Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut Rusia ca stat terorist și a cerut crearea unui tribunal internațional

21 noiembrie 2022, 16:42 Externe 216
NATO.  Sursa: Replica Media

Adunarea Parlamentară a NATO a cerut crearea unui tribunal internațional special pentru pedepsirea criminalilor ruși și a recunoscut Federația Rusă ca stat terorist. Decizia a fost susținută de toate cele 30 de state membre ale Alianței.

Acest lucru a fost anunțat de șeful delegației permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, Yehor Cernev, scrie Hromadske.

„Tribunalul va face posibilă condamnarea nu numai a autorilor direcți ai crimelor de război, ci și a conducerii de vârf a Federației Ruse. Rezoluția va fi trimisă guvernelor și parlamentelor tuturor țărilor membre NATO”, a spus Chernev.

Cernev a menționat că NATO a adoptat o rezoluție în care se stabilește că Alianța va ajuta Ucraina „atât cât va fi necesar”.

De asemenea, potrivit lui Cernev, rezoluția conține o serie de decizii importante pentru Ucraina precum creșterea furnizării de arme către Ucraina; dezvoltarea unor pași specifici privind aderarea Ucrainei la NATO; crearea unui mecanism de colectare a despăgubirilor de la Federația Rusă pentru daunele cauzate Ucrainei.

„Adoptarea acestei rezoluții este un pas politic important care reflectă starea de spirit din cercurile parlamentare occidentale și, prin urmare, influențează conducerea țărilor în procesul decizional”, a explicat șeful delegației permanente a Ucrainei NATO.

Autoritățile ucrainene au cerut în mod repetat să recunoască Rusia și Belarus drept sponsori de stat ai terorismului, iar Forțele Armate Ruse ca organizație teroristă.

În cele din urmă, în octombrie, Congresul SUA a introdus un proiect de lege privind recunoașterea Federației Ruse ca stat sponsor al terorismului.

Acest statut va extinde semnificativ oportunitățile pentru străini de a intenta procese împotriva Rusiei în instanțele din SUA. Între timp, pe 13 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a aprobat o rezoluție prin care Rusia a fost declarat un un regim terorist.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media