„Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei. Sunt trimise pe o adresă greșită”: Reacția BPR la scrisoarea lui Krasnoselski către ONU și OSCE

22 noiembrie 2022, 19:04 Politică 228
Ședință de Guvern, ședința cabinetului de miniștri.  Sursa: Replica Media

Biroul Politic de Reintegrare (BPR) a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de Tiraspol în adresa Chișinăului prin intermediul apelului către ONU și OSCE precizând că acestea „sunt transmise pe o adresă greșită” și că „trebuie de adresat Moscovei”, deoarece „criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse „Gazprom”, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei „Moldovagaz”.

Biroul Politic de Reintegrare (BPR) a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de Tiraspol în adresa Chișinăului prin intermediul apelului către ONU și OSCE precizând că acestea „sunt transmise pe o adresă greșită.”

„Partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”, se arată în reacția BPR.

Potrivit Biroului de Reintegrare, pe parcursul anilor, autoritățile de la Chișinău au atenționat în nenumărate rânduri administrația de la Tiraspol, dar și partea rusă, despre riscurile create de anomalia energetică și economică din stânga Nistrului, alimentată de subvenționarea camuflată a regiunii de către „Gazprom”, iar singura soluție pentru depășirea crizei este reluarea livrării gazelor naturale de către „Gazprom” în cantitățile prevăzute de contractul în vigoare.

„Pe termen mediu este nevoie de legalizarea integrală a activităților economice în stânga Nistrului și aplicarea instrumentelor economiei de piață, inclusiv în sectorul energetic și cel al utilităților publice. Aceste măsuri ar face regiunea imună împotriva șocurilor externe induse de Federația Rusă și ar rezulta în creșterea economică a Republicii Moldova și consolidarea sectorului energetic al țării. Diversificarea surselor energetice pentru țara noastră, inclusiv pentru regiunea transnistreană, rămâne prioritară. Conștientizarea și acceptarea acestei necesități ar ajuta Tiraspolul să coopereze eficient cu Chișinăul pentru depășirea crizei și prevenirea crizelor energetice pe viitor. Cât privește, libertatea circulației, Chișinăul a optat întotdeauna pentru ridicarea oricăror bariere în acest sens pe ambele maluri ale Nistrului. Anume măsurile restrictive ale Tiraspolului, inclusiv posturile neautorizate de control, reprezintă piedica principală în calea înfăptuirii acestui deziderat. Nici acuzațiile legate de piedici aplicate importatorilor din regiunea transnistreană nu corespund realității. Pentru primele trei trimestre ale anului în curs, importul multor produse în regiune este chiar mai mare decât în perioada respectivă a anului 2021. Operațiunile de import-export ale companiilor din regiunea transnistreană nu sunt taxate/impozitate”, precizează BPR.

În acest context, BPR crede că aceste acuzații au doar un singur scop – „să tensioneze situația politică din țară și din regiune, să inducă în eroare opinia publică și partenerii externi, pregătind eventual terenul pentru o nouă provocare, care ar putea pune în pericol stabilitatea fragilă pe care am reușit să o menținem până în prezent.”

La 22 noiembrie, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, solicită Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) prin intermediul unei scrisori oficiale, să „influențeze conducerea Republicii Moldova pentru a pune capăt șantajului energetic și economic și a preveni cât mai curând o catastrofă umanitară în regiunea transnsitreană.”

Autorii apelului subliniază că „în mod prioritar ar trebui ca R. Moldova să inițieze un dialog direct cu Rusia și Ucraina în vederea rezolvării problemei gazelor naturale și restabilirea aprovizionării regiunii transnistrene cu gaze rusești la același nivel la care a fost anterior.

Scrisoarea este semnată de autoproclamatul lider al așa-zisei republici transnistrene nerecunoscute internațional, Vadim Krasnoselski și de așa-zisul președinte al Sovietului Suprem al regiunii, Alexandr Korșunov.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media