Prețul poliței de asigurare medicală pentru anul 2023 ar putea crește de trei ori. Ce prevede proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor

1 decembrie 2022, 20:41 Sănătate 2348
Poliță medicală.  Sursa: stiri.md

Prima de asigurare medicală în sumă fixă ar putea crește de trei ori și ar putea constitui 12 636 de lei, potrivit unui unui proiect al Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023, examinat joi de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.

În prezent, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă costă 4.056 de lei.

Astfel proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1 622 de lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Prima de asigurare în mărime de 2 028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4 056 de lei.

Mai multe informații despre proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023 puteți afla aici.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media