Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă. Temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C

27 iunie 2022, 15:24 Mediu 54
Soare.  Sursa: Replica Media

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 27 iunie, Cod Galben de caniculă. Alerta este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În intervalul 28-30 iunie, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C.

În perioadele cu vreme caniculară se recomandă consumarea unei cantităţi mai mari de lichide, reducerea la minim a expunerii la soare în orele amiezii, iar în caz de necesitate – utilizarea mijloacelor de protecţie contra radiaţiei solare (îmbrăcăminte din ţesături naturale de culoare deschisă, pălărie sau chipiu, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie solară).

De asemenea, se recomandă de redus maxim posibil durata aflării în zonele industriale. Se preferă plimbările pe jos în zonele verzi.

Este necesar de a reduce sarcinile fizice pentru persoanele care suferă de boli cardio-vasculare şi respiratorii. Serviciile comunale şi populaţia trebuie să efectueze cât mai frecvent curăţarea umedă a străzilor şi a încăperilor.

Pentru managerii firmelor şi companiilor de construcţie din republică, celor din domeniul deservirii reţelelor de transport (rutier, feroviar, electric) şi altor domenii de activitate care se desfăşoară în aer liber, se recomandă să asigure angajaţii în zilele caniculare cu apa potabilă şi cu intreruperea eventuală a activităţilor în timpul „apogeului" termic zilnic.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndemnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor.

Pompierii recomandă persoanelor să se abțină de la utilizarea focului deschis pe suprafețe deschise în special în preajma lanurilor cu grâne, spații forestiere și locuri de agrement. În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă orice scânteie scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții.

Mai mult, o atenție separată este acordată scăldatului în locuri neautorizate. Oamenii sunt rugați să evite intrarea în apele bazinelor acvatice neamenajate și nedotate cu stații de salvare. Totodată consumul băuturilor alcoolice în preajma lacurilor și râurilor poate provoca tragedii, în special în cazurile în care oamenii care au consumat, se aventurează să intre în iazuri.

O atenție specială este necesară minorilor. În preajma bazinelor acvatice, aceștia trebuie strict monitorizați pentru a evita producerea accidentelor pe apă cu implicarea celor mici. În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze neîntârziat Serviciul 112.

Consumul excesiv de alcool daunează grav sănătății
Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media