LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 274. UE lucrează la al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei; PE a aprobat decizia de a nu accepta pașapoarte și alte documente de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal din Ucraina și Georgia

24 noiembrie 2022, 07:40 Ucraina 263
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 274-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării Ucrainei.”

Noile atacuri rusești au afectat pe parcursul zilei de ieri rețeaua electrică a Ucrainei deja defectuoasă, provocând întreruperi de curent în toată țara și în Republica Moldova, acțiuni pe care președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy le-a catalogat drept „o crimă evidentă împotriva umanității”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, care a fost convocată în regim de urgență.

Liderul de la Kiev a cerut lumii să răspundă decisiv la bombardarea infrastructurii critice ucrainene și să ofere Ucrainei apărare antiaeriană. În același timp, președintele a invitat reprezentanții ONU să viziteze Ucraina să examineze și să evalueze infrastructura critică a Ucrainei.

Din 10 octombrie, Rusia a lansat aproape 600 de rachete peste Ucrainae. În urma atacurilor de ieri, ocupanții ruși au lovit trei clădiri înalte, iar 10 persoane au fost ucise de rachetele rusești.

UPDATE 21:38. Pe 24 noiembrie, la aproximativ 17.00 forțele de ocupație ruse au bombardat o zonă rezidențială a Hersonului cu artilerie și lansatoare de rachete, a anunțat șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianușevici.

Potrivit acestuia, o clădire înaltă a luat foc din cauza bombardamentelor.

Obuzele inamice au lovit și locul de joacă pentru copii. Până la ora 20:15, se știa că 10 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, dintre care patru persoane au murit.



UPDATE 20:29. Corpurile a peste 400 de civili ucişi în timpul ocupaţiei ruse au fost recuperate în regiunea Herson (sudul Ucrainei), a declarat joi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de dpa și Agerpres.

„Au fost găsite corpurile a 432 de civili care au fost ucişi”, a declarat Kostin în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni din Ucraina, fără să ofere informaţii mai detaliate.

În plus, nouă încăperi descrise ca fiind camere de tortură au fost descoperite de cele 12 echipe de investigaţie care cercetează în zona puternic minată, recent recucerită de armata ucraineană.

UPDATE 19:45. Consilierii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au semnat o rezoluție prin care recunosc Federația Rusă drept stat care finanțează terorismul. Printre aceștia se numără consilierii Partidului Acțiuni și Solidaritate (PAS), Platformei DA, Partidului Liberal (PL), Partidului Unității Naționale (PUN) și unii consilieri neafiliați. În total, rezoluția a fost semnată de 22 de membri ai CMC.

Astfel, consilierii condamnă războiul de agresiune ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei și solicită Federației Ruse să:

  • înceteze imediat, complet și necondiționat atacurile asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile;
  • să înceteze toate acțiunile militare din Ucraina;
  • să-și retragă toate forțele militare, interpușii și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei recunoscut la nivel internațional;
  • să pună capăt deportărilor forțate ale civililor ucrainei;
  • să elibereze toți deținuții ucraineni;
  • să înceteze definitiv încălcarea sau amenințarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei.

Totodată, consilierii cheamă poporul rus să nu se lase atras în acest război și să protesteze împotriva crimelor de război comise asupra poporului ucrainean de Federația Rusă.

„Noi, consilierii din cadrul CMC reafirmăm sprijinul nostru pentru poporul ucrainean care apără cu arma în mână libertatea șe pacea pe continentul European”, este menționat în rezoluție.

Rezoluția însă nu a fost semnată consilierii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului „Șor”, Partidului Democrat (PD), dar și cei ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).


UPDATE 19:20. Rusia și Ucraina au efectuat o serie de schimburi de prizonieri de război, ambele părți predând peste 50 de persoane, au confirmat oficialii de la Kiev și Moscova.

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, a scris pe Telegram că Ucraina a primit 48 de soldați și doi ofițeri, printre ei pușcași marini, infanteriști, grăniceri, precum și 19 dintre apărătorii din Mariupol și 15 prizonieri de la centrala nucleară Cernobîl.

De la declanșarea războiului, în 24 februarie, Kievul și Moscova au schimbat peste 1.000 de prizonieri de război.


UPDATE 18:05. O declarație cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1923-1933 din Ucraina a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. Inițiativa, elaborată în contextul comemorării a 90 de ani de la începutul Holodomorului, aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost votată de 54 de parlamentari.

Prin această declarație, Legislativul își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, în contextul tragediei din perioada anilor 1923-1933, când peste șapte milioane de ucraineni au murit din cauza politicilor inumane de înfometare, promovate în acea vreme de URSS.

„Represiunile politice de proporții împotriva țăranilor ucraineni prin provocarea artificială a foametei au reprezentat măsuri de teroare conștientă, realizată de regimul totalitar sovietic atât împotriva țăranilor ca proprietari de pământ și întreprinzători independenți, cât și împotriva temeliilor sociale, a tradițiilor, a culturii și a spiritualității naționale ale ucrainenilor”, se menționează în Declarația adoptată de Parlament.

Documentul stipulează expres că regimul totalitar bolșevic din URSS se face responsabil de actul de genocid premeditat împotriva poporului ucrainean în urma aplicării politicii de Holodomor, când, potrivit datelor istorice, în fiecare zi mureau câte 28 de mii de ucraineni.”


UPDATE 17:28. Parlamentul European a aprobat decizia de a nu accepta pașapoarte și alte documente de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal din Ucraina și Georgia.

Parlamentul a aprobat acordul cu 531 de voturi pentru, 7 împotrivă și 34 abțineri.

Comisia Europeană trebuie să se consulte cu statele membre UE și să întocmească o listă cu documentele de călătorie rusești, inclusiv pașapoarte, care nu ar trebui să fie acceptate. Cu toate acestea, refugiații ucraineni vor putea intra în continuare în UE.

Cu toate acestea, se remarcă faptul că refugiații ucraineni din teritoriile ocupate vor putea în continuare să intre în UE.

„Parlamentul European încearcă să facă tot posibilul pentru a continua să facă presiuni asupra Rusiei prin mijloace legale și politice, astfel încât Putin să plătească un preț mare pentru acest război ilegal și pentru crimele internaționale comise împotriva Ucrainei și a poporului său”, a declarat europarlamentarul Juan Fernando López. Aguilar .


UPDATE 16:55. Peskov a fost întrebat cum pot fi înlăturate divergențele dintre suferința populației civile din Ucraina și pozițiile președintelui Vladimir Putin, care a declarat anterior că Rusia nu dorește să distrugă Ucraina sau populația sa.

„Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normalitate, are toate oportunitățile de a rezolva situația în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, în consecință, să pună capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației", a răspuns purtătorul de cuvânt al lui Putin.


UPDATE 16:45. „Rusia nu a lovit și nici nu lovește infrastructura cuvilă a Ucrainei”, insistă în continuare autoritățile de la Kremlin.

de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că forțele armate ruse vizează ținte care „au legătură directă sau indirectă cu potențialul militar”, după ce a fost solicitat să comenteze bombardamentele masive asupra Ucrainei din 23 noiembrie.

Mai mult, secretarul de presă al lui Putin a negat faptul că rușii au atacat regiunea Kiev o zi mai devreme, spunând că orice pagubă a fost „rezultatul căderii rachetelor de la sistemele de apărare aeriană străine și ucrainene situate în zonele rezidențiale din capitala ucraineană”.


UPDATE 16:10. Ucraina a confirmat schimbul de prizonieri - 50 de persoane s-au întors acasă din captivitatea rusă - 48 de soldați și sergenți și doi ofițeri.

„Este important că am reușit să returnăm 19 apărători ai lui Mariupol, dintre care 12 au fost evacuați din Azovstal, precum și 15 prizonieri de la Centrala Nucleară de la Cernobîl și 7 de pe insula Șerpilor”, a declarat Andrii Ermak, șeful Biroului Președintelui.


UPDATE 15:40. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a făcut un nou apel către belaruși: „Securitatea și viitorul vostru sunt în mâinile voastre”

O înregistrare de trei minute în limba rusă a fost publicată pe pagina de Facebook a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În apelul lor, reprezentanții comandamentului ucrainean au spus că Rusia pregătește provocări pe teritoriul Belarusului, inclusiv, eventual, la instalațiile nucleare.

Forțele Armate ale Ucrainei cred că Rusia este pregătită să facă acest lucru pentru a „trage Belarus într-un război cu Ucraina prin orice mijloace”. Reprezentanții Ucrainei le-au cerut belarușilor „să monitorizeze toate acțiunile suspecte” și „să dea un răspuns puternic oricăror provocări”.

„Astăzi, Rusia își permite să șantajeze întreaga lume cu amenințarea utilizării instalațiilor și tehnologiilor nucleare, confiscă centrale nucleare, se intervine în munca personalului, bombardează și oprește sistemele de securitate ale Centralei Nucleare Zaporojie”, transmite Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Beloruși, securitatea și viitorul dumneavoastră sunt în mâinile voastre”, spune Statul Major.

Armata ucraineană subliniază că guvernul belarus a încălcat deja parțial constituția țării, deoarece și-a oferit teritoriul pentru operațiuni militare unui alt stat. Potrivit Statului Major General, serviciile speciale ruse pregătesc provocări pe teritoriul belarus, al căror scop ar putea fi instalații de infrastructură critică, inclusiv centrala nucleară Ostrovok.

„Nu am răspuns la nicio manifestare de agresiune armată de pe teritoriul dumneavoastră. Mai mult, nu planificăm și nu vom desfășura acțiuni agresive pe teritoriul Belarusului. Aceasta este poziția oficială a Ucrainei” de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Nu am răspuns la nicio manifestare de agresiune armată de pe teritoriul dumneavoastră. Mai mult, nu planificăm și nu vom desfășura acțiuni agresive pe teritoriul Belarusului. Aceasta este poziția oficială a Ucrainei”.



UPDATE 15:30. Șeful interimar al administrației de ocupație a părții din regiunea Donețk ocupată de Rusia, Denis Pușilin, a anunțat schimbul de prizonieri de război în format 50-50. Acesta este al doilea schimb în ultimele două zile.

„Astăzi, returnăm 50 dintre luptătorii noștri ruși din temnițele ucrainene. Dăm același număr Ucrainei, în mare parte lui Vesushnikov”, a scris Pușilin pe canalul său Telegram.

Ucraina a returnat 35 de militari și un civil, a confirmat miercuri Andriy Ermak, șeful biroului președintelui Ucrainei. Printre cei returnați se numără apărătorii Azovstal la Mariupol și paznicii luați prizonieri la centrala nucleară de la Cernobîl.


UPDATE 15:05. Până acum în luna noiembrie, Rusia ar fi suferit pierderi foarte mari, atât cât privește soldații scoși din luptă, dar și în ceea ce privește echipamentele militare distruse sau capturate de partea ucraineană, cel puțin conform estimărilor zilnice publicate de către ucraineni, estimări ce nu pot fi verificate și trebuie privite cu un grad de scepticism (Hotnews).

Dacă e să privim totalul pierderilor de militari în cele nouă luni de război, pierderile de militari de la final de octombrie și din noiembrie sunt cu 68% mai mari decât media lunară de până acum, iar luna încă nu e încheiată.

O mare parte din pierderi și din echipamente capturate au venit pe fondul prăbușirii frontului din sud și retragerea rușilor din zona Herson pe partea cealaltă a râului Nipru.


UPDATE 14:50. Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina peste 85.000 de militari, în aproape nouă luni de război, însă o parte foarte mare din aceste pierderi a venit în luna noiembrie, pe fondul prăbușirii frontului sudic și retragerea din Herson.

La pachet cu pierderile umane vin și cele ale tehnicii militare: aproape 3.000 de tancuri, peste 5.800 de blindate, și aproape 550 de avioane și elicoptere de luptă.

Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 85.720 soldați (+310 în ultima zi)

- 5.839 blindate de luptă (+7)

- 2.898 tancuri (+1)

- 4.400 de vehicule (+4)

- 1.889 sisteme de artilerie (+1)

- 395 sisteme multiple de rachete

- 209 sisteme antiaeriene

- 278 avioane

- 261 elicoptere

- 1.547 drone (+10)

- 16 ambarcațiuni

- 531 de rachete de croazieră interceptate (+51)

De cealaltă parte, și Rusia publică bilanțul pagubelor produse Ucrainei și susține că a distrus aproape 7.000 de tancuri și blindate și că a doborât de două ori mai multe avioane militare decât avea Ucraina la începutul conflictului.

Rusia nu publică, însă, și câți militari adverși estimează că ar fi scos din luptă până acum.

Potrivit ultimei informări a Ministerului Rus al Apărării, de la începutul „operațiunii militare speciale”, forțele rusești ar fi reușit să distrugă:

- 333 avioane

- 177 elicoptere

- 2.558 drone

- 390 sisteme antiaeriene

- 6.791 tancuri și blindate de luptă

- 902 sisteme multiple de rachete

- 3.161 sisteme de artilerie și mortiere

- 7.340 vehicule militare speciale

Datele prezentate nu pot fi confirmate independent.


UPDATE 14:05. Rusia a negat joi că a vizat capitala ucraineană, pretinzând în schimb că rachete de apărare antiaeriană „străine și ucrainene" au provocat pagube la Kiev, unde infrastructura energetică critică a fost lovită cu o zi înainte.

„Nu a fost efectuată nicio lovitură asupra unor ținte din interiorul orașului Kiev", a declarat Ministerul rus al Apărării. Orice pagubă a fost „rezultatul căderii rachetelor de la sistemele de apărare aeriană străine și ucrainene situate în zonele rezidențiale din capitala ucraineană".


UPDATE 13:20. Uniunea Europeană lucrează la al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale în Finlanda, relatează The Guardian.

„Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia acolo unde doare pentru a-și toci și mai mult capacitatea de a duce război Ucrainei și pot anunța astăzi că suntem în plină desfășurare cu cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Von der Leyen la o conferință de presă.

Ea și-a exprimat, de asemenea, încrederea în aprobarea în curând a plafonului global al prețului petrolului rusesc cu G7 și alți parteneri.

„Nu ne vom odihni până când Ucraina îl va învinge pe Putin în războiul său barbar ilegal”, a spus ea.


UPDATE 12:45. Un atac cu muniție incendiară cu dispersie în aer a fost executat de trupele rusești pe frontul de est, în regiunea Donețk. Momentele atacului au fost surprinse din dronă (HOTNEWS).

Muniția incendiară este un tip de muniție pentru arme de foc care conține un compus care arde rapid și provoacă incendii. În cazul de față, atacul a fost executat cu rachete de 122mm de tip Grad 9M22S, care explodează în aer deasupra țintei, iar compusul care arde cade pe pământ deasupra zonei de atac.

Imaginile au fost surprinse dintr-o dronă a rușilor, aflată în aer la ceva distanță de locul atacului.


UPDATE 12:20. REUTERS: Ucraina se așteaptă ca cele trei centrale nucleare care au fost oprite din cauza atacurilor cu rachete rusești de miercuri să funcționeze din nou până joi seara, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.

„Ne așteptăm ca până diseară centralele nucleare să înceapă să funcționeze, furnizând energie în rețea, iar acest lucru va reduce semnificativ deficitul (energetic)", a afirmat el la televiziunea națională.


UPDATE 11:55. Procuratura Generală a Ucrainei informează că anchetatorii ucraineni au găsit urme ale unor crime de amploare ale armatei ruse în teritoriile eliberate din regiunea Herson.

„Potrivit Procuraturii Generale, a fost confirmată prezenţa a nouă facilităţi de tortură pe teritoriul eliberat al regiunii Herson. Au fost găsite şi cadavrele a 432 de civili care au fost ucişi”, a declarat joi procurorul general Andrei Kostin.

O mare parte din zonă și multe clădiri sunt minate, a spus el. Atacuri cu mortar sunt efectuate din pozițiile rusești.

Potrivit lui Kostin, în zona eliberată a regiunii Herson lucrează 12 grupuri de procurori-investigatori, cărora li se vor alătura și specialiști din cadrul Procuraturii Generale.

Foto: Cameră de tortură în Herson/Getty Images


UPDATE 11:15. De la începutul războiului, în Ucraina au murit 440 de copii, iar alții 847 au fost răniți în urma atacurilor, informează joi Serviciul de presă al Procuraturii General a Ucrainei.

„De-a lungul celor nouă luni de agresiune armată a Federației Ruse, în Ucraina au fost afectați 1.287 de copii. Potrivit informațiilor oficiale furnizate de procurorii pentru minori, până la 24 noiembrie au fost uciși 440 de copii și peste 847 au suferit răni de diferite grade de gravitate”, se arată în raport.

Procurorii subliniază că aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează în zonele de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și cele eliberate.


UPDATE 11:00. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Cadavrele mercenarilor Wagner PMC sunt împachetate în saci speciali, documentele le sunt confiscate

În ultima zi, Rusia a lansat 78 de rachete și 23 de lovituri aeriene asupra teritoriului Ucrainei. Peste 70 de bombardamente lansate din sisteme de lansare multiplă de rachete au fost efectuate asupra pozițiilor armatei ucrainene, relatează în raportul de dimineață Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cele mai grele lupte terestre au loc în prezent de-a lungul întregii linii a frontului în regiunea Donețk, unde trupele ruse încearcă fără succes să avanseze spre cele două ținte principale - Bahmut și Avdiivka, se arată în raport.

Statul Major deține și informații din Gorlovka ocupată, regiunea Donețk, conform cărora personalul medical al spitalului local a primit instrucțiuni de la autoritățile de ocupație să sechestreze documentele mercenarilor PMC Wagner morți, să nu efectueze o examinare medico-legală a cadavrelor acestora și să-i pună în pungi speciale pentru transportare. Destinația încărcăturii este încă necunoscută.

Pe teritoriul Crimeei ocupate forțele ruse construiesc structuri din beton armat, care sunt apoi scoase în direcția Armiansk. Scopul acestor structuri nu a fost deocamdată stabilit, potrivit Statului Major.

Raportul mai precizează că, în ultima zi, aviația, forțele de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei și artileria au lovit patru zone de concentrare a personalului inamic, a armelor și a echipamentelor militare.


UPDATE 10:30. REUTERS: Ungaria va aloca 187 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina în 2023, drept contribuție la pachetul general de asistență financiară al UE de 18 miliarde de euro.

Decretul Cabinetului de Miniștri semnat de premierul Viktor Orban a fost publicat joi pe site-ul guvernului maghiar.

Autoritățile maghiare au declarat că Budapesta se angajează să ofere asistență financiară Ucrainei, dar preferă să facă acest lucru pe o bază bilaterală decât printr-un împrumut comun al UE, scrie Reuters.

Ordinul dă instrucțiuni ministrului Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe să înceapă negocierile în numele Ungariei cu Kiev pentru a dezvolta acordul necesar privind sprijinul financiar pentru Ucraina.


UPDATE 10:05. Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării: Rusia transferă unități aeriene în estul Ucrainei

În ultimele două săptămâni, Rusia a mutat probabil principalele unități aeriene pe fronturile Donețk și Luhansk din Donbas. Din septembrie până în octombrie, majoritatea unităților slăbite semnificativ ale Forțelor Aeropurtate au fost trimise să apere teritoriul ocupat de Rusia de pe malul drept al Niprului în regiunea Herson.

Unele unități ale Forțelor Aeriene sunt acum, probabil, echipate și cu ruși mobilizați. În timp ce aceste trupe prost antrenate vor slăbi capacitățile pretinse de „elită” ale Forțelor Aeriene, este probabil ca Rusia să continue să trimită parașutiști în sectoare considerate deosebit de importante.

Sarcinile operaționale potențiale ale Forțelor Aeropurtate includ sprijinirea apărării zonei Kremennaia-Svatovo din regiunea Luhansk sau consolidarea operațiunilor ofensive împotriva orașului Bahmut din regiunea Donețk.


UPDATE 09:40. Kliciko: 2/3 din cartierele orașului Kiev sunt încă fără electricitate, iar locuitorii de pe malul drept al râului Nipru încă nu au apă după ultimul val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

Anterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a remarcat că cea mai dificilă situație după loviturile cu rachete a fost la Kiev.



UPDATE 09:10. ISW: Kremlinul derutează intenționat Occidentul pentru a forța Ucraina să negocieze

Kremlinul nu a renunțat la obiectivele maximaliste de a recâștiga controlul asupra Ucrainei, ci ascunde doar parțial obiectivele Rusiei pentru a induce în eroare țările occidentale și a le forța să preseze Ucraina să ceară pace, scriu experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului în analiza lor zilnică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 21 noiembrie că schimbarea actualului guvern din Ucraina nu este scopul „operațiunii militare speciale” a Rusiei, menționând că președintele rus Vladimir Putin „a vorbit deja despre acest lucru”, deși Putin însuși, de fapt, a declarat exact lucrurile invers.

Faptul că Kremlin ascunde parțial obiectivele sale pentru publicul occidental, derutează și susținătorii ruși ai războiului. Unul dintre „corespondenții militari”, ca răspuns la declarația lui Peskov, a remarcat sarcastic că Rusia duce un război fără un scop clar.

Nehotărârea Kremlinului de a se angaja în mod public față de ideologii extreme și de a continua războiul este uimitoare și pentru propagandiștii care propovăduiesc o asemenea ideologie maselor ruse.

Putin caută, în general, să echilibreze punctele dure de discuție naționaliste pentru a obține sprijinul comunității naționaliste și puncte de discuție mai moderate pentru a menține sprijinul restului populației ruse.


UPDATE 08:50. Oficialii administrației SUA estimează că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice – inclusiv cele folosite la otrăvirea lui Alexei Navalnii – în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO, dacă trupele sale continuă să piardă teritoriul ocupat, scrie Politico.

Oficialii au subliniat că nu există informații care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina este iminent.

Șase persoane familiarizate cu problema, inclusiv oficiali ai Departamentului Apărării, au declarat pentru Politico, în condiții de anonimat, că administrația Biden dorește să se asigure că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, „precum și să mobilizeze noi resurse și investiții în fabricarea sistemelor de detectare pentru atunci când substanțele chimice sunt utilizate."


UPDATE 08:19. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în cea mai recentă actualizare că deputatul Dumei din Moscova, Andrei Medvedev, a postat pe canalul său Telegram o notă în care „nega categoric existența națiunii ucrainene, considerând identitatea ucraineană într-o „politică”.

Medvedev a cerut, de asemenea, „lichidarea totală a statului ucrainean în forma sa actuală”.

„Această retorică este în mod deschis exterminatoare și dezumanizantă și solicită desfășurarea unui război genocid împotriva statului ucrainean și a poporului său, care în special a pătruns în discursul la cele mai înalte niveluri ale curentului politic rusesc”, a constatat ISW.

După cum a raportat anterior ISW, dictatorul rus Vladimir Putin a folosit în mod similar un astfel de limbaj genocid într-un mod care este „incompatibil cu apelurile la negocieri”.


UPDATE 07:55. Ministrul Apărării Naționale al Poloniei, Mariusz Blaszczak, a făcut un apel Germaniei să predea Ucrainei sistemele de rachete antiaeriene American Patriot oferite Poloniei, pentru ca ucrainenii să le instaleze la granița lor de vest.

Ministrul consideră că o astfel de decizie va proteja Ucraina de noi victime și de pene de curent, precum și va crește securitatea la granița de est cu Polonia.

Șeful partidului de guvernământ „Lege și Justiție”, Yaroslav Kaczynski, a exprimat aceeași idee într-un interviu acordat RAR, comentând propunerea Germaniei de a preda Poloniei sistemele de apărare aeriană Patriot și avioanele Eurofighter.

„Pentru securitatea Poloniei, ar fi mai bine ca germanii să transfere acest echipament ucrainenilor, echipaje ucrainene instruite, dar cu condiția ca aceste baterii să fie amplasate în partea de vest a Ucrainei”, a spus Kaczynski.

În opinia sa, acest lucru i-ar ajuta pe ucraineni să doboare mai eficient rachetele rusești, în special prin împiedicarea acestora să cadă pe teritoriul Poloniei.


UPDATE 07:33. Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat miercuri bombardamentele forţelor ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina, argumentând că şansele Rusiei de a câştiga pe câmpul de luptă au dispărut, transmite dpa și Hotnews.

„Acest bombardament terorist împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze şi asta imediat”, a spus liderul german după o întâlnire cu preşedintele cipriot Nikos Anastasiadis la Berlin.

Cancelarul german a mai declarat că preşedintele rus Vladimir Putin demonstrează încă o dată cât de nemilos continuă acest război: „Un război pe care nu-l mai poate câştiga deloc pe câmpul de luptă, asta pare clar”, a spus Scholz, făcând apel ca preşedintele rus să pună capăt războiului.


UPDATE 07:15. Din 10 octombrie, Rusia a lansat aproape 600 de rachete peste Ucraina. În urma atacurilor de ieri, ocupanții ruși au lovit trei clădiri înalte, iar 10 persoane au fost ucise de rachetele rusești, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Denys Monastyrskyi.

Oficialul și-a amintit că în noaptea de 23 noiembrie un băiat care avea doar două zile a murit într-o maternitate în urma unor atacuri rusești.

„Planificația bombardării unei maternități din Zaporojie, unde erau doar mame și personal medical, nu este doar o crimă de război. Rușii au trimis în mod deliberat rachete S-300 în locul în care se naște viața. Este imposibil să-ți imaginezi durerea de a o pierde”, a spus ministrul.


UPDATE 07:00. Liderul de la Kiev a cerut lumii să răspundă decisiv la bombardarea infrastructurii critice ucrainene și să ofere Ucrainei apărare antiaeriană. El a propus Consiliului de Securitate să adopte o rezoluție prin care să „condamne toate formele de teroare energetică”.

În același timp, președintele a invitat reprezentanții ONU să viziteze Ucraina să examineze și să evalueze infrastructura critică a Ucrainei.

„Nu putem fi ostatici unui terorist internațional”, a spus Zelenskiy.

Totodată, Zelenskiy a cerut altor state să se alăture implementării celor 10 pași către pace pe care președintele ucrainean i-a prezentat la summitul G20.

„În timp ce Ucraina oferă un plan de pace în 10 puncte, Rusia răspunde cu rachete”, a spus el.

Zelensky a criticat, de asemenea, dreptul Rusiei de a bloca deciziile nefavorabile în Consiliul de Securitate al ONU: „Trebuie să restabilim justiția în cadrul structurilor ONU înseși. Un stat terorist nu ar trebui să participe la niciun vot cu privire la problemele agresiunii sale, terorii sale... Este o prostie că dreptul de veto este rezervat cuiva care poartă un război criminal.”


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie și 23 noiembrie.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media