De asemenea, membrii CSS au analizat planurile de contingență puse în aplicare de către autorități pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale a cetățenilor, a economiei și a instituțiilor publice din toată țara.
Totodată, în cadrul ședinței au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă.
Consiliul a recomandat Guvernului:
- să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică;
- să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice;
- să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic;
- să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.
Amintim că la 23 noiembrie, forțele armate ale Rusiei au atacat din nou cu rachete orașele ucrainene, în special țintind obiectivele energetice ale țării vecine. În urma atacurilor, în toată R. Moldova, inclusiv în Chișinău, s-a deconectat energia electrică, deja a doua oară. Potrivit ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, la ora 14:23 s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc.
În acest context, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgență a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate inclusiv în Republica Moldova.
O asemenea situație a avut loc la 15 noiembrie - urmare a bombardamentelor Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat - descărcarea automată a sarcinii după frecvență.
