DOC/ Cerere de tarif record la gazele naturale. Moldovagaz și-a revizuit calculele și solicită ANRE aprobarea unui preț de 26,3 lei pentru un metru cub

13 iulie 2022, 16:59 Economie 261
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Monopolistul Moldovagaz a emis o nouă solicitare la ANRE prin care cere un nou tarif la gazele naturale. Astfel, dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, se cere aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani. Menționăm că în prezent, consumatorii achită un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub cu tot cu TVA.

Potrivit notei informative, Moldovagaz își argumentează solicitarea prin faptul că potrivit noilor calcule, prețul de achiziție a gazelor naturale în luna august vor crește semnificativ, iar astfel, prețul mediu anual al achiziției va suferi modificări importante, de la 770,64 USD per mia de metri cubi, la 838,12 USD.

Furnizorul estimează că prețul a unei mii de metri cubi de gaze în august va fi de 1460,84 USD, cu 48% mai mult decât cel din iulie și cu 63% mai mare decât cel din iunie, se arată în calculele Moldovagaz.


La începutul lunii, Moldovagaz a emis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gaz cu 45%. Potrivit solicitările trimise către ANRE, Moldovagaz se justifică că pentru obținerea venitului total reglementat necesar pentru anul 2022, compania a determinat devierile tarifare formate pe perioada ianuarie - iunie 2022, calculate ca diferență de la veniturile în perioada ianuarie - iunie 2022 și venitul reglementat necesar de a fi obținut de furnizorul la gaze naturale, pentru perioada respectivă în valoare de 2 814,3 milioane lei (5 530 lei/1000m3).

Moldovagaz solicită ca noile tarife să fie aplicate din 1 iulie.
Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media