De asemenea, acordarea perspectivei europene Georgiei, cu pași importanți înainte. Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul UE pentru cetățenii acestor țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să sprijine în continuare Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe calea lor europeană”, a anunțat Iohannis, pe Twitter.
Charles Michel a adresat un mesaj de felicitare lui Vladimir Zelenskiy și Maiei Sandu
Natalia Gavrilița: E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor
Moldova a valorificat oportunitatea istorică oferită de Uniunea Europeană.
E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor, cu dorința de a aduce standardele economice și sociale europene în Moldova. Eu știu că oferirea acestui statut nu a fost o decizie simplă. Am muncit pentru ea, până în ultimul moment. Am dus o bătălie diplomatică majoră pentru a convinge decidenții politici europeni să ne susțină. Și am reușit!”, susține prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița.
Igor Grou: Ne așteaptă un drum lung, dar să știți că ne-am pornit și suntem mai determinați ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană
Săptămâna trecută, trei mari puteri ale UE - Germania, Franța și Italia - au spus că sunt de acord cu statutul de candidat pentru Ucraina, deși cu unele condiții suplimentare. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, o abordare similară, dar și penru Republica Moldova.
Liderii din UE și din Balcanii de Vest se întrunesc pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles.
Agenda reuniunii Consiliului European include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.
Parlamentul European a votat pe parcursul zilei de joi, 23 iunie, rezoluția prin care se cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Deputații europeni au votat rezoluția cu 529 de voturi, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie curent.
