LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 68. Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din țara vecină de la începutul războiului

2 mai 2022, 17:55 Ucraina 348
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 68-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Pe parcursul zilei de luni, 2 mai, autoritățile ucrainene vor continua să evacueze oamenii din Mariupol, în timp ce ieri, peste o sută de civili au fost evacuați din Mariupol, potrivit președintelui ucrainean, Vladimir Zelenskiy. Totodată, președinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi se va întâlni luni cu președintele polonez Andrzej Duda.

Între timp, ministerul britanic al apărării susține că forțele rusești aruncate în luptă în Ucraina au suferit cele mai mari pierderi în rândul forțelor de elită și că va fi nevoie de ani de zile pentru a reconstitui aceste unități, se arată într-o postare publicată pe Twitter luni dimineață.

18.00. Este încă o zi sub ocupația rusă pentru locuitorii din Herson. Orașul din sud care a fost luat de ruși la începutul războiului rămâne singura capitală regională care a fost capturată de aceștia.

Pentru mulți, accesul la internet devine din ce în ce mai dificil, având în vedere că doar un singur furnizor operează, potrivit BBC. Un rezident, care nu a vrut să-și dea numele, a spus că oamenii bolnavi rămân fără medicamente și că magazinele alimentare au fost închis.

„Oamenii fac schimb de medicamente între ei și aranjează modalități de a transporta medicamente în sate”, a spus el. Multe magazine sunt goale, în schimb, alimentele sunt vândute din mașini și camioane pe stradă. „Oamenii stau acolo cu mașinile lor și prețurile sunt mai mari, dar este în regulă.”

Există temeri că sistemul bancar ucrainean va fi închis în oraș, iar oamenii au încercat să facă retrageri pentru orice eventualitate.


UPDATE 17.45. Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul războiului și până acum, a anunțat luni Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).


UPDATE 17.30. Numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse a depăşit 3.000 de persoane, a anunţat luni Oficiul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR).

Bilanţul exact, de 3.153 de victime civile, reprezintă o creştere cu 254 faţă de cel publicat vineri. OHCHR a precizat că bilanţul real este probabil considerabil mai mare.


UPDATE 17.19. Ucraina a primit 495 de milioane de euro sub formă de granturi de la Fondul fiduciar al Băncii Mondiale. Acestea vor fi direcționate către asigurarea cheltuielilor sociale și umanitare prioritare, precum și asistență medicală și sprijin pentru persoanele strămutate intern, scrie Hromadske.


UPDATE 17.10. Conflict diplomatic între Israel și Rusia. În timpul unor declarații, încercând să apere afirmațiile privind necesitatea „denazificării” Ucrainei, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”.

Mai exact, Lavrov a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler „avea rădăcini evreiești”. Declarațiile însă nu au fost trecute cu vederea. Israelul a denunțat declarațiile ministrul rus și a cerut scuze oficiale în acest sens.


UPDATE 16.10. Autobuzele destinate să evacueze mai mulţi civili din Mariupol nu au ajuns încă la punctul de preluare convenit, a anunţat, luni, Primăria oraşului ucrainean, afirmaţie care a contrazis o relatare anterioară potrivit căreia mai mulţi locuitori au părăsit oraşul-port devastat din sud-estul Ucrainei.

Primăria Mariupolului i-a îndemnat pe cei evacuaţi să rămână pe loc. Nu a fost imediat clar de ce a avut loc întârzierea.


UPDATE 15.06. Renunțarea la importurile de petrol rusesc, o ambiție a Comisiei Europene asumată după declanșarea războiului din Ucraina de către Federația Rusă, nu va rămâne doar „un plan pe hârtie”. Diplomații europeni susțin că Executivul European și-a propus eliminarea treptată a acestor importuri până la sfârșitul anului.

Vezi știrea AICI.


UPDATE 14.20. Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti. Decizia va fi luată în două etape în acea zi, mai întâi preşedintele Sauli Niinisto urmând să anunţe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianţei, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii.

Potrivit Constituţiei finlandeze, preşedintele conduce politica externă şi de securitate în cooperare cu guvernul.

Decizia va fi confirmată într-o reuniune a preşedintelui cu miniştrii-cheie din guvern după anunţurile iniţiale ale preşedinţiei şi parlamentului, a mai scris cotidianul Iltalehti.


UPDATE 14.15. O rachetă rusească a lovit un important pod strategic care trece peste limanul Nistrului, în regiunea Zatoka, de lângă Odesa (sud-vestul Ucrainei), au anunţat autorităţi locale, citate de Reuters şi Unian.

Podul, care a fost lovit de două ori anterior de forţele ruse, reprezintă singura legătura rutieră şi feroviară între sud-vestul Ucrainei şi restul ţării.

Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei regionale Odesa, a comunicat despre noul atac asupra podului de la Zatoka pe contul său Telegram, fără a oferi detalii.UPDATE 13.52. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, avertizează asupra unei crize alimentare care ar putea afecta țări din întreaga lume, scrie Reuters. Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale din cauza blocării de către Rusia a porturilor sale de la Marea Neagră, ceea ce ar putea declanșa o criză alimentară în Europa, Asia și Africa, a declarat luni președintele Vladimir Zelenskiy, scrie Reuters.

„Rusia nu lasă navele să intre sau să iasă, ea controlează Marea Neagră. Rusia vrea să blocheze complet economia țării noastre”, a declarat Zelenski la un post de televiziune australian.


UPDATE 13.30. Budapesta rămâne împotriva introducerii unui embargo UE asupra petrolului și gazelor importate din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, scrie BBC.

„Poziția maghiară cu privire la orice embargo pe petrol și gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim”, spune el.

Un embargo total asupra celor doi combustibili fosili ruși este în prezent luat în considerare de Comisia UE pentru a fi inclus în a șasea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei.


13.00. Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters.

Decizia va fi luată în două etape în acea zi, mai întâi preşedintele Sauli Niinisto urmând să anunţe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianţei, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii, a scris publicaţia duminică seară.


UPDATE 12.35. Rusia ar intenționa să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie cotidianul britanic The Times, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Potrivit unor analiști militari, o astfel de acțiune a rușilor, ar avea ca scop să retragă o parte din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest și să oprească cursul pro-european al actualei guvernări în Republica Moldova.

Într-o reacție oferită pentru Replica Media, reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că „la moment nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol”.UPDATE 12.00. Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn și Polissya, a anunțat Armata Ucrainei luni dimineață, în ultima sa actualizare, potrivit The Guardian.

„Amenințarea lansării de atacuri cu rachete ale forțelor ruse de pe teritoriul republicii Belarus asupra infrastructurii militare și civile ucrainene rămâne”, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

Într-o postare pe Facebook, Armata Ucrainei spune că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk, distrugând echipamente, inclusiv două tancuri, 17 sisteme de artilerie și 38 de vehicule blindate de luptă.


UPDATE 11.40. Ministerul Apărării din Ucraina informează că două nave ruse de mici dimensiuni tip Raptor-class (barcă de patrulare), au fost distruse luni dimineață lângă Insula Șerpilor de drone tip Bayraktar.


UPDATE 11.15. De la începutul invaziei ruse pe teritoriul țării vecine au decedat 219 de copii, iar 405 au fost răniți în Ucraina anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.

În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Kiev - 115, Donețk - 139, Harkov - 96, Cernihiv - 68, Nikolaiv - 43, Luhansk - 37, Zaporojie - 27, Herson -45, Kiev - 16, Sumî - 17, Jitomir - 15.

Datele nu sunt definitive, deoarece se lucrează pentru stabilirea lor în locurile unde au loc ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate. În special, în orașul Mariupol, în unele zone din regiunile Kiev, Cernihiv și Luhansk.

Totodată, 1570 de instituții de învățământ au fost avariate în urma bombardamentelor, iar 111 dintre ele sunt complet distruse.


UPDATE 10.50. Ziua Victoriei, marcată la 9 Mai, nu constituie un termen-limită pentru „operațiunile militare speciale” ale Federației Ruse în Ucraina. Declarația aparține ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

„Armata noastră nu își va ajusta acțiunile în teren în mod artificial, în funcție de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus Lavrov atunci când a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina.


UPDATE 10.15. Referitor la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, în ultimele 24 d ore, a fost consemnat un număr total de 7 288 treceri, dintre care 3 320 pe direcția intrare în Republica Moldova. Totodată, numărul de 1 443 au constituit trecerile minorilor ucraineni.


UPDATE 09.50. Prima doamnă Jill Biden va vizita România și Slovacia în perioada 5-9 mai pentru a se întâlni cu membri ai serviciilor americane și cu personal din ambasade, precum și cu părinții și copiii ucraineni refugiați, lucrători implicați în acțiuni umanitare și profesori, a anunțat luni biroul său.


UPDATE 09.20. Ministerul britanic al apărării susține că forțele rusești aruncate în luptă în Ucraina au suferit cele mai mari pierderi în rândul forțelor de elită și că va fi nevoie de ani de zile pentru a reconstitui aceste unități, se arată într-o postare publicată pe Twitter luni dimineață.

  • La începutul conflictului, Rusia a angajat peste 120 de grupuri tactice de batalioane, aproximativ 65% din întreaga sa forță de luptă terestră.
  • Probabil că mai mult de un sfert din aceste unități au devenit acum incapabile de luptă.
  • Unele dintre cele mai de elită unități ale Rusiei, inclusiv forțele aeropurtate VDV, au suferit cele mai mari niveluri de pierderi.
  • Rusia va avea probabil nevoie de ani de zile pentru a reconstitui aceste forțe.UPDATE 09.10. Zelenskiy, despre ziua de ieri, 1 mai: Astăzi am reușit în sfârșit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diferite întâlniri, apeluri și propuneri. Nu a fost o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluție care să ne salveze poporul. Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest culoar vital a început să funcționeze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului. Peste o sută de civili au fost deja evacuați - femei și copii care fug de ostilitățile de acolo. Având în vedere toate complexitățile procesului, primii evacuați vor ajunge în Zaporizhia mâine dimineață. Echipa noastră îi va întâlni acolo. Sper ca maine sa fie indeplinite toate conditiile necesare pentru a continua evacuarea oamenilor din Mariupol. Plănuim să începem la 8 dimineața.
UPDATE 09.00. Președința Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi se va întâlni luni cu președintele polonez Andrzej Duda.

Vizita vine după ce în urmă cu o zi a fost la Kiev și a discutat cu Volodimir Zelenski.


UPDATE 09.00. Pe parcursul zilei de astăzi, 2 mai, cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, au fost convenite două locații suplimentare pentru plasarea persoanelor în coloana de evacuare care va părăsi Mariupol. Acestea sunt satul Mangush și inelul Lunacharsky de lângă Berdyansk.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie și 1 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media