LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 228. Trupele ucrainene se apropie de orașul-cheie Svatove din Luhansk

9 octombrie 2022, 10:02 Ucraina 238
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 228.Trei persoane au murit în urma exploziei uriașe care a avariat grav podul Kerci, singurul pod care leagă peninsula anexată de Rusia continentală. Deflagrația a doborât o parte din carosabil și a deteriorat șinele de cale ferată. Un consilier al președintelui ucrainean a anunțat pe Twitter că incidentul a fost „doar începutul”, dar nu a spus că forțele ucrainene sunt responsabile pentru explozie. Vladimir Putin a ordonat guvernului să înființeze o comisie de stat care să investigheze ce s-a întâmplat.

Între timp, centrala nucleară de la Zaporojie a început să folosească generatoare diesel, deoarece bombardamentele din zonă au lăsat-o fără energia electrică esențială pentru răcirea reactoarelor. Petro Kotin, șeful companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, a avertizat că generatoarele diesel au în prezent doar o rezervă limitată de combustibil.

UPDATE 16:42. Vladimir Putin a ordonat o reuniune a consiliului de securitate rus pentru luni, 10 octombrie. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Kommersant.

„Mâine, președintele Vladimir Putin are programată o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate”, a spus Peskov. Purtătorul de cuvânt al lui Putin nu a oferit alte detalii cu privire la această reuniune.


UPDATE 16:24. Ministerul de Externe al Ucrainei a oferit, duminică, o actualizare cu privire la pierderile armatei ruse în războiul din țara vecină, potrivit The Guardian. Potrivit departamentului guvernamental, 62.500 de soldați ruși au fost uciși și 5.133 de vehicule blindate au fost distruse sau capturate. Forțele lui Vladimir Putin au pierdut, de asemenea, 1.477 de sisteme de artilerie, 266 de avioane, 235 de elicoptere și 2.486 de tancuri.


UPDATE 15:21. Autoritățile ucrainene au anunțat că au exhumat primele 20 de cadavre de civili, inclusiv copii, dintr-un total estimat de cel puțin 200, recent descoperite într-un cimitir proaspăt săpat de lângă Liman. În regiune a fost descoperită și o groapă comună în care sunt îngropați militari ucraineni, a precizat șeful poliției ucrainene pentru agenția de presă Ukrinform.

Exhumarea cadavrelor se desfășoară astfel în paralel, în cele două locații descoperite lângă Liman. În cimitirul proaspăt săpat, civilii sunt îngropați în morminte separate, unele dintre ele nemarcate, în vreme ce foștii militari ucraineni au fost aruncați într-un șanț de 40 de metri lungime.

Un localnic citat de presa ucraineană a spus că a îngropat în acest loc circa 20 de luptători ucraineni, la ordinul rușilor. De asemenea, printre civilii uciși se află și o familie cu doi copii.


UPDATE 15:03. Slovacia a livrat Ucrainei două sisteme de artilerie autopropulsate de 155mm Zuzana de ziua „agresorului Putin”, a anunțat ministrul slovac al apărării, Jaro Nad.

„Pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a sa, i-am oferit încă un cadou agresorului Putin. Alte două noi obuziere Zuzana 2 sunt acum în Ucraina (și vor urma multe altele )”, a scris Jaro Nad pe pagina sa de Twitter.


UPDATE 14:40. Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut mai multe sisteme moderne de apărare antiaeriană după loviturile cu rachete care au ucis și rănit zeci de civili azi-noapte în Zaporojie.

„Fac apel la partenerii noști să grăbească livrările”, a scris el pe Twitter.


UPDATE 14:00. Trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea controlată de ruși, potrivit lui Serghei Gaidai, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Luhansk, citat de CNN.

Gaidai a anunțat că trupele ucrainene au ajuns în afara satului Stelmakhivka din Luhansk, la mai puțin de 20 de kilometri la nord-vest de orașul Svatove.

„Avem totul pregătit, medicamente, kituri umanitare și kituri de reparații. Totul este pregătit. Vrem doar să venim și să vorbim cu oamenii, să îi ajutăm să își refacă viața", a declarat Gaidai.

Noile incursiuni ucrainene în Luhansk au fost posibile datorită victoriilor din ultimele săptămâni, în special ca urmare a recuceririi orașului Liman din regiunea Donețk. Întreaga regiune Luhansk este revendicată ca teritoriu rusesc de către Kremlin.


UPDATE 13:30. Președintele rus Vladimir Putin a numit un nou comandant general pentru războiul din Ucraina în contextul contraofensivei ucrainene care împinge linia de contact în est și sud și a lăsat forțele ruse în dezordine, notează The Guardian. Numirea a avut loc chiar în ziua exploziei care a avariat podul Kerci.

Este vorba despre generalul Serghei Surovikin, veteran al războaielor din Siria, Tadjikistan și Cecenia. Generalul a fost acuzat că a folosit în Siria, în 2017, tactici controversate precum bombardamente fără discernământ împotriva luptătorilor antiguvernamentali.

În 1991, Surovikin, pe atunci căpitan, a condus o divizie care a trecut prin baricadele ridicate de protestatarii pro-democrație. Trei bărbați au fost uciși atunci.


UPDATE 12:56. Ucraina este acuzată că ar intenționa un atac asupra Belarusului. Despre aceasta scrie purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko. Potrivit acestuia, Ambasadorul Ucrainei în Belarus, Igor Kizim, a fost convocat la Ministerul de Externe din Belarus, unde i s-a prezentat o notă diplomatică în acest sens.

„În seara zilei de 8 octombrie, ambasadorul Ucrainei la Minsk, Igor Kizim, a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe al Belarusului, unde i s-a prezentat o notă diplomatică. În notă, partea belarusă susține că Ucraina plănuiește un atac asupra teritoriului Belarusului”, informează Oleg Nikolenko.


UPDATE 12:10. Ministerul ucrainean al Apărării a postat imagini de la atacul cu rachete asupra orașului Zaporojie, susținând că, dacă ar fi avut sisteme antirachetă moderne, Ucraina ar fi putut preveni astfel de tragedii.


UPDATE 11:21. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a promis că cei care au ordonat și au lansat loviturile „nemiloase” în orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, vor fi trași la răspundere.

„Zaporojie din nou. Din nou lovituri fără milă asupra civililor. În clădiri rezidențiale, chiar în miezul nopții. Sunt deja 12 morți. 49 de răniți la spital, dintre care 6 copii. Răul absolut. Inumani și teroriști. De la cel care a dat acest ordin, și pentru toți cei care au urmat acest ordin. Vor fi trași la răspundere în fata legii si a poporului”, a transmis Zelenskiy, pe pagina sa de Facebook.


UPDATE 10:39. După ce a fost adoptat la nivelul UE cel de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, președintele Consiliului European anunță că liderii europeni, reuniți la Consiliul European informal de la Praga, au luat decizii de a consolida sancțiunile impuse Rusiei.

„Trebuie să creștem presiunea asupra Kremlinului. În plus, atât astăzi, cât și ieri, am subliniat importanța de a ne apropia de țările terțe pentru a contracara chestiunea rusă. Știm că acest război, care a fost declanșat de Rusia, are consecințe uriașe nu numai pentru continentul european, ci și pentru restul lumii, nu în ultimul rând în ceea ce privește criza securității alimentare și criza energetică. După cum știți, suntem hotărâți să ne sprijinim partenerii din întreaga lume în abordarea crizei de securitate și, astăzi, ne-am concentrat și asupra acestui aspect”, a transmis Charles Michel.


UPDATE 10:00. Rusia trimite scafandri să evalueze daunele produse de explozia de sâmbătă la podul peste Strâmtoarea Kerci, a anunţat duminică vicepremierul rus Marat Husnullin, citat de Reuters. Misiunea urma să înceapă în zori, la ora locală 6 AM.


UPDATE 09:20. Germania anunță mai multe livrări de armament pentru Ucraina și susține că NATO trebuie să acopere „lacunele din domeniul apărării”

NATO trebuie să-și consolideze apărarea, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht. „Trăim vremuri grave și, în astfel de vremuri, este important să știm unde avem lacune în apărare. Apărarea aeriană este un astfel de domeniu în care este urgent să acționăm”, a spus Lambrecht în timp ce vizita trupele germane desfășurate în Lituania.

Germania a anunțat mai multe livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemul de apărare aeriană IRIS-T, și 100 de tancuri din Grecia și Slovacia. Confruntându-se cu o amenințare sporită la adresa securității, Germania va crea și o brigadă de infanterie blindată care ar putea fi desfășurată rapid în Lituania în caz de nevoie, a adăugat Lambrecht.


UPDATE 09:00. Cel puțin 17 persoane au murit și alte 40 au fost rănite după ce rachetele au lovit sâmbătă orașul ucrainean Zaporojie, potrivit primarului interimar al orașului, Anatoli Kurtev.

Atacul, care a început în jurul orei 19:00, ora locală, a distrus cinci case, blocuri și străzi, a transmis oficialul ucrainean pe canalul său oficial Telegram.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie și 8 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media