Ședință la Ministerul Sănătății: Gradul de pregătire a sistemului medical pentru un eventual nou val al pandemiei COVID-19 - principalul subiect

1 iulie 2022, 14:59 Sănătate 86
COVID-19, Imagine Simbol.  Sursa: Replica Media
În contextul înregistrării unei creșteri a numărului de cazuri de COVID-19, Ministerul Sănătății a organizat o ședință de coordonare, la care au participat reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chișinău. În cadrul ședinței a fost evaluat gradul de pregătire a sistemului medical pentru un eventual nou val al pandemiei.
Directorii instituțiilor medicale, în care sunt internați în prezent pacienți cu COVID-19, au menționat că spitalele sunt asigurate cu medicamente, teste pentru depistarea virusului, echipamente de protecție, etc, iar în caz de necesitate stocurile vor fi suplinite.

În prezent, mai multe țări se confruntă cu o rată înaltă a infectărilor.

În Republica Moldova numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele două săptămâni, de la 224 până la 465. Internați în instituțiile medicale din țară sunt 291 de pacienți.

Autoritățile îndeamnă oamenii să poarte în continuare măștile de protecție, în special în transportul public și spațiile închise (instituții medico-sanitare, săli de concerte, teatre, cinematografe, centre comerciale etc.).

Totodată, recomandă să respecte regulile de igienă a mâinilor, regulile de igienă respiratorie și să fie responsabili în cazul apariției simptomelor de infecții respiratorii.

Ministerul Sănătății menționează că metoda cea mai sigură de protejare pe termen lung rămâne vaccinarea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă la „niveluri ridicate” de COVID-19 în această vară în Europa și a cerut monitorizarea îndeaproape a virusului după triplarea cazurilor zilnice timp de o lună.

„Pe măsură ce țările din Europa au ridicat restricțiile care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat, pentru AFP, directorul pentru Europa al organizației, Hans Kluge.

„Virusul nu dispare doar pentru că țările încetează să-l monitorizeze. Continuă să contamineze, continuă să se schimbe și încă ucide”, a spus el într-o declarație scrisă pentru AFP.

Cu subvarianta Omicron BA.5 în plină expansiune, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de țări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 zilnic în această săptămână, în timp ce la sfârșitul lunii mai era în jur de 150.000 pe zi, potrivit datelor publice. din organizatie.

Numărul deceselor rămâne în prezent la un nivel scăzut de aproximativ 500, adică nivelul său din vara anului 2020.

Aproape toate țările europene înregistrează o creștere a numărului de cazuri, Portugalia, Luxemburg, Franța, Grecia, Cipru, Germania și Austria conducând în prezent în topul cu cea mai mare incidență.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media