LIVE TEXT/ Cea de-a 75-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Ucraina a completat a doua parte a chestionarului pentru statutul de candidat la Uniunea Europeană

9 mai 2022, 16:15 Ucraina 324
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina este în 75-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Într-un mesaj înregistrat pe parcursul nopții, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a menționat că „Rusia va pierde, pentru că răul pierde întotdeauna”. Între timp, Guvernul britanic a anunţat o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu.

Totodată, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei a anunțat despre stabilirea unui regim special de circulație a persoanelor și mijloacelor de transport pentru regiunea Odesa, cu instituirea orei marțiale.

UPDATE 18.00. Ucraina a completat a doua parte a chestionarului pentru statutul de candidat la UE. Vladimir Zelenskiy a anunțat transferul celei de-a doua părți a chestionarului. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia ar putea fi luate în iunie.

Zelenskiy a menționat că a doua parte a chestionarului a fost transmisă șefului Delegației UE în Ucraina, Matti Maasikas. El a subliniat că obținerea statutului de candidat la UE este de mare importanță pentru poporul ucrainean și pentru forțele armate.UPDATE 17.30. Comisia Europeană intenţionează să emită în iunie avizul său în ce priveşte obţinerea de către Ucraina a statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o discuție cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.UPDATE 17.00. „Uniunea Europeană trebuie să ofere un sprijin susținut pentru întărirea rezilienței Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, care se confruntă cu provocări dramatice pentru securitatea și stabilitatea lor”, a transmis președintele Klaus Iohannis în mesajul său cu ocazia Zilei Europei. Totodată, șeful statului român a menționat că „Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită”.


UPDATE 16.10. Președintele Consiliului European Charles Michel a marcat Ziua Europei la Odesa.

„Am venit să celebrez Ziua Europei la Odesa, orașul unde Pușkin a spus că „poți simți Europa” și unde astăzi poporul ucrainean își apără monumentele de gloanțe și rachete și libertatea de agresiunea rusă. Nu sunteți singuri. UE este alături de voi”, a scris el, pe Twitter.
UPDATE 15.35. Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse, a declarat luni preşedintele nerecunoscut, Aleksandr Lukaşenko, în timpul discursului său susţinut cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial, informează Tass.

„Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi. Şi orice aţi face voi (Occidentul), orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi şi să ne dezbinaţi”, a subliniat Lukaşenko.


UPDATE 14.40. Președintele rus Vladimir Putin va trebui să admită la un moment dat că „operațiunea militară specială” a fost un eșec, a declarat ambasadorul SUA în Ucraina și directorul Consiliului Eurasiatic al Centrului Atlantic, John Herbst.

În prezent, potrivit oficialului, există două scenarii cele mai discutate pentru încheierea războiului împotriva Ucrainei: Primul este pur și simplu o încetare a focului, indiferent unde se află linia de contact; Al doilea este sfârșitul real al războiului, încetarea tuturor operațiunilor ofensive și retragerea trupelor rusești din toată Ucraina.

„La un moment dat, Putin (sau conducerea de top) va trebui să admită că această „operațiune militară specială” a fost un eșec, având în vedere pierderile suportate de Rusia. Dar, din păcate, atunci când se va întâmpla acest lucru, nu va însemna neapărat că Rusia va părăsi întreg teritoriul Ucrainei. Acest lucru va însemna doar unui acord asupra unei încetări a focului. Există riscul ca Rusia să păstreze teritoriile pe care le-a ocupat până pe 24 februarie” a spus John Herbst, potrivit Hromadske.


UPDATE 14.00. Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roșie în timpul depunerii de flori la cimitirul soldaților sovietici din această țară, scrie Agenția de presă rusă TASS.

Ambasadorul a fost atacat în timp ce încerca să depună flori la cimitirul memorial militar al soldaților sovietici de pe strada Zhvirki și Wigura din Varșovia. Oficialul era însoțit de soția sa și un grup de diplomați care la fel au fost stropiți cu vopsea roșie și au fost împiedicați să meargă la memorial.


UPDATE 13.38. Patru rachete au lovit luni orașul Odesa. Autoritățile informează că rachetele au fost lansate din Crimeea și avertizează că există probabilitatea ridicată ca atacurile în regiune să continue, cerându-le oamenilor să rămână vigilenți.

„Inamicul continuă să distrugă infrastructura regiunii și să exercite presiune psihologică asupra populației civile. Există o probabilitate foarte mare de continuare a atacurilor cu rachete în regiune”, informează autoritățile ucrainene.UPDATE 13.30. Japonia anunță că va impune „în principiu” un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, ca parte a deciziei liderilor G7 de a contracara invazia Rusiei în Ucraina, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, după o întâlnire online a liderilor G7 duminică, relatează CNN.

„Unitatea G7 este esenţială în acest moment şi, pe baza declaraţiei liderilor G7, am decis, în principiu, să impunem un embargo asupra petrolului rusesc”, a declarat premierul japonez Kishida, luni.


UPDATE 12.40. Japonia anunță că va impune „în principiu” un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, ca parte a deciziei liderilor G7 de a contracara invazia Rusiei în Ucraina, a declarat premierul japonez Fumio Kishida, după o întâlnire online a liderilor G7 duminică, relatează CNN.

„Unitatea G7 este esenţială în acest moment şi, pe baza declaraţiei liderilor G7, am decis, în principiu, să impunem un embargo asupra petrolului rusesc”, a declarat premierul japonez Kishida, luni.


UPDATE 12.02. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, au fost uciși cel puțin 226 de copii, iar 415 au fost răniți, conform datelor publicate luni de Procuratura ucraineană.

De asemenea, rușii au bombardat și 1.635 de instituții de învățământ, iar 126 dintre acestea au fost complet distruse.


UPDATE 11.30. Unul dintre cele mai așteptate momente ale manifestațiilor Paradei de 9 mai de la Moscova era discursul lui Vladimir Putin, care însă, s-a încheiat fără nimic nou. Asta după ce, în ultimile zile se spunea că liderul de la Kremlin va anunța mobilizare generala sau parțială, ori chiar război Ucrainei.

Putin însă, a explicat din nou intervenția din Ucraina, a ținut un minut de reculegere pentru victimele războiului al doilea mondial, a atacat dur SUA și aliații săi. De asemenea, a salutat prezența în Piața Roșie a unor militari de pe frontul din Ucraina, le-a promis suport material familiilor victimelor intervenției din Ucraina și a lăudat curajul militarilor ruși care luptă în Donbas.


UPDATE 10.55. Autoritățile ucrainene plănuiesc să confiște aproximativ 500 de miliarde de dolari din activele oligarhilor ruși. Partenerii internaționali sunt gata să ajute în acest sens. Acest lucru a fost anunțat de premierul Denis Shmygal într-un interviu acordat RBC-Ucraina.

„Partenerii noștri sunt gata să ne ajute să avem cu adevărat această resursă. Până în prezent, aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești au fost confiscate”, a spus premierul. El spune că acestea sunt rezervele Rusiei, fonduri care au fost confiscate în Statele Unite, Canada și alte țări, scrie Hromadske.


UPDATE 10.44. Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Financial Times că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite luni Reuters.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova „operaţiune militară specială”.


UPDATE 09.55. Aproximativ 60 de persoane au murit după ce o bombă a lovit o școală din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Anterior, guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că 90 de persoane s-au adăpostit în clădirea din Bilohorivka, iar 30 au fost salvate.


UPDATE 09.10. În seara zilei de 8 mai, Regatul Unit a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului în valoare totală de 1,7 miliarde de lire sterline. Taxele vamale vor creşte cu 35 de puncte procentuale, în special pentru platină şi paladiu - utilizate în industria auto -, în timp ce interdicţiile de export vizează bunuri destinate sectoarelor manufacturier şi de maşini grele din Rusia, precum plasticul, cauciucul sau utilaje.

„Rusia este una dintre principalele ţări producătoare de platină şi paladiu şi este foarte dependentă de Regatul Unit pentru a exporta" aceste produse, a subliniat guvernul.

Aceste sancţiuni se referă la bunuri în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline (aproximativ 2 miliarde de euro), a precizat executivul, ridicând la peste 4 miliarde de lire sterline valoarea bunurilor vizate de sancţiuni comerciale de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.


UPDATE 09.00. Vladimir Zelenskiy: „Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina și întreaga lume liberă îi vor reaminti.

Pentru ca nimeni să nu uite, pentru ca acele cuvinte foarte importante - „să nu se mai repete niciodată” - rostite în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, să-și recapete din nou greutatea.

Sunt sigur că Ucraina a arătat că este deja o membră cu drepturi depline a lumii libere și a unei Europe unite. Este în contrast evident cu singurătatea Moscovei în rău și în ură.

Armata rusă nu ar fi ea însăși dacă nu ar ucide în ajunul unor zile importante pentru orice european".

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai și 8 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media