Guvernul SUA sprijină vânzarea de avioane F-16 către Turcia, la o zi după ce Ankara şi-a retras obiecţiile privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

29 iunie 2022, 20:23 Externe 134
Avion de luptă F-16, fabricat de Lockheed Martin.  Sursa: military.com

Guvernul american a anunţat miercuri, 29 iunie, că susţine vânzarea de avioane de luptă F-16 pentru forţele aeriene turce, la o zi după ce Turcia a renunţat la dreptul de veto privind extinderea NATO, transmite Reuters.

Celeste Wallander, asistentă pentru probleme de securitate internaţională la Pentagon, a declarat reporterilor că „Statele Unite sprijină modernizarea flotei de avioane de luptă a Turciei, deoarece aceasta este o contribuţie la securitatea NATO, deci la securitatea Americii” (...) „Aceste planuri sunt în lucru. Și trebuie să fie lucrate prin procesele noastre de contractare", a adăugat ea.

Turcia a solicitat încă în octombrie anul trecut Statelor Unite să i se vândă 40 de avioane de luptă F-16 fabricate de Lockheed Martin și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele de război existente.

Administraţia condusă de preşedintele Joe Biden nu a exprimat deschis până acum nicio opinie privind vânzarea, ci a arătat doar că trebuie parcurs procesul legal necesar.

În martie, Departamentul de Stat le-a scris unor membri ai Congresului SUA care se opuneau tranzacţiei, explicând că relaţiile comerciale „corespunzătoare” cu Turcia în domeniul apărării ar servi intereselor americane.

Anunţul făcut de Wallander a urmat unui acord de ultim moment cu Turcia, care şi-a retras marţi, la summitul NATO de la Madrid, obiecţiile faţă de primirea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică. S-a evitat astfel un impas la evenimentul menit să arate unitatea aliaţilor în faţa Rusiei, după invazia din Ucraina.

Oficiali americani au negat însă orice legătură între susţinerea guvernului SUA pentru achiziţionarea avioanelor F-16 şi schimbarea de poziţie a Turciei. „SUA nu au oferit Turciei nimic şi nu li s-a cerut nimic de către Turcia”, a afirmat un oficial guvernamental de rang înalt, citat de Reuters.

Sursa respectivă, a cărei identitate nu este precizată de agenţie, a mai declarat că oficialităţile americane sunt angajate într-un dialog tehnic privind cererea Turciei de a achiziţiona avioane F-16, iar ultimul cuvânt îl va avea Congresul.

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele american Joe Biden. Liderul de la Ankara criticase marţi SUA pentru tergiversarea vânzării aeronavelor respective.

Biden i-a mulţumit omologului său pentru rezolvarea situaţiei privind aderarea Finlandei şi Suediei şi pentru „munca incredibilă” de transportare a cerealelor din Ucraina, transmite AFP.

Vânzările de armament american pentru forţele armate turce au ajuns un subiect controversat după ce, deşi este membră a NATO, Turcia a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă. SUA au reacţionat prin sancţiuni şi prin excluderea Turciei din programul de construcţie a celor mai noi avioane de luptă, F-35, reaminteşte Reuters.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media