe Biden, ca răspuns la sancțiunile Washingtonului, relatează Reuters.

A spus că a interzis intrarea lui Valerie Biden Owens, James Brian Biden și Francis William Biden.

Pe listă a fost inclusă și Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe.


UPDATE 18:20. Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la trupele ruse care au fost lăsate în urmă în Herson, după retragerea forțelor Kremlinului, să se predea, scrie Ukrinform.

Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați.

Într-o declarație postată pe canalele de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai forțelor armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă.

Este sigur să te predai după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia telefonică din cadrul proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”.

Astfel, autoritățile ucrainene au fost furnizate numere de telefon sau le-a spus soldaților ruși să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Mă predau”.


UPDATE 18:05. Podul strategic Antonovskii de peste râul Nipru s-a prăbușit, după ce a fost bombardat noaptea trecută de trupele ruse care s-au retras pe celălalt mal al râului.

Fotografiile și înregistrările video apărute cu podul Antonovskii distrus par să sugereze că acesta a fost aruncat în aer de geniștii ruși în contextul retragerii ordonate de ministerul rus al Apărării miercuri.

O secțiune întinsă din partea de nord a podului s-a prăbușit complet, situație pentru care cea mai plauzibilă explicație ar fi aruncarea sa în aer cu încărcături explozive plasate de geniști.

Ele au apărut de asemenea cu aproximativ o oră înainte de briefingul zilnic al lui Konașenkov, ceea ce ar putea însemna că rușii l-au aruncat în aer deliberat înainte de acest moment.

În pofida declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, în ultimele două zile pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video care arată echipamente lăsate în urmă de militarii ruși în graba evacuării.


UPDATE 17:40. Noi imagini din Herson, unde locuitorii au ieșit în stradă cu steagurile galben-albastre pentru a întâmpina soldații din Forțele Armate ale Ucrainei, care au intrat în oraș dinspre vest.

După plecarea armatei ruse în suburbiile Hersonului au început a fi doborâte afișele de propagandă cu inscripțiile „Rusia este aici pentru totdeauna”.


UPDATE 17:15. Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul-cheie Herson și din zonele din apropiere reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente ale războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în 24 februarie, scrie CNN.

Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la invazia din februarie, fiind un premiu major pentru liderul de la Kremlin.


UPDATE 16:55. Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că în timpul retragerii de la Herson către malul stâng al Niprului, peste 30.000 de militari ruși, aproximativ 5.000 de piese de arme și echipament militar, precum și bunuri materiale. au fost retrase. El a subliniat încă o dată că operațiunea a fost finalizată vineri la ora cinci dimineața, ora Moscovei.

„Tot echipamentul militar rusesc care urma să fie reparat a fost îndepărtat, iar unitățile de reparații au început acum să-l întrețină", ​​a spus Konașenkov. „Nicio piesă de echipament și arme nu a mai rămas, toți militarii ruși au fost transferați pe malul stâng al Niprului”.

De asemenea, Konașenkov susține că nu au existat victime în timpul transferului militarilor.

Acum, potrivit lui Konașenkov, armata rusă lovește „acumulările de forță de muncă și echipamente militare ale armatei ucrainene de pe malul drept al Niprului”.

Cu o seară înainte, ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov, într-un interviu acordat Reuters, a estimat dimensiunea grupării ruse din regiunea Herson la 40.000 de militari. „Nu este atât de ușor să retragi aceste trupe din Herson într-una sau două zile. Cel puțin (va dura) o săptămână”, a spus el. În același timp, deja vineri după-amiază, pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de fotografii și videoclipuri, care confirmă că armata ucraineană își recapăta controlul asupra satelor din regiunea Herson și pătrundea în oraș.


UPDATE 15:58. Organul de informații militare ucrainean, GUR, a făcut apel la trupele ruse care au rămas la Herson după retragere să se predea.

Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați.

Într-o declarație, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm Convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai Forțelor Armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă”.

„Este sigur să vă predați în captivitate după ce veți discuta în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia fierbinte a proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”.

Soldații ruși care vor să se predea pot să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Mă predau”.


UPDATE 15:15. Andrei Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, a anunțat un nou schimb de prizonieri cu Rusia.

Potrivit lui Yermak, 45 de luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei au fost returnați în partea ucraineană, iar cadavrele a doi soldați au fost predate.

Câți soldați ruși au fost transferați în Rusia, Yermak nu a precizat.

Oficialii ruși nu au confirmat încă schimbul de prizonieri.


UPDATE 15:07. Preliminar, șapte persoane au murit acum în atacul rusesc asupra unei clădiri înalte din Nikolaev, la primele ore ale dimineții de vineri.

Vitalii Kim, șeful administrației militare regionale Nikolaev, a postat într-o declarație pe Telegram: „Din păcate, sunt deja șapte morți în clădirea cu cinci etaje”.


UPDATE 13:56. Mai multe fotografii cu oameni care așteaptă să primească trupele ucrainene în centrul Hersonului.

Steagul ucrainean a fost arborat în centrul orașului vineri puțin mai devreme de partizani, în timp ce soldații au înaintat pentru a recuceri orașul, pe fondul unei retrageri ruse.


UPDATE 13:38. Şeful adjunct al administraţiei de ocupaţie a regiunii Herson, Kirill Stremousov, a fost înmormântat la Simferopol.

Stremousov a fost unul dintre cei mai cunoscuți colaboratori ucraineni care au dezertat în Rusia după invazie. Pe 9 noiembrie, administrația de ocupație a regiunii Herson a raportat că Stremousov a murit într-un accident de mașină. Acest lucru s-a întâmplat cu doar câteva ore înainte ca comandamentul rus să anunțe oficial retragerea trupelor pe malul stâng al Niprului - adică predarea Hersonului.

După cum reiese din reportajele și fotografiile postate de TASS și RIA Novosti, Stremousov a fost îngropat într-un sicriu deschis, dar fața lui era acoperită cu un văl. Ceremonia de adio cu Stremousov a avut loc la Catedrala Alexandru Nevski din Simferopol. La ea au participat aproximativ 200 de persoane, inclusiv primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko.

Sergei Malgavko/TASS


UPDATE 13:30. Soldații ucraineni par să fi intrat în orașul Herson, potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare.

O fotografie făcută cu oameni care îi întâmpină pe soldați a fost localizată în apropierea unui pub din vestul orașului.

Aceasta arată că forțele ucrainene continuă să se îndrepte spre centrul orașului din sudul Ucrainei.


UPDATE 12:47. Retragerea armatei ruse din orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost gestionată atât de prost încât pare să permită forțelor ucrainene să-și învingă inamicul, potrivit doctorului Mike Martin, cercetător senior în studii de război la King’s College din Londra și fost ofițer al armatei britanice, transmite The Guardian.

Rusia a trebuit să anunțe retragerea deoarece se retrage din teritoriul pe care l-a anexat anterior, dar se pare că nu toate trupele ruse au fost informate cu privire la retragerea, a spus el pe Twitter.

„Și, după cum știm, retragerea este cea mai grea manevră militară de efectuat. Mult mai greu dacă îl anunți în prealabil. Deci acum avem situația în care trupele ruse blochează trecerea prin puncte și sunt bombardate de ucraineni”.


UPDATE 12:16. Ministerul rus al Apărării a raportat că până în dimineața zilei de 11 noiembrie, ora 05:00, (ora Moscovei), transferul trupelor rusești pe malul stâng al Niprului a fost finalizat. Retragerea de pe malul drept - adică predarea Hersonului, singurul centru regional capturat de la începutul invaziei Ucrainei - a fost anunțată de comandamentul militar rus pe 9 noiembrie.

„În timpul transferului pe malul stâng al Niprului, pe malul drept nu a mai rămas nici măcar o singură piesă de echipament militar și arme, toți militarii ruși au trecut, nu au fost permise pierderi de personal, arme, echipamente și materiale ale grupului rus”, spune ministerul.

Autoritățile ucrainene nu au făcut nicio declarație oficială în această privință, dar de ieri au apărut videoclipuri în presa ucraineană cu echipamente rusești presupus abandonate în direcția Herson.

De asemenea, Ministerul Apărării a acuzat armata ucraineană că încearcă să perturbe transportul civililor și transferul trupelor ruse pe malul stâng al Niprului. Trecerile ar fi fost lovite de cinci ori de mai multe lansatoare de rachete HIMARS, potrivit departamentului militar. Potrivit Ministerului Apărării, 28 de obuze au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, alte cinci au fost deviate de la ținte de echipamente de război electronic.

Departamentul militar rus susține că, în ultimele două zile, înaintarea Forțelor Armate ale Ucrainei a reușit să avanseze în anumite direcții în regiunea Herson cu cel mult 10 km.


UPDATE 11:20. Steagul Ucrainei a apărut în fața clădirii administrației regionale Herson. Acest lucru este confirmat de imaginea, care a fost publicată de jurnalistul Konstantin Rijenko.

Din mesajul său rezultă că steagul ar fi fost arborat de reprezentanții mișcării partizane locale.

Fotografia arată că stâlpul de deasupra clădirii în sine rămâne gol. Steagul Rusiei a dispărut din clădire în urmă cu o săptămână.

Pe canalul său de telegram, Rijenko mai scrie că este la curent cu situația din Herson, a cărei predare a fost anunțată de armata rusă în urmă cu două zile. Potrivit acestuia, acum nu există curent, apă și căldură în oraș, dar există gaz. Locuitorii trebuie să meargă la râu pentru apă. În plus, este puțină pâine în oraș și probleme de comunicare.


UPDATE 10:10. Nikolaev a fost supus bombardamentelor noaptea trecută. Un videoclip cu consecințele sale a fost publicat de președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy. El a numit ceea ce se întâmplă „un răspuns cinic al unui stat terorist” la succesele ucrainene pe front.

Atacul cu rachetă a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje, a spus Zelenskiy. Acest lucru a fost declarat și de șeful administrației Nikolaev, Vitali Kim. În urma bombardamentelor, potrivit acestuia, cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte două au fost rănite.

La fel ca Zelenskiy, Kim a legat incidentul de ofensiva de succes a Forțelor Armate ucrainene.


UPDATE 09:30. Departamentul de Comerț al SUA a declarat că nu va mai considera Rusia o economie de piață. Astfel, Washingtonul a luat țării statutul care i-a fost acordat în urmă cu 20 de ani și care i-a permis să evite taxele antidumping asupra mărfurilor.

Potrivit Reuters, guvernul SUA a constatat că guvernul rus se amestecă puternic în economie, ceea ce afectează structura prețurilor și costurilor producătorilor ruși. Drept urmare, prețurile pentru mărfurile rusești expediate în SUA ar putea fi nedrepte, a spus Departamentul de Comerț.

„Această decizie oferă Statelor Unite posibilitatea de a folosi întreaga forță a legislației antidumping pentru a elimina distorsiunile pieței cauzate de intervenția tot mai mare a guvernului rus în economie”, a declarat Departamentul de Comerț al SUA.

Rusia a primit de la Statele Unite statutul de țară cu economie de piață în 2002, care, printre altele, era necesar pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, SUA și alte țări occidentale au impus sancțiuni economice pe scară largă împotriva Rusiei, ceea ce a dus la o reducere bruscă a comerțului reciproc. Cu toate acestea, SUA cumpără în continuare unele bunuri din Rusia, inclusiv oțel, aluminiu și titan, petrol și lemn.


UPDATE 08:45. În centrul orașului Jitomir, pe 11 noiembrie, a fost demontat un monument al poetului rus Alexandru Pușkin, care a fost creat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Potrivit primarului orașului, Serghei Suhomlin, pe viitor se intenționează să fie amplasat în acel loc un monument dedicat prizonierii de război ucraineni. Statuia lui Pușkin va fi depozitată la „Uzina specializată de servicii comunale și menajere”.


UPDATE 08:30. Ceremonia de rămas bun de la adjunctul așa-numitului șef al administrației de ocupație a regiunii Herson, Kirill Stremousov, va avea loc pe 11 noiembrie la Catedrala Alexandru Nevski din Simferopol, a informat serviciul de presă al pretinsului guvernator al Crimeei, scrie TASS.

Stremousov, care a decedat miercuri într-un grav accident rutier, va fi înmormântat în Crimeea.


UPDATE 08:15. Șeful administrației locale din Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că o rachetă trasă de ruși a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje, ucigând 2 persoane și rănind alte două.


UPDATE 08:00. ISW: Vremea de iarnă nu va aduce o pauză în război.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său privind starea de lucruri de pe frontul ucrainean respinge presupunerile unor oficiali occidentali conform cărora vremea de iarnă ar putea duce la un oarecare „calm” în război și ar putea crea astfel o oportunitate de a începe negocierile.

Posibilitatea unei astfel de pauze, în special, a fost discutată într-o publicație recentă NBC News (am vorbit despre asta aseară), în care au fost citați angajați anonimi ai departamentelor de apărare ale SUA și din alte țări occidentale.

„Noroiul de toamnă și primăvară poate încetini o ofensivă militară – la fel ca defecțiunea sau lipsa echipamentului de iarnă”, obiectează experții ISW, din cauza dificultăților logice – dar nu și vremea de iarnă”.

În același timp, potrivit autorilor raportului, „iarna poate afecta mult mai mult trupele ruse prost echipate din Ucraina, dar este puțin probabil ca armata ucraineană bine aprovizionată să oprească contraofensivele din cauza sosirii iernii”. Dimpotrivă, solul înghețat poate face mai ușoară deplasarea vehiculelor ucrainene și va fi mai ușor să facă acest lucru decât în ​​condițiile dezghețului de toamnă-primăvară, consideră ISW.

În opinia experților ISW, dacă luptele se potolesc, acest lucru se va datora doar dificultăților logistice. Experții ISW adaugă că trupele ruse au intrat în defensivă pe cea mai mare parte a frontului și nu au reușit să desfășoare operațiuni ofensive la scară largă în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie de câteva luni.

Despre ofensiva în curs de dezvoltare a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Herson, raportul spune că trupele ucrainene încă eliberează regiunea fără a învinge armata rusă, asemănătoare cu cea de lângă Harkov, iar armata rusă se retrage de pe malul drept al Niprul cu „menținerea unei capacități de luptă relativ ridicate”.

Cu toate acestea, autorii raportului l-au pregătit chiar înainte de apariția rapoartelor de lovituri asupra trupelor ruse care traversează malul stâng. Experții ISW nu le menționează, dar nu există informații despre ceea ce se întâmplă vineri seara în alte surse autorizate.

ISW scrie că „retragerea Rusiei va dura mai mult timp, iar luptele vor continua în toată regiunea Herson”. Autorii raportului concluzionează că „Ucraina are inițiativa și își asigură o victorie semnificativă în Herson”. Prin urmare, orice încetare a focului, potrivit experților, „va oferi Kremlinului timpul atât de necesar pentru restabilirea forțelor ruse”.


UPDATE 07:40. Comandamentul de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei: armata rusă încearcă să traverseze Niprul cu nave și bărci.

Comandamentul operațional al Forțelor Armate ale Ucrainei „Sud”, a cărui zonă de responsabilitate include regiunea Herson, a publicat un rezumat al situației de pe front în urma rezultatelor operațiunilor de joi.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, „inamicul continuă manevrele de deplasare a unităților și echipamentelor între cele două maluri ale Niprului”, precum și „echipează liniile de apărare de pe malul stâng, bombardând pozițiile trupelor ucrainene pe malul drept”.

Singurul indiciu al operațiunii ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Herson este următorul: „Forțele de apărare continuă să avanseze linia frontului mai aproape de malul stâng, trupele inamice se îmbarchează în grabă în ambarcațiuni plutitoare care par potrivite pentru traversare și încearcă să fugă.”

Vineri seara, au existat numeroase rapărtări, atât din surse ucrainene, cât și din surse rusești, despre atacurile cu rachete și artilerie ale armatei ucrainene asupra armatei ruse, care încearcă să treacă Niprul, inclusiv lângă Herson și Novaia Kahovka. Această informație nu a fost deocamdată confirmată de nicio sursă oficială.

Potrivit comandamentului operațional al Forțelor Armate ale Ucrainei „Sud”, „inamicul încearcă să testeze puterea pozițiilor noastre cu lovituri ale unor drone kamikaze de tip Lancet asupra pozițiilor noastre din regiunea Berislav” (Berislav este situat pe malul drept al Niprului, vizavi de Kahovka - ed.)

Potrivit armatei ucrainene, în timpul zilei, armata rusă a pierdut 50 de oameni (uciși sau răniți, nu se precizează) în „punctul de cazare compactă”.


UPDATE 07:20. În noaptea de 10 spre 11 noiembrie, rușii au bombardat regiunea Vinnytsia. Alerta aeriană din Vinnytsia a durat între 02:21 și 03:55, dar nu au existat victime.

Potrivit agenției Ukrinform, Rusia a atacat Ucraina cu 17 rachete și 50 de drone într-o săptămână.


UPDATE 07:00. Rusia va părăsi Hersonul în cel puțin o săptămână, a declarat joi seara, 10 noiembrie, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, pentru Reuters.

Retragerea trupelor de pe malul drept al Niprului, inclusiv din Herson, va dura Rusiei cel puțin o săptămână, a spus el. Reznikov a precizat că Rusia are 40 de mii de soldați în regiunea Herson, iar o parte semnificativă dintre aceștia se află atât pe teritoriu, cât și în jurul Hersonului, pe malul drept al râului Nipru.

„Este dificil să retragi aceste trupe din Herson în câteva zile. Cel puțin o săptămână”, a spus Reznikov, adăugând că acțiunile rușilor nu pot fi prevăzute.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie și 10 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media