Kremlinul atenționează privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO precum că va avea consecințe

15 aprilie 2022, 14:13 UE 212
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei.  Sursa: rg.ru

Aderarea Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va avea consecinţe pentru aceste ţări. Mai mult, autoritățile de la Moscova menționează că ar trebuie „să se înțeleagă și consecințele unui astfel de pas pentru relațiile bilaterale și pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblu”. Declarațiile au fost făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat al MAE de la Moscova.

„Într-adevăr, discuția despre posibila intrare a acestor țări în NATO a devenit acum mult mai activă. Acest lucru a fost precedat în ultimii ani de o campanie intenționată a forțelor externe pentru a atrage Suedia și Finlanda în blocul nord-atlantic. Nu este un secret pentru nimeni că teritoriile acestor țări au fost de mult stăpânite de NATO,unde au avut loc exerciții militare de amploare. De ce alianța are nevoie de acest lucru este de înțeles. Scopul este de a continua dezvoltarea potențialului militar și expansiunea geografică, pentru a crea un alt flanc pentru amenințările rusești”, susține Zaharova.

Zaharova a menționat că aceste ţări „trebuie să înţeleagă consecinţele unor asemenea măsuri pentru relaţiile bilaterale cu Rusia.

„Apartenența la NATO presupune, de fapt, renunțarea la o parte a suveranității în elaborarea deciziilor în domeniul apărării, dar și în politica externă. Este puțin probabil ca apartenența potențială la NATO să contribuie la întărirea prestigiului internațional al Suediei și Finlandei, care în istoria lor au fost conducătorii multor inițiative constructive, unificatoare. Odată cu intrarea în alianță, Stockholm și Helsinki vor pierde această oportunitate.

Desigur, alegerea depinde de autoritățile din Suedia și Finlanda. Dar ar trebui să înțeleagă și consecințele unui astfel de pas pentru relațiile noastre bilaterale și pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblu, care se află acum într-o stare de criză”,
a menționat Zaharova.

Anterior, Dmitrii Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică.

Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, şi Suedia analizează dacă să adere sau nu la NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a anunţat miercuri premierul finlandez Sanna Marin.

Ministrul Apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacţionat la 14 aprilie, şi a declarat, la postul lituanian BNS, că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză.

„Actualele ameninţări ruse sunt destul de ciudate, în condiţiile în care, chiar şi fără actuala situaţie de securitate, ştim că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei”, a spus ministrul lituanian.

„Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad... (iar) comunitatea internaţională, ţările din regiune, sunt perfect conştiente de acest lucru... Ei (ruşii) folosesc aceasta ca pe ameninţare”, a adăugat Anusauskas.

La rândul său, prim-ministra lituaniană Ingrida Simonyte a declarat că ameninţarea Rusiei de a-şi întări prezenţa militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu este „nicio noutate”.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie și 13 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media