Documente, înscrisuri și dispozitive informatice ale contabilei PSRM, ridicate de procurori în urma perchezițiilor la sediul partidului

11 noiembrie 2022, 17:32 Societate 716
Procurorul Petru Iarmaliuc, la sediul PSRM.  Sursa: Replica Media

Procurorii Anticorupție au ridicat, în urma perchezițiilor efectuat la sediul Partidului Socialiștilor, o serie de documente și înscrisuri, dispozitive informatice ale contabilei PSRM și alte obiecte pertinente cauzei penale care urmează a fi apreciate în coroborare cu toate probele. PA informează că acțiunile de urmărire penală au avut loc în cadrul cauzei penale privind investigarea săvârșirii infracțiunilor de acceptare a finanțării PSRM din partea unei organizații criminale și din exteriorul Republicii Moldova, falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM, falsificarea de documente oficiale și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Toate aceste infracțiuni, notează procurorii, au fost săvârșite de către un grup criminal organizat în perioada anilor 2018 - 2020, cauză penală în care este învinuit și inculpat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Necesitatea autorizării și efectuării percheziției a fost determinată de faptul că, anterior Procuratura Anticorupție a dispus ridicarea prin ordonanță a obiectelor pertinente cauzei penale, însă reprezentatul PSRM a negat existența documentelor.

Ulterior, fiind audiat, un martor a confirmat faptul că în activitatea organelor PSRM se întocmeau asemenea acte, motiv din care obținerea lor sau altor documente și obiecte care indică asupra faptului că au fost întocmite aceste documente puteau fi administrate doar prin efectuarea percheziției.

Perchezițiile nu au fost efectuate în birourile membrilor PSRM cu statut de deputat în Parlament.

În rezultatul efectuării percheziției au fost ridicate: documente și înscrisuri, dispozitive informatice ale contabilei PSRM și alte obiecte pertinente cauzei penale care urmează a fi apreciate în coroborare cu toate probele.

PA menționează că nu s-au constatat temeiuri prevăzute de lege pentru a fi reținute persoane. Deputaților PSRM nu le-au fost limitată libertatea de a se prezenta la ședința Parlamentului din 11 noiembrie 2022.

Amintim că, procurorii anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții la sediul central al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul investigării cauzei penale privind finanțarea ilegală a formațiunii.

În reacție, formațiunea a declarat că „este un atac regizat în laboratoarele politice ale regimului PAS, care urmărește intimidarea membrilor PSRM”.

La 2 iunie curent, procurorii Anticorupție au descins la sediul central al Partidului Socialiștilor (PSRM) de pe strada Columna din capitală, acțiuni procesuale de ridicare a documentelor în contextul investigațiilor pe dosarul „Kuliok”.

Dosarul „Kuliok” a fost deschis în baza unor înregistrări apărute în spațiul public în vara anului 2019 în care se vede cum oligarhul fugar Vlad Plahotniuc îi transmite o pungă neagră cu calendar președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.

Totodată, în luna august curent, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul și în automobilul contabilei Partidului Socialiștilor. În urma descinderilor, oamenii legii au depistat şi ridicat telefonul mobil al acesteia, în care au fost găsite conversaţii cu diverse persoane atât prin SMS, cât și prin serviciile de mesagerie online, privind circumstanțele finanțării PSRM.

Potrivit procurorilor, contabila de partid este învinuită de complicitate, împreuna cu fostul şef de stat și alte persoane, la acceptarea finanțării partidului politic PSRM din partea grupului criminal creat și condus de oligarhul fugar Plahotniuc Vladimir.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media