VIDEO/ Fracțiunea PAS din CMC îl acuză pe Ion Ceban că refuză să demoleze construcția ilegală de pe strada E. Coca 7. Reacția Primăriei

13 septembrie 2022, 12:51 Politică 383
PAS, la contrucția ilegală de pe strada E. Coca 7 .  Sursa: Vasile Grădinaru/ Facebook

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) l-a acuzat pe primarul capitalei, Ion Ceban, că refuză să demoleze construcția unui bloc de locuit de pe strada Eugen Coca 7 din capitală, deoarece edilul ar fi de „partea mafiei imobiliare și că beneficiază de „donații” de la cei care construiesc ilegal.

Mai exact, consiliera PAS în CMC, Zinaida Popa, și deputatul Vasile Grădinaru s-au întâlnit cu locatarii, la 12 septembrie, în fața construcției din apropierea Parcului „Dendrariu”, bloc care a fost contruit fără obținerea actelor permisive necesare.

„Un exemplu este blocul din str. E. Coca 7, construcție ilegală constatată prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție, nu este demolată de Ion Ceban, iar în schimb „ART-Ex construct” SRL (compania care construiește ilegal) face donații pentru trotuare și piar pe Facebook. Ceban a spus că eu mă fac că nu văd că voi construiți neautorizat, dar voi mă finanțați pe mine și pe MAN-ul meu. Există regulament de demolare, există decizia definitivă a instanței de judecată că este o contrucție neautorizată și Ion Ceban nu o demolează”, a declarat deputatul Vasile Grădinaru.

Totodată, Vasile Grădinaru a menționat că Zinaida Popa, cinsilieră PAS în CMC, va înregistra înregistra un proiect de decizie care îl va obliga pe primar să demoleze construcția.

„Pentru a preveni oamenii care vor să cumpere apartamente în blocuri cu probleme, am solicitat MIDR-ului, sa elaboreze și să publice lista actualizată a construcțiilor ilegale pe pagina web a ministerului”, a punctat Grădinaru.

Replica Media a solicitat o reacție din partea purtătoarei de cuvânt al primarului general Ion Ceban, Natalia Ixari, la acuzațiile aduse de către fracțiunea PAS în CMC, însă a fost direcționată la viceprimarul Ilie Ceban, care deși a fost apelat de mai multe ori de echipa noastră, nu a răspuns la telefon.

Totuși, jurnaliștii de la portalul AGORA au reușit să obțină o reacție de la viceprimarul Ilie Ceban.

„Cei care au ieșit în conferință de presă trebuia mai întâi să verifice ce fel de acte sunt, pentru că este greșit să vorbești despre acte de demolare”, a declarat Ceban pentru AGORA.

Potrivit viceprimarului, pentru dărâmare, urmează să fie inițiată o nouă acțiune în judecată, astfel încât agentul economic să fie sancționat pentru construcție neautorizată, instanța fiind cea care va emite actul privind demolarea.

În luna mai 2022, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), vicepretorul Preturii Buiucani, Pavel Movilă, susținea că construcția de pe strada Eugen Coca, 7, nu poate fi demolată chiar dacă ar exista o decizie irevocabilă emisă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pe subiect, invocând faptul că ar mai exista un dosar pe rol.

„Decizia CSJ stipulează refuzul dezvoltatorului imobiliar la pretinsa autorizare tacită, însă speța care este CA Chișinău stipulează expres obligarea Primăriei Chișinău pentru a da autorizație. Dacă ne uităm ca subiect, e același. Considerăm că atâta timp cât există două spețe în judecată pe același subiect, imixtiunea APL nu este oportună”, a declarat vicepretorul Preturii Buiucani, Pavel Movilă.

Atunci, Direcția Asistență Juridică a Primăriei Chișinău a precizat că există o decizie irevocabilă prin care se stipulează că această construcție este neautorizată și poate fi deja demolată.

„În 2019, dezvoltatorul s-a adresat în instanța de judecată cu cererea de a constata că lucrările de construcție se efectuează în baza aprobării tacite a autorizației de construire. Prin Hotărârea din 2020, decizia lor a fost respinsă, iar prin decizia CA Chișinău din 2021 a fost anulată Hotărârea Judecătoriei Rîșcani și emisă o altă decizie prin care s-a demonstrat că construcția a avut loc în baza autorizației de construire. Prin decizia CSJ din 2022, a fost anulată decizia CA Chișinău din 2021 și menținută Hotărârea Judecătoriei Rîșcani din 2020, iar acțiunea dezvoltatorului a fost respinsă integral ca fiind neîntemeiată. Aici avem decizia instanței irevocabilă. Al doilea litigiu ține de faptul că dezvoltatorul s-a adresat în instanța de judecată privind anularea Dispoziției primarului general cu privire la anularea certificatul de urbanism pentru proiectare. Prin Hotărârea Judecătoriei Râșcani, a fost respinsă ca neîntemeiată. Putem concluziona că avem o construcție neautorizată care poate fi demolată”, a declarat Talmaci.

Consiliera PAS, Zinaida Popa, declarase că în acest context nu e nevoie de așteptat o altă decizie a instanței.

„Aveți toate actele pentru a putea acționa. Azi, avem lucrări de construcție acolo în care terenul public municipal este ocupat de compania de construcție. De aceea, nu așteptăm alte decizie. Toți știu că construcția este ilegală, iar dvs. spuneți că trebuie să așteptăm”, a subliniat Popa.

În replică, Pavel Movilă precizase că nu își va schimba opinia și că va acționa după ce va exista decizia Curții de Apel Chișinău din 24 mai cu privire la cealaltă speță pe același subiect.

„Poziția dvs. pentru mine e clară, poziția mea eu am expus-o și dacă aveți o altă poziție mi-o dați prin vot nominal. Indicația dvs. este doar a dvs, poziția mea rămâne neschimbată”, a conchis Pavel Movilă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media