Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Biden: „Războiul nu se va termina cu Rusia punându-și ambele picioare în Ucraina”

30 iunie 2022, 17:58 Ucraina 107
Joe Biden, NATO.  Sursa: CNN

Președintele american Joe Biden a anunțat că în următoarele zile Statele Unite vor anunța un nou pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include sisteme moderne de apărare aeriană occidentală și sisteme de rachete HIMARS.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă după summitul NATO de la Madrid din 30 iunie.

Potrivit președintelui american, această asistență va include „noi sisteme de apărare aeriană occidentală, mai multă artilerie și muniție, sisteme radar pentru artilerie, sisteme de rachetă HIMARS, tunuri antiaeriene”.

Liderul american a menționat că Statele Unite au oferit un total de 7 miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei de când a devenit președinte.

Totodată, Biden a dat vina pe Rusia pentru prețul gazelor și criza alimentară, spunând că războiul din Ucraina nu se va termina cu Rusia punându-și ambele picioare în Ucraina.

„Acest summit a fost despre întărirea alianței noastre, pentru a face față provocărilor lumii noastre așa cum este astăzi și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor”, a spus Biden, citat de CNN.

Totodată, președintele SUA a subliniat faptul că toate încercările ale lui Vladimir Putin de a slăbi alianța militară nu au avut efectul scontat, iar cu aderarea Suediei și Finlandei NATO va fi și mai puternică, fapt ce irită Moscova.

„Suntem mai uniți ca niciodată. Și cu adăugarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Ambele au armate serioase. Vom mări granița NATO cu peste 1.200 de km de-a lungul graniței dintre Finlanda și Rusia. Suedia s-a alăturat cu totul", a mai spus Joe Biden.

Pe 27 iunie, consilierul lui Biden, Jake Sullivan, a confirmat că Statele Unite intenționează să ofere Ucrainei sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune într-un nou pachet de asistență militară, potrivit Hromadske.

Presa a raportat că administrația Biden va achiziționa NASAMS, un sistem avansat de apărare antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune, pentru Ucraina. Aceste instalații pot lovi ținte la o distanță mai mare de 160 km, dar trupele ucrainene ar putea avea nevoie să urmeze un antrenament adecvat.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media