Reacția Air Moldova referitor la inspecția inopinată efectuată de AAC: „Implicarea în activitatea comercială a companiei aeriene este un abuz”

24 noiembrie 2022, 20:45 Societate 125
Air Moldova.  Sursa: Air Moldova
Reprezentanții operatorului aerian „Air Moldova” au venit cu o reacție după ce Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a efectuat o inspecție inopinată în cadrul întreprinderii. Aceștia consideră că „implicarea în activitatea comercială a companiei aeriene, este un abuz”.
„În urma declarațiilor Autorității Aeronautice Civile, compania Aeriană Air Moldova precizează că solicitarea Autorității Aeronautice de a stopa comercializarea biletelor pentru sezonul 2023, este nefondată și nelegitimă.

Implicarea Autorității Aeronautice Civile, în activitatea comercială a companiei aeriene, este un abuz”, susțin reprezentanții întreprinderii.

Compania Air Moldova anunță că în scurt timp va veni cu o reacție amplă și o poziție oficială în acest sens.

Autoritatea Aeronautică Civilă a informat în această seară despre finalizarea inspecției inopinate efectuate la operatorul aerian „Air Moldova”. În cadrul activității de control, AAC menționează că au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate.

Potrivit AAC, urmare a inspecției, operatorul aerian a fost atribuit la a IV-a Grupă de risc, ceea ce conform Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PIAC-OPS, Partea CAT, pct. 6.5.8.3 constituie o situație în care – „operatorul aerian pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului şi de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare şi/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acțiunile ulterioare”.

În acest sens, AAC a emis o prescripție inspectorială prin care a solicitat de la Air Moldova, elaborarea și prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acțiuni corective, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare, pentru a asigura buna funcționare a operatorului aerian.

La fel a avut loc o evaluare amplă a riscurilor, fiind solicitată asigurarea corespunderii la cadrul normativ național privind cerințele de certificare.

În același timp, din informațiile apărute pe rețelele de socializare, AAC constată că Air Moldova a inițiat o campanie de promovare de comercializarea a biletelor de transport aerian pentru sezonul de vară a anului 2023, în lipsa unui orar de zbor aprobat de către autoritate, iar pentru unele destinații și lipsa autorizațiilor pentru exploatarea rutelor regulate.

Astfel, având în vedere rezultatele inspecției inopinate, AAC a solicitat Companiei Aeriene „Air Moldova” suspendarea comercializării biletelor pentru destinațiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat corespunzător și/sau autorizația pentru exploatarea rutei regulate.

Totodată, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și eventual atragerii la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de încălcările menționate, Autoritatea Aeronautică Civilă a înaintat un demers în adresa organelor de drept.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media