ULTIMA ORĂ! Decizie istorică! Republica Moldova și Ucraina au devenit state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană

23 iunie 2022, 21:35 Politică 294
Breaking News.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova . A ajuns la această decizie excepțională ca urmare a sprijinului puternic și a demersurilor intense ale României.

De asemenea, acordarea perspectivei europene Georgiei, cu pași importanți înainte. Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul UE pentru cetățenii acestor țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să sprijine în continuare Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe calea lor europeană”, a anunțat Iohannis, pe Twitter.Charles Michel a adresat un mesaj de felicitare lui Vladimir Zelenskiy și Maiei Sandu


Un mesaj în acest sens a fost publicat și de președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Acord. EC tocmai a decis statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. Un moment istoric. Astăzi marchează un pas crucial pe drumul tău către UE. Felicitări Vladimir Zelenskiy și Maia Sandu și oamenii din Ucraina și Moldova”, potrivit lui Michel.


Natalia Gavrilița: E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor


„Anunțul făcut de Uniunea Europeană azi, că Republica Moldova e acceptată în calitate de țară candidată UE, este o veste fantastică pentru toți cetățenii noștri iubitori de democrație și libertate. E fructificarea eforturilor depuse de toți cei care au susținut schimbarea, lupta cu corupția și au apărat, uneori cu sacrificii mari, valorile comune ale spațiului european. Meritul e în primul rând al cetățenilor noștri, care într-un moment crucial al istoriei au găsit curaj, hotărâre și discernământ pentru a se scutura de oligarhie și pentru a vota masiv pentru forțe politice care și-au asumat ferm și onest proiectul european pentru Moldova.

Moldova a valorificat oportunitatea istorică oferită de Uniunea Europeană.

E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor, cu dorința de a aduce standardele economice și sociale europene în Moldova. Eu știu că oferirea acestui statut nu a fost o decizie simplă. Am muncit pentru ea, până în ultimul moment. Am dus o bătălie diplomatică majoră pentru a convinge decidenții politici europeni să ne susțină. Și am reușit!”, susține prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița.

Igor Grou: Ne așteaptă un drum lung, dar să știți că ne-am pornit și suntem mai determinați ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană

„Consiliul European a votat acordarea Republicii Moldova statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Statut de țară candidat a primit și Ucraina, care în această perioadă este la straja întregii lumi libere, fapt pentru care poporul nostru îi este etern recunoscător.
Mulțumim țărilor europene pentru încrederea acordată Moldovei. Noi știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem în primul rând pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar să știți că ne-am pornit și suntem mai determinați ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană.

Vă mulțumim, Europa!”, a scris pe Facebook președintele Parlamentului Igor Grosu.

Săptămâna trecută, trei mari puteri ale UE - Germania, Franța și Italia - au spus că sunt de acord cu statutul de candidat pentru Ucraina, deși cu unele condiții suplimentare. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, o abordare similară, dar și penru Republica Moldova.

Liderii din UE și din Balcanii de Vest se întrunesc pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles.

Agenda reuniunii Consiliului European include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.

Parlamentul European a votat pe parcursul zilei de joi, 23 iunie, rezoluția prin care se cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Deputații europeni au votat rezoluția cu 529 de voturi, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie curent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media