„Confirmam efectuarea perchezițiilor de către procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu CNA și SIS la domiciliul ex-președintelui RM, Dodon Igor. Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, in cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.181/2( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a declarat procurora Mariana Cherpec pentru Replica Media.
Conform surselor ZdG, percheziții au loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.
Tot potrivit surselor ZdG, procurorul pe caz este Dorin Compan, care începând cu 7 februarie curent a revenit în funcția de procuror anticorupție.
La 18 mai curent, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva ex-liderului PSRM Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki, în cazul pungii negre cu calendar oferite de Vladimir Plahotniuc președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM, dosar denumit „Kuliok”.
Amintim că în primăvara anului 2019, în spațiul public a apărut o înregistrare în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă neagră cu calendar, președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.
La scurt timp, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat o investigație în baza acestui caz. PG a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.
