LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 244. Inspectorii AIEA vor vizita două instalații nucleare ucrainene pe fondul afirmațiilor Rusiei că Ucraina dezvoltă o „bombă murdară / Trupele ruse au pierdut aproximativ 68.420 de soldați

25 octombrie 2022, 07:26 Ucraina 404
Război în Ucraina/ Artileria autopropulsată ucraineană trage împotriva forțelor ruse în regiunea Harkov .  Sursa: washingtonpost.com

Agresiunea militară rusă din Ucraina continuă deja de mai bine de 8 luni. Astăzi este cea de-a 244-a zi de apărare și contra-ofensivă eroică a Armatei ucrainene care ieri, luni 24 octombrie a anunțat eliberarea a încă 4 sate, 3 din regiunea Donețk și unul din Luhansk. Institutul de studiere al războiului din SUA (ISW) a constatat o reducere semnificativă ale atacurilor cu rachete de croazieră și cu drone ale orașelor ucrainene.

Potrivit experților militari americani, pe parcursul zilei de luni, au fost lansate doar 2 rachete de croazieră. Acest lucru înseamnă că pe de o parte, s-a redus substanțial arsenalul disponibil și doi, comandamentul rus ar fi înțeles cât de ineficiente sunt acestea.

UPDATE 21:03: Explozii în Dnepr, cel mai important oraș din centrul Ucrainei. Potrivit primelor informații este vorba despre un atac cu drone iraniene ale Rusiei.UPDATE 16.28. Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO care va avea loc, pe 29 şi 30 noiembrie, la Bucureşti, potrivit unor surse oficiale, potrivit Agerpres.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.

România găzduieşte pentru prima oară o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO. În 2008, România a găzduit summitul NATO.


UPDATE 15.47. Președintele Ucrainei a spus că este „gata să continue să consolideze parteneriatul strategic” cu Marea Britanie, în timp ce Rishi Sunak a spus că „războiul teribil... trebuie privit cu succes în momentul încheierii sale”.

În discursul său, noul prim-ministru britanic a făcut referire la invazia Ucrainei de către Rusia de două ori, spunând că „Războiul lui Putin în Ucraina a destabilizat piețele energetice și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume”.

Vladimir Zelenskiy a spus că speră că Sunak va „depăși toate provocările cu care se confruntă societatea britanică și întreaga lume astăzi”.

Într-un tweet după primul discurs al lui Sunak ca prim-ministru, Zelenskiy a spus: „Felicitări Rishi Sunak pentru preluarea mandatului de prim-ministru! Vă doresc să depășiți cu succes toate provocările cu care se confruntă societatea britanică și întreaga lume astăzi. Sunt gata să continuăm să consolidăm parteneriatul strategic împreună”.


UPDATE 15.00. Între timp, în timp ce președintele german, Frank-Walter Steinmeier, se află în Ucraina pentru prima sa călătorie de la invazia rusă, liderii europeni se întrunesc la Berlin pentru o conferință privind reconstrucția Ucrainei.

Președintele Vladimir Zelenskiy a declarat conferinței că mai mult de o treime din sectorul energetic al țării a fost distrus de rachete și drone iraniene, relatează Reuters.

Dar, în ciuda nevoii mari a Ucrainei de fonduri pentru reconstrucție, Kievul nu a primit nici un cent din fondurile de recuperare rapidă de 17 miliarde de dolari de care Comisia Europeană și Banca Mondială au stabilit că Ucraina ar avea nevoie pentru prima etapă a redresării.


UPDATE 14.35. Rishi Sunak a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii. Regele Carol al III-lea a aprobat candidatura sa după ce suveranul britanic a acceptat demisia lui Liz Truss, care s-a aflat la guvernare pentru doar 49 de zile.

Audiența dintre Regele Carol și noul premier, Rishi Sunak, marchează predarea simbolică a puterii, într-un amestec de ceremonie și pragmatism politic. Este un ritual de continuitate, pe un fundal de tulburări politice uriașe, scrie BBC.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a postat de asemenea pe Twitter un mesaj de felicitare pentru Rishi Sunak, adăugând că vor lucra împreună pentru a face față provocărilor, inclusiv războiul din Ucraina.


UPDATE 13.34. Noul guvern al Italiei nu va ceda în fața „șantajului” președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți premierul Giorgia Meloni, recunoscând că țara se confruntă cu unele dintre cele mai dificile provocări de după cel de-al Doilea Război Mondial, informează Reuters.

Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru al Italiei, a declarat că coaliția sa naționalistă de dreapta își va face auzită vocea în Europa și nu are nevoie de nicio supraveghere din partea guvernelor străine.

Cu toate acestea, ea a subliniat că va continua politica fostului prim-ministru Mario Draghi de a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia.

„A ceda șantajului lui Putin în privința energiei nu ar rezolva problema, ci ar exacerba-o, deschizând calea către alte cereri și șantaje", a declarat Meloni.


UPDATE 13.00. Poliția de Frontieră informează că activitatea la punctul de trecere Mirnoe-Tabaki va fi sistată pe câteva ore.

Pe partea ucraineană este deconectată energia electrică, în contextul unor lucrări tehnice planificate.

Punctul de trecere nu va funcționa până la ora 17:00.

La această oră, în PTF Mirnoe nu se atestă flux de călători și mijloace de transport.

Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate: PTF Cișmichioi sau PTF Giurgiulești-Reni.


UPDATE 12.15. Inspectorii AIEA vor vizita două instalații nucleare ucrainene.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că agenția se pregătește să inspecteze două instalații nucleare ucrainene pe fondul afirmațiilor Rusiei că Ucraina dezvoltă o „bombă murdară”.

„AIEA a inspectat una dintre aceste locații în urmă cu o lună și toate constatările noastre au fost în concordanță cu declarațiile de garanții ale Ucrainei”, a spus Grossi. „Nu au fost găsite activități sau materiale nucleare nedeclarate acolo.”

Potrivit lui Grossi, inspecția va fi efectuată la cererea Ucrainei.


UPDATE 11.51. Mai mulți membri democrați din Camera Reprezentanților îi cer președintelui Joe Biden să schimbe cursul strategiei sale în Ucraina și să urmărească o diplomație directă cu Rusia pentru a pune capăt conflictului, potrivit CNN și Hotnews.

Într-o scrisoare trimisă luni lui Biden, grupul de 30 de democrați a lăudat eforturile președintelui american de a sprijini Ucraina, evitând în același timp implicarea directă a SUA pe teren. Dar ei sugerează o încercare mai energică de a pune capăt războiului prin diplomație, spunând că este necesară pentru a preveni un conflict lung și anevoios.

„Având în vedere distrugerile create de acest război pentru Ucraina și pentru întreaga lume, precum și riscul unei escaladări catastrofale, credem, de asemenea, că este în interesul Ucrainei, al Statelor Unite și al lumii să se evite un conflict prelungit”, scrie în scrisoare grupul, condus de președintele Congressional Progressive Caucus, Pramila Jayapal.

„Din acest motiv, vă îndemnăm să asociați sprijinul militar și economic pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv, dublând eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului”, mai scriu democrații.

Scrisoarea vine într-un moment critic al războiului, Rusia vizând din ce în ce mai mult infrastructura civilă, cu un accent deosebit pe întreruperea alimentării cu energie electrică înainte de iarnă.


UPDATE 11.06. În ultima zi, 24 octombrie, armata ucraineană a eliminat aproximativ 480 de ocupanți ruși. De la începutul invaziei pe scară largă, trupele ruse au pierdut aproximativ 68.420 de soldați, potrivit Statului Major al Forțelor Armate.

Pierderile totale în luptă ale trupelor ruse din 24 februarie până în 9 octombrie sunt estimate la:

 • tancuri — 2.611 (+21);
 • vehicule blindate de luptă — 5.321 (+26);
 • sisteme de artilerie — 1.674 (+1);
 • sisteme lansatoare de rachete — 377 (+2);
 • mijloace de apărare aeriană — 190 (+1);
 • aeronave — 271 (+1);
 • elicoptere — 248 (+3);
 • drone de nivel operațional-tactic — 1.372 (+2);
 • rachete de croazieră — 350;
 • nave/ambarcațiuni — 16;
 • echipamente auto și autocisterne — 4.054 (+10);
 • echipamente speciale — 149.

UPDATE 10.28. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina într-un apel cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în urma acuzațiilor nefondate ale Rusiei că Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară”.

„Secretarul a reafirmat că SUA va continua sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii continue, a atrocităților și a retoricii ruse în jurul așa-numitelor „bombe murdare” din Ucraina”, potrivit unui raport al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„El a remarcat angajamentul nostru de a lucra cu Aliații și partenerii pentru a continua să satisfacă nevoile Ucrainei de asistență în materie de securitate pe câmpul de luptă”, a adăugat Price.

Afirmațiile Rusiei conform cărora Ucraina intenționează să folosească o bombă murdară au fost respinse cu fermitate de Ucraina, SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană, care au acuzat, la rândul lor, că Moscova încearcă să-și lanseze propria operațiune cu steag fals.

O bombă murdară este o armă care combină explozivi convenționali precum dinamita și material radioactiv precum uraniul. Este adesea menționată ca o armă pentru teroriști, nu pentru țări, deoarece este concepută pentru a răspândi frica și panica mai mult decât pentru a elimina orice țintă militară. Nu există nicio înregistrare că o astfel de armă a fost folosită vreodată cu succes. Luni, organul de supraveghere nuclear al ONU a declarat că va trimite inspectori de salvgardare să viziteze două locații nucleare din Ucraina, la cererea autorităților de la Kiev.


UPDATE 09.55. Cel puțin 430 de copii au fost uciși și alți 821 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă.

Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.

Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 419, regiunea Harkiv - 260, regiunea Kiev - 116, regiunea Mykolaiv - 77, regiunea Zaporojie - 70, regiunea Cernihov - 68, regiunea Luhansk - 64.

Din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 2.677 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 331 dintre ele au fost complet distruse.


UPDATE 09.35. Banca Mondială a alocat o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să satisfacă nevoile urgente de cheltuieli create de război. Finanțarea de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, principalul braț de creditare a băncii, a fost susținută de garanții de împrumut de 500 de milioane de dolari din Marea Britanie, care au fost anunțate la 30 septembrie.

Președintele grupului Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că „Invazia rusă continuă să provoace distrugerea masivă a infrastructurii Ucrainei - inclusiv a rețelelor de apă, canalizare și electricitate - exact pe măsură ce iarna se apropie, punând și mai mult în pericol poporul ucrainean. Noua parte a finanțării plătite astăzi va fi utilizată pentru a menține serviciile guvernamentale esențiale. Suntem ferm pentru a sprijini poporul ucrainean în timp ce se confruntă cu această criză fără egal.”


UPDATE 08.30. Președintele Germania, Frank-Walter Steinmeier a sosit în această dimineață la Kiev într-o vizită surpriză și care este prima sa deplasare în Ucraina de la 24 februarie. Anterior, i s-ar fi refuzat o vizită, iar cea planificată pentru azi s-a anunțat că va fi contramandată din cauza atacurilor cu rachete și drone iraniene ale orașelor ucrainene.

UPDATE 08.17. Primarul ucrainean al orașului Melitopol, Ivan Fedorov anunță că în această dimineață s-au auzit cel puțin 7 explozii în satul Svitlodolinsk din regiune în zona unui pod de cale ferată important pentru aprovizionarea trupelor ruse.


UNIAN, dar și alte resurse ucrainene publică imagini cu o clădire din regiunea Herson distrusă. Potrivit primelor informații, armata ucraineană a lovit baza în care se aflau militarii ceceni ai lui Kadîrov. Potrivit sursei, care citează un militar ucrainean, Anatolii Ștefan, cel puțin 40 de ceceni au fost omorâți, iar 60 răniți în urma loviturii precise ale Armatei ucrainene.


Mercenarii ceceni s-ar fi adăpostit într-o școală dintr-un sat în regiune și care a fost lovită cel mai probabil de HIMARS.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie,19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie și 24 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media