FOTO/ Peste 200 de prizonieri ucraineni, inclusiv eroii de la Azovstal, au fost eliberaţi într-un schimb cu Moscova. Rusia l-a primit în schimb pe Vladimir Medvedciuc, cunoscut drept cumătrul lui Vladimir Putin

22 septembrie 2022, 08:33 Ucraina 329
Ucraina și Rusia au realizat un schimb de prizonieri fără precedent.  Sursa: Служба безпеки України
Ucraina și Rusia au realizat un schimb de prizonieri fără precedent. 215 luptători ucraineni au fost eliberați, între care și supraviețuitorii de la Azovstal, Mariupol. Rusia l-a primit în schimb pe politicianul ucrainean pro-rus Vladimir Medvedciuc, cunoscut drept cumătrul lui Vladimir Putin și alți 55 de soldați ruși care, potrivit șefului oficiului președenției ucrainene Andrei Ermak, nu prezintă valoare militară importantă.

Astfel, pe 21 septembrie, Ucraina și Rusia au realizat un schimb de prizonieri fără precedent prin care peste 200 de apărători ai Mariupolului au ajuns în libertate.

5 dintre ei, printre cate comandantul detașamentului Azov sau ofițerul de marină Dmitri Volînski au fost transferați în Turcia unde se vor afla sub protecția personală a lui Recep Tayip Erdogan până la încetarea ostilităților din Ucraina.

De asemenea, 10 cetățeni străini care luptau pentru Armata Ucrainei au fost eliberați prin eforturile prințului moștenitor al Arabiei Saudite.

Rusia l-a primit în schimb pe politicianul ucrainean pro-rus Vladimir Medvedciuc, cunoscut drept cumătrul lui Vladimir Putin și alți 55 de soldați ruși care, potrivit șefului oficiului președenției ucrainene Andrei Ermak, nu prezintă valoare militară importantă.

„Ne aducem oamenii acasă. Aceasta este cu siguranță o victorie pentru statul nostru, pentru întreaga noastră societate. Și cel mai important - pentru 215 familii care își vor putea vedea pe cei dragi în siguranță. Ne amintim de toți oamenii noștri și încercăm să salvăm fiecare ucrainean. Acesta este sensul Ucrainei, esența noastră, aceasta este ceea ce ne deosebește de inamic. Apreciem fiecare viață! Și cu siguranță vom face totul pentru a salva pe toți cei care sunt în captivitate rusă”, a declarat președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy.

Uzina metalurgică a devenit unul dintre cele mai emblematice puncte ale Asediului Mariupolului în timpul invaziei rusești din 2022 în Ucraina. Uzina are tuneluri și buncăre capabile să reziste unui atac nuclear și a devenit astfel o poziție defensivă majoră pentru ucraineni.

Pe măsură ce trupele rusești au avansat în Mariupol, forțele ucrainene (batalionul Azov, pușcași marini ucraineni, brigăzi motorizate, o brigadă a Gărzii Naționale) au început să se retragă în Azovstal, iar la sfârșitul lunii aprilie aceasta a devenit ultimul loc de rezistență ucraineană.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media