Peste 600 de refugiați ucraineni au fost angajați în R. Moldova. Care sunt cele mai solicitate meserii

29 iunie 2022, 21:40 Societate 120
Angajare.  Sursa: wall-street.ro

De la începutul războiului din Ucraina, 618 refugiați din țara vecină a fost angajați în Republica Moldova, dintre care 481 femei și 140 bărbați. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cele mai multe persoane sunt angajate în Chișinău – 416, Bălți – 21, Ungheni – 19 și Cahul – 14.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, croitor, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

139 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2 196 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

316 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite precum informații privind locurile de muncă vacante, date de contact ale angajatorilor, ghidare și suport la angajare.

Angajatorii care au angajat cetățeni din Ucraina, au obligația de a notifica despre aceasta conform prevederilor punctului 8 din Dispoziția nr.4 din 01.03.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de muncă, către ANOFM prin următoarele modalități:

- în format electronic la adresa de email: [email protected]

- sau pe suport de hârtie prezentat la sediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM

Notificarea despre angajarea cetățenilor ucraineni se va realiza prin prezentarea de către angajatori a următorului set de documente:

a. copiei actului de identitate a cetățeanului ucrainean;

b. copiei contractului de munca, întocmit conform legislației aplicabile pentru cetățenii Republicii Moldova;

c. informației privind codul numeric personal (IDNP) atribuit cetățeanului ucrainean la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova și/sau la solicitare de către centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice.

Adresele și datele de contact ale subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă le găsiți pe pagina web a ANOFM: https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni

Informații și consultații cu referire la notificare pot fi obținute apelând la Centrul de apel al ANOFM la numărul: 0 8000 1000. Program de muncă: luni - vineri, orele 8:00 - 16:30.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media